Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku

signatar

/ #29

2014-06-27 10:41

K reakcii na "pohlad z druhej strany".
Ano, predsednictvo cz (nie len sam farar!) urobil zamenu majetku bez schvalenia presbyterstvom ci konventom vopred. Tato zamena bola schvalena po jej uskutocneni. Toto bolo vysvetlene na konvente cz BA. Nemalo by sa to takto robit, potial ma predsednictvo ECAV pravdu. CZ ako celok (nespokojni jednotlivci sa vzdy najdu) sa vsak neciti byt poskodeny,a preto ani neziadal disciplinarne konanie voci svojmu predsednictvu. Disciplinarka na dozorcu, ktoru riesil seniorat ako prislusny disc. organ, dozorcu od zaloby oslobodilo. V tej iste veci vsak generalna cirkev farara odsudilo a prisne potrestalo. Dva rozne disciplinarne vyroky v tej istej veci! Predsednictvo cirkvi uvadza, ze vyska udajnej skody nebola pri disciplinarke skumana, ale predsa touto skodou argumentuje. Akou skodou, ked predsednictvo cz BA konalo na zaklade posudku, tkoru uvadza, ze zamena nehnutelnosti je pre cz vyhodna. Posudok urobeny pre ECAV vsak vysisluje skodu az na vyse 600 tis. € (a nie vyse 800tis, ako je uvedene vyssie - treba si pozriet tabulku, ktoru dalo na web samotna predsednictvo ECAV, su tam dva stlpce - posudok a udajna priemerna cena). Naviac, tento posudok urobeny pre ECAV urobil clovek, ktory (udajne) v predmentnej budove ani nebol, cize urobil ho "od stola". Ako mozu znalci urobit posudky s rozdielom vyse 600tis.€?! Naviac, nedavno bol urobeny dalsi posudok, ktory potvrdzuje prvy posudok, cize to, ze ziadna skoda nebola cz sposobena. Ak bola skoda skutocne sposobena, tak predsednictvo cirkvi malo uz davno podat zalobu na predsednictvo cz! Ak skoda sposobena nebola, nemaju co udeje o udjanej skode byt zverejnovane, lebo je to poskodzovanie dobreho mena.

Co sa tka pripadu seniora Porubana, preco zbor biskupov udeluje napomenutie, ktore napomenutim vlastne nie je? Hoci sa uvadza, ze tak urobil "zbor biskupov", v skutocnosti jeden biskup bol proti takemuto postupu priamy nadriadeny seniora P.). Zaujimave, ze udajne pohorsenie, ktore sposobil brat senior, bolo vynesene na svetlo po tom, co senior P. v mene senioratu upozornil na to, ze vo firemnej predajni Tranoscia v LM sa predava ezotericka literatura v rozpore s vieroukou cirkvi a tiez eroticky kalendar. Namiesto toho, aby bol rieseny transocius, rieseny bol senior.
O tom, ze EPsT uz dlhodobo skandalizuje roznych jednotlivcov, fararov i laikov, i viacere cirkevne zbory, snad ani netreba polemizovat. To, ze predsednictvo cirkvi neriadi priamo EPsT, to je pravda, ma vsak vplyv na jeho obsah cez svojich ludi v dozornej rade Tranoscia.
K pripadu seniora Olejara nemam dost info, strucne len to, ze on upozornil na nedostatky prace u fararky, ktora je pribuzna gen. biskupovi...
Co sa tyka vydavkov cirkvi vo vztahu ku GBU, tak strucne: Ked stat dava financovanie pre cirkev na dve oblasti - tzv. pozitky fararov (kvazi platy) a prevadzku biskupskych uradov. Kedze platy fararov nerastu umerne zvysovaniu vydavkov cirkvi (len symbolicky), nevyhnutne musi byt narast na strane revadzky biskupskych uradov. To, ze vydavky "cirkvi" rastu, nebolo "v pohlade z druhej strany" poprete.