Zákaz predaja tzv. zábavnej pyrotechniky (STOP petardám)

právnik

/ #102

2018-03-31 17:37

Pokračovanie 3:

Teraz prejdeme k trocha vážnejším veciam. Podľa § 169 Trestného zákona sa dopustí trestného činu ohrozovania zdravia závadnými potravinami alebo inými predmetmi ten, kto má na predaj alebo na taký účel vyrobí, alebo sebe alebo inému z nedbanlivosti zadováži potraviny alebo iné predmety, ktorých požitie alebo použitie na obvyklý účel je nebezpečné pre ľudské zdravie. Vyžaduje sa tu najmenej nevedomá nedbanlivosť, t.j. výrobca nevedel, že svojím konaním môže ohroziť ľudské zdravie, hoci to vedieť mal a mohol. Teda napr. ak bolo povinnosťou výrobcu skontrolovať výrobok a on to neurobil, pôjde tu o nevedomú nedbanlivosť. Ak výrobca výrobok skontroloval, bral do úvahy, že môže spôsobiť poškodenie zdravia, no bezdôvodne sa domnieval, že poškodenie zdravie nespôsobí, pôjde tu o vedomú nedbanlivosť.
Ak však výrobca výrobok skontroloval, bral do úvahy, že môže poškodiť ľudské zdravie, no bolo mu to jedno (teda bol s tým uzrozumený), pôjde o nepriamy úmysel. A tu už sa uplatní § 168 Trestného zákona, teda trestný čin ohrozovania zdravia závadnými potravinami alebo inými predmetmi, avšak spáchaný úmyselne a teda s vyššou trestnou sadzbou. Priamy úmysel nepredpokladám, teda sa ním zaoberať nebudeme.
Teda na vašom mieste by som to riešil takto. Upozorňujem však tiež na ustanovenia o miestnej pôsobnosti Trestného zákona. Neviem, z akej krajiny je výrobca. Nech je však ako chce, berte moje rady iba ako drobný podnet a obráťte sa na advokáta. Nechajte mu túto situáciu posúdiť. Mohlo by tu ísť o vážnu vec, ale ja nie som oprávnený na to, aby som vás zastupoval a necítim sa byť povolaný na to, aby som vám dával rady. Držím vám palce pri prípadnom právnom spore.