Petícia proti umiestneniu minaretu na Pohoda Festival 2016

My, dolupodpísaní občania Slovenskej republiky, pamätajúc na politické a kultúrne dedičstvo svojich predkov a na stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť, v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva a historického odkazu Veľkej Moravy, usilujúc sa o uplatňovanie demokratickej formy vlády, záruk slobodného a bezpečného života, rozvoja duchovnej kultúry, národnej identity a sociálnej prosperity:

1. apelujeme na poslancov Mestského zastupiteľstva v Trenčíne a na primátora mesta Trenčín, aby v rámci svojich právomocí nariadili, organizátorom Pohoda Festivalu 2016 (Pohoda Festival s.r.o.), aby na základe tejto petície upustili od pôvodných plánov a neumiestnili umeleckú inštaláciu minaretu v areáli Letiska Trenčín počas trvania festivalu, medzi 7. - 9. 7. 2016 .

2. apelujeme na poslancov Národnej rady Slovenskej republiky aby legislatívne ošetrili výstavbu mešít, minaretov a moslimských modlitební na území Slovenskej republiky.

Odôvodnenie:
Máme za to, že plánované umiestnenie minaretu na významnom kultúrnom podujatí celoslovenského významu, akým je Pohoda Festival, neplní avizovaný dôvod na umiestnenie minaretu vrátane "kreatívneho prejavu tolerancie", "navodzovanie dialógu" a  "ide o vyjadrenie podpory obetiam zneužívania tohto náboženstva".

Sme presvedčený, že umiestnenie minaretu jednostranne propaguje islamské vierovyznanie a nešíri tak žiadanú osvetu, kvôli nedostatočnému informovaniu verejnosti o všeobecne negatívnych aspektoch tohto vierovyznania, vrátane poburujúcich praktík, ktoré mnohých veriaci tohto náboženstva praktizujú, ako aj absencie podpory a spomienky na obete tohto náboženstva.

Obávame sa aj možných negatívnych dopadov tejto inštalácie, vrátane možných prejavov nenávisti a vandalizmu proti inštalácií, či iným návštevníkom podujatia. Tvrdíme, že jednostranná propagácia islamskej viery, je jedným zo skutkov, ktoré napomáhajú nárastu extrémizmu a nenávistných javov v spoločnosti. Dodávame však, že islamské vierovyznanie a jeho symboly na Slovensku, majú dopad na otvorenosť voči jeho ideológií a podporujú politicko-sociálnu ideu multikulturalizmu, ktorá je neželanou a potenciálne nebezpečnou pre Slovenskú republiku. Zároveň tvrdíme, že by malo byť jednou z povinností umeleckej obce a osôb angažujúcich sa v oblasti kultúry, aby podporovali slovenskú národnú identitu a kultúru, ktorá má s islamským vierovyznaním historicky negatívne skúsenosti a je postavená na žido-kresťanskej tradícií.