Hromadná pripomienka novely zákona 578/2004 Z.z. ku 3.1.2013


Hosť

/ #15

2014-01-14 18:05

Pracovala som v zariadení sociálnych služieb, je to práca veľmi náročná. Žijú tu klienti s rôznymi diagnózami - psychiatrickými, internými, onkologickými, klienti s mentálnym postihnutím, s ťažkými poruchami správania..., ktorí si vyžadujú a zaslúžia vysoko profesionálnu starostlivosť, ktorú im zamestnanci často len so základným vzdelaním s opatrovateľským kurzom ťažko poskytnú.
V súčasnosti je ešte ako tak zabezpečená odborná starostlivosť sestrami, ktoré boli degradované na sanitárky a zo zariadení nezutekali. Svedomie im nedovolí vykonať len prácu sanitárky, ale urobia aj čosi navyše ... hoci zaplatené to nemajú. Ale čo bude ďalej, ak tieto sestry odídu do dôchodku?
A ošetrovateľská starostlivosť poskytovaná v ZSS prostredníctvom ADOS? Je to smiešne, že sestra
degradovaná na sanitárku - ale predsa so vzdelaním sestry, ktorá pracuje roky v ZSS nemôže klientovi napr. odobrať krv, ale tá istá sestra, keď má zmluvu s ADOS, môže v tom istom zariadení tú krv tomu istému klientovi odobrať...
Prajem Vám veľa úspechov k vyriešeniu problémov,ktoré Vás už roky "tlačia" a kompetentné orgány ich nemajú snahu riešiť.