Hromadná pripomienka novely zákona 578/2004 Z.z. ku 3.1.2013

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Hromadná pripomienka novely zákona 578/2004 Z.z. ku 3.1.2013.

Milada D.

#1 Novela zakona 578/2004 o poskytovateloch zdr. star.

2014-01-02 11:33

Už 20 rokov si klienti zariadení sociálnych služieb platia výkony "SESTIER" zo svojho vlastného vrecka. Konečne sme sa dočkali: MZ SR pripravilo novelu o poskytovateľoch a chce preplácať AŽ 9 výkonov. Pritom, ale od zariadení sociálnych služieb vyžaduje plné vybavenie ambulancie NA VŠETKY ZDRAVOTNÍCKE VÝKONY, ktoré (aj doteraz poskytovali)aj budú poskytovať.
Tieto pripomienky chcú dosiahnuť, aby bol rozsah 9-tich výkonov rozšírený a aby sme boli "POSKYTOVATEĽMI" zdravotnej starostlivosti - LEBO zdravotné poisťovne NIKTO nedonúti, aby nám ošetrovateľské výkony preplatili.

Hosť

#2 Re: Novela zakona 578/2004 o poskytovateloch zdr. star.

2014-01-02 17:29

Mária D.

#3

2014-01-02 20:40

Prečo v špecializovanom zariadení sociálnych služieb, kde sú umiestnení len duševne chorí klienti so psychiatrickými diagnózami by mala byť odborným zástupcom vysokoškolsky vzdelaná osoba v ošetrovateľstve s druhým stupňom, ale so špecializáciou v komunite a nie psychiatrie, ktorá je adekvátnejšia na dané zariadenie a navyše o pol roka dlhšie trvajúce štúdium?
ASAP

#4 Re: zoštylizujte to, uvedieme to

2014-01-02 21:19

#3: Mária D. -

Uveďte do ktorého paragrafu a ake znenie by to mohlo byť - vložime to, Vaša poznámka dáva logiku

aj keď obe špecializácie sú vhodné pre pacientov s psychiatrickým ochorením. Táto novela zákonov má mnoho paradoxov.


Hosť

#5 Re: Mária D.

2014-01-02 21:23

#3: Mária D. -

Nie sme tvorcami tejto novely, trápi nás táto novela. Pridávame sa ku pani Milade D. ktorá upozorňuje na Materiálno technické vybavenie v ZSS, ale preplácať sa vykony s použitím tohoto vybavenia nebudú


Hosť

#6

2014-01-04 07:44

Ważna
palybi

#7 Oficiálne pripomienky, sťažnosti, podnety...

2014-01-07 10:10

Oficiálne pripomienky, sťažnosti, podnety ... (anonymné) k návrhom zákonov, ktorými sa môžu zaoberať legislatívci sa môžu dávať IBA na "Portáli právnych predpisov"
https://lt.justice.gov.sk/Material/MaterialDocuments.aspx?instEID=44&matEID=5822&langEID=1
... dokonca nad určitý počet (neviem či 10 000?) sa MUSIA riešiť

Hosť

#8 Re: Oficiálne pripomienky, sťažnosti, podnety...

2014-01-07 11:17

#7: palybi - Oficiálne pripomienky, sťažnosti, podnety...

Ďakujeme Vám  - samozrejme to vieme, avšak oficiálne pripomienky podať na uvedený portál je tak ťažkopádný proces, keby sme mali všetkým ľuďom vysvetľovať, ako sa tam prihlásiť , zaregistrovať, kde nájsť novelu zákona, kde si otvoriť hromadnu pripomienku a kde podpísať, tak to teda nebude nikto otvárať. Prečo by to mali robiť?

Túto podporu Hromadnej pripomienky na www.petície.com dostanú poslanci ZV NR SR a všetci poslanci takisto. Oslovíme ich aj osobne. Tieto pripomienky sme uviedli na portáli ako verejnosť a pokračujeme ako verejnosť s našimi aktivitami ďalej. Dôležitá je táto podpora aj podpismi ľudí, ktorí nechú byť viditeľní so svojim menom a so svojou podporou. Dôležitý je tento tlak, pre pacientov ležiacich alebo  chodiacich v ZSS, teda pre tých, ktorí sa za seba ozvať nemôžu aby nastali zmeny. Mimoriadne cenný je každý podpis pod pripomienku. Stačí 500 podpisov pod hromadnu pripomienku uverejnenú na uvedenom portáli, aby sa ňou poslanci museli zaoberať. Urobíme všetko pre to, aby sa touto našou hromadnou pripomienkou poslanci zaoberali. Aj toto je jedna z výborných možností podpory, za ktorú srdečne ďakujeme.

