obnovenie dopravy na gemerských tratiach

Quoted post

Hosť

#61 Aj českí dôchodcovia

2015-01-14 09:28

Aj českí dôchodcovia jazdia bezplatne slovenskými vlakmi

Vlaky zadarmo by mohli podporiť turizmus. Web dopravcu sa však do propagácie tejto možnosti počas zimnej sezóny nehrnie.

BRATISLAVA. Aj českí dôchodcovia využívajú slovenské vlaky bezplatne, zaregistrovali sa ich tisícky.

Od 17. novembra nemusia platiť za prepravu vo väčšine vlakov deti, študenti, seniori, ako ani osoby, ktoré poberajú invalidný alebo sirotský dôchodok.

Túto možnosť majú obyvatelia celej Európskej únie. Podmienkou je registrácia v Železničnej spoločnosti Slovensko.

Českí dôchodcovia jazdia

Do systému sa k 11. januáru zaregistrovalo 3062 cudzincov z celkového počtu 443 704 registrovaných osôb. Podľa údajov ZSSK ide zväčša o českých dôchodcov.

Propagáciu možnosti cestovať zadarmo na turistických stránkach nevidno.

Bezplatné cestovanie vlakmi by pritom podľa hovorcu Slovenskej agentúry pre cestovný ruch mohlo podporiť domáci cestovný ruch a motivovať rodiny s deťmi, prípadne starých rodičov s vnúčatami, aby viac cestovali po Slovensku, tvrdí hovorca SACR Martin Šebesta.

„Môžeme predpokladať, že peniaze, ktoré turisti ušetria za cestovné, použijú na dlhší pobyt na Slovensku alebo na návštevu zaujímavých miest,“ povedal Šebesta.

„Taktiež môže inšpirovať dôchodcov, aby intenzívnejšie cestovali na kúpeľné či rekreačné pobyty v mimosezónnom období.“

Podľa hovorcu ministerstva dopravy Martina Kóňu je znižovanie nákladov pre sociálne slabšie skupiny obyvateľov preto významným a zároveň cenným krokom na posilnenie cestovného ruchu.

Bez propagácie

Stránky SACR či oficiálny turistický portál Slovenska slovakia.travel túto možnosť zatiaľ výrazne nepropagujú.

Na otázku, prečo je to tak, Šebesta odpovedal, že SACR o tejto možnosti informuje prostredníctvom zahraničných zástupcov a počas veľtrhov či výstav.

Ministerstvo dopravy, ako aj SACR upozroňujú, že je na dopravcovi, aby svoje služby propagoval čo najširšej verejnosti.

Nájsť na stránkach Železničnej spoločnosti výraznejšiu propagáciu bezplatného cestovania je takisto ťažké. Pre záujemcov má najmä praktické informácie v angličtine a nemčine.

Roman Cuprík

 

Aj českí dôchodcovia

Replies

Patrik Dunajský

#64 Re: Aj českí dôchodcovia

2015-01-20 22:24:04

#61: Hosť - Aj českí dôchodcovia 

 Áno, presne to sa deje... (pobyt asi 40člennej turistickej skupiny KČT Třinec v auguste 2013 v Rožňave a krásach blízkeho a vzdialeného okolia, ktorej som sa mohol účastniť...) Som úplne za obnovenie osobnej dopravy! 

dochodkyna

#66 Re: Aj českí dôchodcovia

2015-01-26 21:51:21

#61: Hosť - Aj českí dôchodcovia 

Zahranicni dochodcovia cestuju u nas zadarmo a my dochodcovia z chudobnych regionov Gemera si musime platit cestovne autobusom....zlavy pre dochodcov su na autobus od 70 rokov,kedy uz velmi necestuju pre zdravotne problemy. Maju to dobre premyslene v nasej vlade.....