Petícia PROTI VZNIKU Technologickej linky na sanáciu haldy trosky

Macek

/ #7 citujem z diskusie na Fb

2015-01-13 21:07

Rakovinu má čoraz viac ľudí, aj mladí !!!!!!!!!!! Troska, ktorá sa v Istebnom nachádza v západnej časti haldy pochádza z výroby ferochrómu uhlíkatého. Časť trosky sa po výrobe rozpadá na jemný prach. Pôsobením vody z dažďov a z polievania(neviem, či eštepolievajú) sa tvori hydrátová väzba medzi SiO2, Cao, MgO a AL2O3 ktorá vlastne podobne ako v cemente tieto zrná spojí dohromady a vytvorí kompaktný celok( podobne ako betón). A tento "betón" v sebe viaže škodliviny, ktorými sú najmä šesťmocný chróm, ktorý patrí medzi karcinogény-vyvoláva vdychovaním rakovinu pľúc. Tým, že je troskovisko hutné, pevné je vlastne vo veľkej miere zabránené v roznášaniu prachu vetrom, vylúhovaniu do spodných vôd. V prípade, že sa takýto materiál nanovo zomelie, už takáto väzba už nie je možná, nakoľko už tam voda je viazaná vo forme hydrátovej väzby a ďaľšia väzba by vznikla len pridaním cementu(pojiva). Pri spracovávaní tejto trosky sa troska bágruje, veľké kusy sa musia najprv rozbiť pneumatickým kladivom na menšie, aby vôbec vošli do drvičky a na triediace sitá. Vzniká primárne veľa prachu(možnosť vzniku sikikózy- choroba pľúc) a expozíciou šesťmocného chrómu aj zvýšené nebezpečenstvo vzniku rakoviny pľúc, hlavne u zamestnancov na linke. Sekundárne po spracovaní vzniknutý prach nie je hutný a vietor ho roznáša aj na veľké vzdialenosti. Taktiež voda ľahšie vyplaví do spodných vôd škodliviny. A to ešte nepíšem o ďalších možných škodlivinách, ktoré tu sú potenciálne prítomné v iných častiach troskoviska: Nikel, kadmium , olovo, vanád, arzén a pod. V Istebnom sa nevyrábal len FeCrC - ferochróm uhlíkatý.

Rakovina pľúc má tú výhodu, že nebolí. Keď ju u človeka zistia, je neskoro. Človek ešte žije a vykašliava krv. Čaká na svoj koniec. Na začiatku choroby ho nič nebolelo, zdravo žil i športoval. Tak aká rakovina? Ale štatistiky nepustia! Rakoviny je čoraz viac, znižuje sa i veková hranica! Ohrození sú i starostovia obcí, veď i oni sú ľudia. K tomu sú vystavení stresu, čo ktorý unaví a oslabí ich imunitu. Nikto nie je z ocele, dnes si ozaj nik nemôže povedať - mňa sa rakovina netýka!

zhrnuté:  z celej tej obrovitej haldy (4,4 mil. ton), ktorá je v súčasnosti už ako tak ucelená masa, odoberú smiešne percento hmoty - max. 10%, to kvôli zisku z predaja chromu.. Pre toto rozdrvia a presypú celú skládku cakomprásk hore nohami, čo bude trvať 10rokov!.. Nazvime to kľudne aj ekelogickou sanačnou akciou s významnym socialnym dopadom, pretože tam zamestnajú 17 samovrahov z okolia ..  Ale ako sledujem, ľudia z obcí v blízkosti skládky sú teraz ešte úplne v pohodičke, vysmiati.. Preboha živého páni starostovia okolitých obcí, toto si vezmete na triko...??? Veď všetci máte deti a budete mať možno aj vnúčatá... Raz vám vaši potomkovia poďakujú...  

Budíček!!!   prachy nie sú všetko...