ASAP

 


Hosť

#9

2014-01-12 06:17

xxxx

Hosť

#10

2014-01-13 13:01

Efektívnosť služieb občanovi v situácii sociálnej odkázanosti je v funkčnom a plnom prepojení úkonov sociálnej služby a zdravotníckej, ošetrovateľskej starostlivosti v legislatíve, systému financovania a organizácii práce. Petícia sleduje práve takýto systém služieb, ktorý u nás ešte stále absentuje.

Hosť

#11

2014-01-13 14:25

Táto pripomienka chce dosiahnuť, aby bol rozsah 9-tich výkonov rozšírený a aby sme boli poskytovateľmi  zdravotnej starostlivosti, pretože zdravotné poisťovne nik nedonúti, aby nám ošetrovateľské výkony preplatili.Chcem,aby boli poskytované ošetrovateľské úkony v soc,. zariadeniach a to vo väčšej miere ako 9 úkonov navrhovaných MZ.


Hosť

#12

2014-01-13 18:20

V zariadeniach sociálnych služieb nie je pacientom poskytovaná zdravotná ošetrovateľská staroslivosť v súlade so zdravotníckymi zákonmi.

Hosť

#13

2014-01-14 06:07

To čo patrí chorým nesmie legislatíva obmedziť
Milada D.

#14 Re: Oficiálne pripomienky, sťažnosti, podnety...

2014-01-14 10:13

#7: palybi - Oficiálne pripomienky, sťažnosti, podnety...

Pripomienka je aj na tomto portali. Problem oficialneho pravneho poratalu je v tom, ze je mimoriadne zlozity a podpisujuci po marnych pokusoch podpisat hromadnu pripomienku na portali www.justice.sk skonci. Takuto skusenost maju mnohi ludia, ktori sa snazili podiisat rozumne hromadne pripomienky v ramci oficialneho pripomienkoveho konania. (Niekedy si myslim, ze je to naschval.... ) Este jedna poznamka vlada SR a teda aj MZ SR sa prihlasila k principu OTVORENEHO vladnutia. V ramci tohoto principu by malo (okrem ineho) brat do uvahy aj pripomienky na portali www.peticie.sk . Takuto pozitivnu skusenost mame napriklad s MPSVR SR.  S uctou Milada D


Hosť

#15

2014-01-14 18:05

Pracovala som v zariadení sociálnych služieb, je to práca veľmi náročná. Žijú tu klienti s rôznymi diagnózami - psychiatrickými, internými, onkologickými, klienti s mentálnym postihnutím, s ťažkými poruchami správania..., ktorí si vyžadujú a zaslúžia vysoko profesionálnu starostlivosť, ktorú im zamestnanci často len so základným vzdelaním s opatrovateľským kurzom ťažko poskytnú.
V súčasnosti je ešte ako tak zabezpečená odborná starostlivosť sestrami, ktoré boli degradované na sanitárky a zo zariadení nezutekali. Svedomie im nedovolí vykonať len prácu sanitárky, ale urobia aj čosi navyše ... hoci zaplatené to nemajú. Ale čo bude ďalej, ak tieto sestry odídu do dôchodku?
A ošetrovateľská starostlivosť poskytovaná v ZSS prostredníctvom ADOS? Je to smiešne, že sestra
degradovaná na sanitárku - ale predsa so vzdelaním sestry, ktorá pracuje roky v ZSS nemôže klientovi napr. odobrať krv, ale tá istá sestra, keď má zmluvu s ADOS, môže v tom istom zariadení tú krv tomu istému klientovi odobrať...
Prajem Vám veľa úspechov k vyriešeniu problémov,ktoré Vás už roky "tlačia" a kompetentné orgány ich nemajú snahu riešiť.

Hosť

#16

2014-01-16 11:10

Myslím si, že sestry si všeobecne zaslúžia viac ocenenia a spoločenského uznania ich práce.

