Petícia proti vládnej Stratégii ľudských práv


Hosť

/ #577 Re: Re: Re: Re: Re: Mám pocit, že žijem v stredoveku v čase gender bosoriek.

2015-03-04 10:05

#575: - Re: Re: Re: Re: Mám pocit, že žijem v stredoveku v čase gender bosoriek. 

 :-) Mne to neznelo ako otázka, ale ako konštatovanie. A už vôbec netuším, ako ste, na základe môjho krátkeho príspevku, k takému záveru prišla. Asi by bolo vhodné môj komentár vidieť vo svetle príspevku, na ktorý som reagoval.

:-/ Je problém, že svoju vôľu prezentujeme ako vôľu Božiu. Je problém, ak svoje krátkozraké "dobrá" prezentujeme ako Boží príkaz či zámer. Možná ani faraón nebol taký zlý, len ako čítame mu Boh, pre svoj plán, "zatvrdil srdce". Izraeliti zajatie tiež brali ako zlo a opustenie Bohom, no Boh na nich dopustil zajatie práve z lásky k nim. A bola to jeho vôľa.

Je dobré pozerať sa na stav našej spoločnosti ako na "skazenosť" tých druhých, alebo pátrať po tom, čo tým chce Boh povedať nám, čo si myslíme, že žijeme podľa jeho vôle. Nerobíme niekde chybu práve my? (Aj v tejto diskusii.)

Ja by som bol v prezentovaní Božej vôle opatrný. Lebo "Nevezmeš Božie meno nadarmo" nie je len o nadávaní a prísahe. Ale aj o prezentovaní vlastného chcenia, názorov a vlastných hodnôt ako Božej vôle. A snahe týmto prezentovaním dať svojim tvrdeniam váhu.

A tiež by som sa bál: Dt 18,20 /P.P.K./