Petícia za zrušenie kresťanstva na Slovensku

Quoted post

OpenHead
Hosť

#6 Pár poznámok k petícii

2014-07-24 05:13

Nehnavajte sa, ale celá petícia mi pripadá ako výtvor pár pubertiakov, ktorí boli kradnúť hrušky vo farskej záhrade, pánko farárko ich pri tam načapal, nakričal na nich a oni sa mu teraz za to musia pomstiť. Je v poriadku, že sa snažíte dať najavo svoj názor. Máte na to právo. Ak už však chcete proti niečomu bojovať, tak si to treba argumentačne pripraviť a nie len okopírovať pár nesúvislých viet zo stránky http://slovakia.humanists.net.  Pár mojich poznámok k uvedenej petícii:

1. Názov petície by som zmenil - Ako sa dá zrušiť kresťanstvo? Vysvetlite mi to? Máme ho zakázať? Prenasledovať kresťanov, alebo čo? Máme slobodu vierovyznania a tú by ste predsa zrušiť nechceli, alebo áno? Pre mňa za mňa, nech si každý verí v čo chce, pokiaľ tým neubližuje druhým. Iná vec je prílišný vplyv najmä katolíckej cirkvi na štát a spoločnosť.
2. Rozumiete vôbec pojmu "kresťanstvo" a čo to je? Kresťanstvo sa nerovná iba katolícka cirkev. Kresťanstvo nie je organizácia, ale stav srdca, ktorý žiadnym zákonom zakázať nejde. V petícii citujete zo Starého zákona, čo je posvätná kniha najmä Židov. Pre kresťanov je normatívny najmä Nový zákon. Okrem toho, uvedené verše sú značne povytrhávané z kontextu. Prečítal vôbec niekto z iniciátorov petícii celú Bibliu?
3. V ktorej škole musia deti povinne navštevovať náboženskú výchovu? Pokiaľ viem, každé dieťa sa môže slobodne rozhodnúť, či bude navštevovať náboženskú výchovu, alebo etiku.

Svojim spôsobom vašej petícii rozumiem, ale argumentačne a už len samotným názvom značne pokrivkáva a neobstojí nielen na Slovensku, ale ani v žiadnej inej civilizovanej krajine, kde je ústavne zakotvená sloboda vierovyznania. Možno ešte tak niekde v Severnej Kórey. Skúste ju trochu preformulovať - Petícia proti prílišnému vplyvu cirkvi na fungovanie štátu, resp. Za odluku cirkvi od štátu. To by som ju, hoci sa považujem za alternatívneho kresťana, podpísal aj ja... Pekný deň všetkým a hlavne menej predsudkov a nenávisti! :)

Replies

S.

#7 Re: OpenHead

2014-07-24 06:23:34

#6: - OpenHead

Na jednu stranu s tebou suhlasim, na druhu stranu nemas celkom pravdu. Samozrejme, ze tato peticia nemoze prejst - ale vznikla hlavne kvoli predsudkom a nenavisti z radov krestanov, ked sa snazia zakazat hudobny festival kvoli "nevhodnym textom". Tato peticia im to vracia s podobnymi argumentami.

Ale hej, autorovi by som odporucil to trochu prepisat, a mozno aj popridavat ovela viac pasazi, dobry vyber je na http://skepticsannotatedbible.com/ .

2) Jo, a mimochodom, keby si ten Novy zakon aspon ty naozaj cital, tak vies ze kazda ciarka zo Stareho zakona je stale platna a aj bude:

"Nemyslite si, že som prišiel zrušiť Zákon alebo Prorokov; neprišiel som ich zrušiť, ale naplniť. Veru, hovorím vám: Kým sa nepominie nebo a zem, nepominie sa ani jediné písmeno, ani jediná čiarka zo Zákona, kým sa všetko nesplní. Kto by teda zrušil jediné z týchto prikázaní, čo aj najmenšie, a tak by učil ľudí, bude v nebeskom kráľovstve najmenší. Ale kto ich zachová a tak bude aj učiť, ten bude v nebeskom kráľovstve veľký." (Evanjelijum podla Matusa, 5:17 - 19)

 

Love & peace & heavy metal forever.

jan pavol 2

#13 Re: Pár poznámok k petícii

2014-07-24 08:33:22

#6: OpenHead - Pár poznámok k petícii

ty kokot hovori ti nieco slovo recesia ?

viera

#14 Re: Pár poznámok k petícii

2014-07-24 08:41:00

#6: OpenHead - Pár poznámok k petícii

,taketo snahy su boj proti veternym mlynom..stači ked si to budu platiť sami,nech sa hraju ako chcu...to nasilie pachali vždy a pachať aj budu kym ludia nedostanu rozum...a vlastnictvo rozumu je prepych,ktory nie je všetkym dany..takže ta peticia je vopred prehraty boj...rozmyšlajme trochu realne..............suhlasim s vami, openhead,tato formulacia je detinska

Trayus

#31 Súhlas

2014-07-24 14:12:09

Hoc je to vskutku napísané skutočne veľmi biedne, myslím že to bolo skôr braté ako irónia apsoň u mňa, irónia voči tomu švetkému okolo, lebo povedzme si úprimne, aký dôraz by mala skutočná petícia?


Hosť

#48 Re: Pár poznámok k petícii

2014-07-24 20:24:01

#6: OpenHead - Pár poznámok k petícii

Pekne a rozumne ste to napísali. Uplne súhlasím s celým obsahom emailu. Odluku od cirkvi by som podpísala ihneď.

 


Hosť

#77 Re: Pár poznámok k petícii

2014-07-25 14:39:20

#6: OpenHead - Pár poznámok k petícii

presne tak..krestanstvo sa neda zrusit..nie som krestan, ani nic podobne, no neviem si predstavit zrusit niekomu vieru... to by sme si mohli povedat, zrusme vsetky viery..kto ma na to pravo?

peticia mala byt inak zaranzovana, napriklad odluka cirvki od statu atd...

 

viera za nic nemoze, ale ludia, ktori ju vykonavaju

Tento príspevok bol odstránený jeho autorom (Show details)

2014-07-28 17:34:51