Hosť

#17

2014-01-16 22:22

Dobrý deň
Uvádzam pripomienky k navrhovanej novele Zákona NR SR č. 578/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov.Platný od 13. 3. 2013.
1) V Čl. I § 7 Prevádzkovanie zdravotníckych zariadení ods. 2 pís. e) agentúra domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Žiadam zmeniť na "ambulancia domácej ošetrovateľskej starostlivosti".
2) V Čl. I § 7 ods. 4. Žiadam zameniť za "Vybrané zariadenia sociálnych služieb, ktoré sú zdravotnícko sociálnymi zariadeniami. A § 7 ods. 4 doplniť o písmená a), b), c), d). A to v nasledujúcom znení: § 7 Prevádzkovanie zdravotníckych zariadení ods. 4 Vybrané zariadenia sociálnych služieb, ktoré sú zdravotnícko sociálnymi zariadeniami, sú podľa tohto zákona
a) Zariadenie opatrovateľskej starostlivosti,
b) Zariadenie pre seniorov,
c) Domov sociálnych služieb,
d) Špecializované zariadenie sociálnych služieb".
3) Doplniť písmeno l) do Čl. I § 11 Vydávanie povolení ods. 2 Samosprávny kraj v rámci preneseného výkonu štátnej správy vydáva povolenie na prevádzkovanie
"l) vybraného zariadenia sociálnych služieb".
4) Žiadam aby prevádzkovateľom a teda majiteľom ambulancie domácej ošetrovateľskej starostlivosti podľa tohto zákona bola iba sestra. Dôvodom je, že majiteľmi ADOS sú často iný zdravotnícky pracovníci poprípade nezdravotnícky pracovníci a toto zdravotnícke zariadenie zamestnáva výhradne sestry. Preto je logické, že sestra bude najvhodnejším majiteľom pre toto špecifické zdravotnícke zariadenie. Koniec koncom vo verejných a nemocničných lekárniach je majiteľ a prevádzkovateľ výhradne farmaceut - lekárnik ako aj v nemocniciach, poliklinikách a ambulanciách lekárskej starostlivosti je majiteľom a prevádzkovateľom výhradne lekár.
5) Do piatej hlavy § 68 Vydávanie licencií ods. 5 Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek vydáva licencie zdravotníckemu pracovníkovi v povolaní sestra a v povolaní pôrodná asistentka. Žiadam doplniť " Každá sestra a pôrodná asistentka musí mať licenciu na výkon samostatnej zdravotníckej praxe, ak pracuje ako radový zdravotnícky pracovník a licenciu na výkon odborného zástupcu, ak pracuje na riadiacej pozícií".
6) V ôsmej časti § 91 ods. 4 tohto zákona zmeniť: " § 91 ods. 4 Vláda môže odsúhlasiť uzatvorenie zmluvy o bezodplatnom prevode akcií transformovaného zdravotníckeho zariadenia s verejnými vysokými školami, samosprávnymi krajmi alebo obcami. Súčasťou takejto zmluvy musí byť desaťročný zákaz nakladania s akciami. Majetková účasť štátu na základnom imaní týchto spoločností nesmie klesnúť pod 60 %".
Tak to by boli všetky zmeny čo zatiaľ navrhujem.
Za kladné vybavenie poslancom NR SR vopred ďakujem

S pozdravom
Andrej Oczvirk

Hosť

#18 Re: Pretože....

2014-01-18 13:49

#3: Mária D. -

Dobrý deň

Pretože každá sestra na vedúcej pozícii, musí mať druhý stupeň vysokoškolského vzdelania vo vednom odbore Ošetrovateľstvo. V tomto štúdiu je obsiahnutý Manažment v ošetrovateľstve a iné vedné disciplíny potrebné pre riadenie ošetrovateľskej starostlivosti. Ale súhlasím že v ZSS (Zariadenie sociálnych služieb) s prevahou psychicky chorích pacientov a prijímateľov sociálnych služieb má prednosť atestácia (PŠŠ) z Ošetrovateľskej starostlivosti v psychiatrii (Psychiatrické ošetrovateľstvo I a II). Poprípade nech má sestra atestáciu aj z Komunitnej ošetrovateľskej starostlivosti.

Tento príspevok bol odstránený jeho autorom (Show details)

2014-01-19 19:43



Hosť

#20

2014-01-19 19:53

Netreba zabúdať ani na detské domovy v ktorých sú umiestnené ťažko postihnuté deti s kombinovanými poruchami, ktorým sa poskytuje komplexná ošetrovateľská starostlivosť a tých 9 výkonov je neskutočne málo.

