Hromadná pripomienka novely zákona 578/2004 Z.z. ku 3.1.2013


Hosť

/ #17

2014-01-16 22:22

Dobrý deň
Uvádzam pripomienky k navrhovanej novele Zákona NR SR č. 578/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov.Platný od 13. 3. 2013.
1) V Čl. I § 7 Prevádzkovanie zdravotníckych zariadení ods. 2 pís. e) agentúra domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Žiadam zmeniť na "ambulancia domácej ošetrovateľskej starostlivosti".
2) V Čl. I § 7 ods. 4. Žiadam zameniť za "Vybrané zariadenia sociálnych služieb, ktoré sú zdravotnícko sociálnymi zariadeniami. A § 7 ods. 4 doplniť o písmená a), b), c), d). A to v nasledujúcom znení: § 7 Prevádzkovanie zdravotníckych zariadení ods. 4 Vybrané zariadenia sociálnych služieb, ktoré sú zdravotnícko sociálnymi zariadeniami, sú podľa tohto zákona
a) Zariadenie opatrovateľskej starostlivosti,
b) Zariadenie pre seniorov,
c) Domov sociálnych služieb,
d) Špecializované zariadenie sociálnych služieb".
3) Doplniť písmeno l) do Čl. I § 11 Vydávanie povolení ods. 2 Samosprávny kraj v rámci preneseného výkonu štátnej správy vydáva povolenie na prevádzkovanie
"l) vybraného zariadenia sociálnych služieb".
4) Žiadam aby prevádzkovateľom a teda majiteľom ambulancie domácej ošetrovateľskej starostlivosti podľa tohto zákona bola iba sestra. Dôvodom je, že majiteľmi ADOS sú často iný zdravotnícky pracovníci poprípade nezdravotnícky pracovníci a toto zdravotnícke zariadenie zamestnáva výhradne sestry. Preto je logické, že sestra bude najvhodnejším majiteľom pre toto špecifické zdravotnícke zariadenie. Koniec koncom vo verejných a nemocničných lekárniach je majiteľ a prevádzkovateľ výhradne farmaceut - lekárnik ako aj v nemocniciach, poliklinikách a ambulanciách lekárskej starostlivosti je majiteľom a prevádzkovateľom výhradne lekár.
5) Do piatej hlavy § 68 Vydávanie licencií ods. 5 Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek vydáva licencie zdravotníckemu pracovníkovi v povolaní sestra a v povolaní pôrodná asistentka. Žiadam doplniť " Každá sestra a pôrodná asistentka musí mať licenciu na výkon samostatnej zdravotníckej praxe, ak pracuje ako radový zdravotnícky pracovník a licenciu na výkon odborného zástupcu, ak pracuje na riadiacej pozícií".
6) V ôsmej časti § 91 ods. 4 tohto zákona zmeniť: " § 91 ods. 4 Vláda môže odsúhlasiť uzatvorenie zmluvy o bezodplatnom prevode akcií transformovaného zdravotníckeho zariadenia s verejnými vysokými školami, samosprávnymi krajmi alebo obcami. Súčasťou takejto zmluvy musí byť desaťročný zákaz nakladania s akciami. Majetková účasť štátu na základnom imaní týchto spoločností nesmie klesnúť pod 60 %".
Tak to by boli všetky zmeny čo zatiaľ navrhujem.
Za kladné vybavenie poslancom NR SR vopred ďakujem

S pozdravom
Andrej Oczvirk