Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

Zuzana

/ #384

2013-10-26 10:34

Dala som si tú námahu a prečítala materiály a pracovné listy k sexuálnej výchove. Odhliadnuc, že je to materiál silne ideologický - poznámky typu "v politike je viac mužov ako žien" -čo to má so sexuálnou výchovou, je to feministická agenda. Odhliadnuc, že informácie sú podávané jednostranne, teda informujú o druhoch antikoncepcie, pričom nikde neuvádzajú nežiadúce účinky (krátku zmienku, že HAK nesmú užívať fajčiarky nepovažujem za dostatočné). Publikácia je určená pre deti od 12r. To sú piataci - šiestaci. Je vyslovene neetické, aby sa tieto deti v praktických cvičeniach bavili pred triedou o svojich skúsenostiach, (menštruácii..). Nie je to tak, že sa dozvedia, čo je menzes, kedy sa dostane, prečo...ALE osobný postoj, skúsenosť, zážitok. Kto nemá deti, nech si skúsi spomenúť na seba vo veku 12r. Ako by sa mi rozprávalo pred chalanmi z triedy o mojej menštruácii. A chlapci, ako by sa mi bavilo pred babami, či som už masturboval. Jasné, keď si budú dievčence medzi sebou hovoriť, ktorá to už dostala, je to ok. ALE PRED TRIEDOU!! Čo ak tam bude iba jedno dievča, pre ktoré to bude hlboko intímna záležitosť, nebudú náhodou porušené jej práva. LEBO JE TO OSOBNÉ.


Ale čo je najzarážajúcejšie, v publikácii sú faktické chyby. V pracovnom liste k 9kapitole k téme "Čo je pohlavie a čo rod" v otázke 8 je tvrdenie: Chlapci mutujú, dievčatá nie." Toto tvrdenie je nepravdivé, lebo aj dievčatá mutujú, aj keď to nie je tak výrazné, ako u chlapcov. Autori si nedali ani tú námahu, aby poznatky z biológie interpretovali správne. Predpokladám, že vychádzali z tradícií a ako si to pamätali z detstva. Ako máme mať vôbec dôveru k materiálu, ktorý aj základné fakty podáva chybne. Koľko ďalších chýb tam je. Práca bola dotovaná z MZV sumou 15 000 eur. Kde sú teraz mimovládky, trasparency, aliancie fair play.., aká verejná súťaž bola na tento materiál, ktorý obsahuje chyby! Nemám nič proti tomu, aby sa deti dozvedeli o rizikách sexu, o nebezpečenstve pohlavného zneužitia o prenosných chorobách. Ale načo má 12r. dieťa pred triedou popisovať, čo si predstavuje pod pojmom zoofília, penetrácia, a napr. 69.

Ono položme si otázku Qui bono. Čo keby sme povedali 13roč. deťom : ako už určite vieš, existuje sex, ale máš na to dosť času, teš sa z kamarátstiev, uč sa, plánuj si budúcnosť, rešpektuj autority, pomáhaj, veď aj ty raz budeš starý. Nie dať mu HAK a kondómy zadarmo a spraviť si tak STÁLEHO ODBERATEĽA! A tým si zabezpečiť zisk. Veď dieťa, ktoré nesexuje, nekúpi kondóm, nezaobstará si HAK. A či si naivne myslíme, že tá propaganda "prístup k antikoncpcii ZADARMO" je ozaj zadarmo?Myslíme si, že firmám ako durex ide o blaho ľudstva? Nech to platí poisťovňa, z našich odvodov, teda vlastne my kúpime deťom antikoncepciu. A vôbec, poznámka, že sex pred 15r. je trestný je v knihe len 1x. aj to zamotaná v texte.


Skúste sa na to pozerať aj detskými očami, nie očami dospelého, otupeného životom, a už necitlivého na svoju intimitu a nemyslím tým iba nahé telo.