Petícia proti zavedeniu daňových licencií, tzv. „dane zo straty“

Zolo

/ #230 Re: Kapitalizmus na slovenský spôsob - firmy trvale v strate.

2014-02-17 09:15

#211: IBM - Kapitalizmus na slovenský spôsob - firmy trvale v strate.

Vážený IBM, treba byť v obraze a nie riadiť sa zamestnaneckým syndrómom, podľa ktorého všetci podnikatelia žijú v luxusných vilách, jazdia na BMV a sú podvodníci (pritom netvrdím, že takí neexistujú).

Robím účtovníctvo pre niekoľkých drobných podnikateľov, ktorí platia odvody aj vtedy, kedy nemajú žiadnu zákazku - teda ani žiadny príjem. Mnohí začali so živnosťou iba preto, že nenašli nadpriemerne platiaceho zamestnávateľa. Táto vláda ich pred rokov zahnala do SRO-čiek. Keď to zistila, tak vymyslela na nich paušálnu daň.

Tvrdenie pána ministra financií o SRO-čkach, ktoré majú nulovú daňovú povinnosť je štatisticky správne, čo ale neznamená, že všetky sú v strate. Pravdou je, že z evidovaných SRO-čiek v obchodnom registri je veľké množstvo - odhadujem až polovicu - ktoré sú "mŕtve", teda nemal ich kto zrušiť. Stačí si pozrieť zbierku listín, každá druhá SRO-čka by mala byť zo zákona zrušená, keďže nepodávajú účtovné závierky do zbierky listín. Potom tých 60% neplatiacich SRO-čiek je silne zavádzajúca informácia, nie je to 60% z tých, ktoré aj skutočne fungujú. Zavádzanie je aj to, keď sa tvrdí, že SRO bez daňovej povinnosti je v strate, nulový obrat nie je strata. Ale na manipuláciu s verejnou mienkou sú účelové trvdenia veľmi dobré, to je jediné, čo táto vládnuca garnitúra ovláda brilantne.