Za odluku cirkvi od statu

tiborkosz

/ #8 „Age quod agis.“ zvikne sa to prekladať aj ako „Nech robíš čokoľvek rob to poriadne.“.

2014-05-13 17:47

S petíciou ohľadne odluky cirkvi od štátu by som plne súhlasil keby obsahovala aj nasledovné požiadavky. Ak petícia bude žiadať len finančnú odluku tak ju ne podpíšem.

1. Zrušiť Vatikánsku zmluvu.
2. Zrušiť financovanie všetkých cirkví a náboženských skupín.
3. Prestať financovať náboženské školy a spolky. (Toto pravidlo musí platiť aj pre súkromné školy a profesionálne športové kluby.)
4. Prestať s akoukoľvek propagáciou náboženstiev v médiách (S výnimkou dokumentárnych filmov pomocou ktorých sa diváci dozvedia o histórii všetkých náboženstiev o ich mytológii a vplyvu na ľudskú kultúru)
5. Prestať s akoukoľvek propagáciou náboženstiev na školách (Jediná akceptovateľná forma by bola predmet s názvom „Náboženstvá“ alebo „Mytológie“. Žiaci by na nej boli oboznámený s vývojom náboženstiev, ich mytológiou a ich vplyvom na ľudskú kultúru – spoločnosť.)
6. Zdaniť cirkev rovnako ako sú všetci smrteľníci = firmy (právnické osoby)
7. Zakázať cirkvám a náboženským spolkom akýkoľvek kontakt s politikou a zákonodarstvom.
8. Náboženstvo a politika musia byť striktne oddelené.
9. Za trestný čin by sa mal pokladať akýkoľvek pokus aplikovania nového alebo zmena staršieho zákona vrátane ústavy SR na základe náboženských pohnútok.
10. V rámci odluky cirkvi od štátu treba bez výnimky zrušiť všetky zákony ktoré akýmkoľvek spôsobom zvýhodňujú cirkvi a náboženské spoločnosti akým je aj napr. Predpis č. 218/1949 Zb, a iné.
11. „Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.“ Aspoň toto sa píše v ústave. Práve preto by sa mali zmeniť aj štátne symboly, ktoré v súčasnej podobe jednoznačne uprednostňujú respektíve robia výnimočným kresťanstvo. V 21. storočí a v demokratickej krajine, ktorá o sebe dokonca tvrdí, že je sekulárna nemajú čo hľadať náboženské symboly v politike alebo a vo verejnom živote. Je to prinajmenšom neetické a v tomto prípade by som si dovolil povedať, že aj proti ústavné.

S úctou Tibor Szilágyi (ml.)