Petícia PROTI VZNIKU Technologickej linky na sanáciu haldy trosky

Macek

/ #8 citujem z diskusie na Fb 2

2015-01-20 21:19

Asi 200 tisíc ton vytriedenej trosky má byť využité v stavebníctve. Je to uvedené v návrhu Technologickej linky na sanáciu haldy trosky z výroby ferozliatin, OFZ, a.s. Istebné, ktorá je v súčasnosti v štádiu posudzovania na životné prostredie na Ministerstve životného prostredia SR. Sú takéto stavebné materiály vôbec zdravé? Sú takto vysypané chodníky v lese či parkoviská zdravé? Takýmito stavebnými materiálmi sa skôr rizikové vplyvy nebezpečných látok rozšíria ešte viac po krajine. V zámere tvrdia, že ich činnosť sa nedotkne významných chránených území, čo nie je pravda.
Už samotná rieka Orava je územie európskeho významu a bola zaradená medzi mokrade medzinárodného významu podľa Ramsarského dohovoru, podľa našich zákonov je to chránený areál. 
V návrhu sa píše, že 
činnosť bude produkovať tuhé emisie vznikajúce predovšetkým pri drvení trosky a doprave, sľubujú, že ich budú eliminovať - existuje však 100% -ný filter? Nenatrpeli sme sa pre výrobu ferozliatín v Istebnom na Orave už za tie desaťročia dosť? 

Pri svojej činnosti majú materiál kropiť vodou, je viac ako možné, že znečistená nebezpečná voda sa bude roztekať do okolia a zároveň je otázne, či nebude pri prevoze odkvapkávať aj z dvoch áut priamo na cestu? Zachytený prach z filtra bude uložený späť na úložisko. Kde a ako ho zabezpečia? Firma podľa všetkého chce len kov, ale jedy vznikajúce pri činnosti a zároveň aj ako odpad nerieši! O čo ide tejto firme????