Hosť

#21

2014-01-31 19:50

sestra sa strará o pacienta a zabezpečuje mu všetky bio - psycho a sociálne potreby a vždy ešte niečo naviac , neberie ho ako kus nábytku, ale ako osobu , ktorá má svoje potreby a práva . Dnešný systém núti sestry , aby robili okolo pacienta len to najnutnejšie a zabúdali na to , čo je v živote najdôležitejši , aby zabúdali na ľudskosť a pochopenie a šetrili peniaze pre manežment nemocnice aj na úkor toho , že pacient sa bude cítiť ako prítaž, ako niekto komu nemá kto pomôcť a nemá sa na koho obrátiť, ked sestra nemá ani čas vypočuť si jeho ťažkosti(a niekedy tie ťažkosti podstatne ulahčia daľší postup liečby a vedú k spokojnosti pacienta, ked sa poriešia). Nedostatok vidím v malom počte zamestnancov , kde sa nezohľadnuje súčasný stav pacientov (geriatria)..ked má 1 sestra polohovať 17 ľudí, krmiť ich , hydratovať , polohovať a navyše riešiť ich demenciu a musí to zvládnuť aj s príbuznými , aby boli spokojní, že je o ich starkých dobre postarané. Nečudujem sa , že veľa sestier skúsených trpí vyhorením a lekári sú v pohode , sestra za nich vykonáva polovicu práce a ešte musí rozmýšlať , či je všetko dobre , či majú všetky potrebné odbery a prípravy ked sú II riziková skupina a ani TK si nezmerajú a čakajú na sestru a až potom vypíšu prijímacu správu, prosto sú pohodlné a u nás napr. sa aj štítia dotknúť pacienta ...ani ich nenapadne , že by mali ovládať sondovanie , katetrizáciu, zavedenie i.v.kanyly atd., ani infúziu nevedia odpojiť..taká je doba ,starí lekári vedeli všetko a aj pomohli a venovali sa pacientom...dnes musí mať pacient na dobrého lekára šťastie..
Andrej O37

#22 pripomienka

2014-02-14 15:25

Viete kto navrhuje a koncipuje zdravotné výkony do Zoznamu zdravotných výkonov SR ? Je to Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR. Ten to posiela priamo na Úrad vlády SR a vláda SR to schváli ako "katalóg" Zoznam zdravotných výkonov SR. Tam je aj tých smiešnych deväť výkonov pre sestry pracujúce v ZSS. Nás by ale zaujímalo na základe akých výsledkov koncipujú zdravotné výkony na Úrade pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR ?! Je tam poriadny chaos. Navrhujem aby sa predstavitelia ASAP stretli s vedením ÚNMS SR (http://www.unms.sk/) a zistili od pána riaditeľa prof. Ing. Jozefa Mihoka, PhD. ako zisťujú či daný výkon je potrebný apod.
Za skorú odpoveď´d ďakujem.

Hosť

#23

2014-04-03 05:54

Zásadne nesúhlasím so zmenou názvu agentúra na ambulancia. Doteraz si mýlili ľudia názvy 20 rokov a môžu si dalej, to nie je problém. Vôbec nebolo toto prerokované a vysvetlené pracovníkom ADOS a ja opäť cítim nejaký podraz. Máme vážne existenčné problémy a nie meniť všetky doklady a platiť výdavky naviac. Vieme ich použiť užitočnejšie. Ďakujem Bachledová
Mgr. Janka Bartková

#24 Nesúhlas s navrhovanou zmenou názvu ADOS

2014-04-09 12:02

Asociácia ADOS v SR (na základe výsledkov prieskumu medzi členmi Asociácie ADOS v SR) zásadne nesúhlasí s navrhovanou zmenou názvu "Agentúra domácej ošetrovateľskej starostlivosti" na "Ambulancia domácej ošetrovateľskej starostlivosti", a to nielen z dôvodov ekonomických (náklady súvisiace s vybavovaním nových povolení) ale hlavne existenčných (možnosť ohrozenia sestier/prevádzkovateľov ADOS zo strany iných zdravotníckych pracovníkov).

Hosť

#25 pani Bachledová

2014-04-13 11:55

#23: -

a prečo by sme Vás mali podrážať, skúste vysvetliť, ak sme jedni z Vás? Veď to je smiešne. To čo píšete sa dá jednoducho legislatívne ošetriť, aby ani jedna agentúra nemusela meniť doklady aj tromi spôsobmi. Agentúram chceme dať vyšší honor zmenou názvu - prečo by ste nemali mať zdravotnícky názov, ak všetky ostatné formy poskytovateľov nesu typicky a jednoznačny zdravotnícky názov. Ak môže axistovať "ambulancia horskej záchrannej služby", ambulancia leteckej záchrannej služby, ambulancia rýchlej lekárskej pomoci, tak prečo to u Vás nie je od začiatku názov - ambulancia domácej ošetrovatelskej starostlivosti.  Ja by som skôr sa Vás opýtať, prečo Vás to nikdy nenapadlo takto jednoducho zmeniť, prečo ste na začiatku takto nepostavili?  A to že existujete takto 20 rokov, tak takto isto chcete existovať ďaľších 40 rokov? Vy viete niečo aj meniť v prospech a benefit pacientov- že to pre nich bude ľahšie sa orientovať?