Petícia za zrušenie kresťanstva na Slovensku

OpenHead
Hosť

/ #6 Pár poznámok k petícii

2014-07-24 05:13

Nehnavajte sa, ale celá petícia mi pripadá ako výtvor pár pubertiakov, ktorí boli kradnúť hrušky vo farskej záhrade, pánko farárko ich pri tam načapal, nakričal na nich a oni sa mu teraz za to musia pomstiť. Je v poriadku, že sa snažíte dať najavo svoj názor. Máte na to právo. Ak už však chcete proti niečomu bojovať, tak si to treba argumentačne pripraviť a nie len okopírovať pár nesúvislých viet zo stránky http://slovakia.humanists.net.  Pár mojich poznámok k uvedenej petícii:

1. Názov petície by som zmenil - Ako sa dá zrušiť kresťanstvo? Vysvetlite mi to? Máme ho zakázať? Prenasledovať kresťanov, alebo čo? Máme slobodu vierovyznania a tú by ste predsa zrušiť nechceli, alebo áno? Pre mňa za mňa, nech si každý verí v čo chce, pokiaľ tým neubližuje druhým. Iná vec je prílišný vplyv najmä katolíckej cirkvi na štát a spoločnosť.
2. Rozumiete vôbec pojmu "kresťanstvo" a čo to je? Kresťanstvo sa nerovná iba katolícka cirkev. Kresťanstvo nie je organizácia, ale stav srdca, ktorý žiadnym zákonom zakázať nejde. V petícii citujete zo Starého zákona, čo je posvätná kniha najmä Židov. Pre kresťanov je normatívny najmä Nový zákon. Okrem toho, uvedené verše sú značne povytrhávané z kontextu. Prečítal vôbec niekto z iniciátorov petícii celú Bibliu?
3. V ktorej škole musia deti povinne navštevovať náboženskú výchovu? Pokiaľ viem, každé dieťa sa môže slobodne rozhodnúť, či bude navštevovať náboženskú výchovu, alebo etiku.

Svojim spôsobom vašej petícii rozumiem, ale argumentačne a už len samotným názvom značne pokrivkáva a neobstojí nielen na Slovensku, ale ani v žiadnej inej civilizovanej krajine, kde je ústavne zakotvená sloboda vierovyznania. Možno ešte tak niekde v Severnej Kórey. Skúste ju trochu preformulovať - Petícia proti prílišnému vplyvu cirkvi na fungovanie štátu, resp. Za odluku cirkvi od štátu. To by som ju, hoci sa považujem za alternatívneho kresťana, podpísal aj ja... Pekný deň všetkým a hlavne menej predsudkov a nenávisti! :)