Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

bojovnicka1488

/ #343 Re: Re: Re: pietruchova do basy?

2013-10-25 06:12

#251: ja - Re: Re: pietruchova do basy?

Peter Sanve bol diskriminovaný

 

Základným právnym dokumentom, ktorý v Slovenskej republike zakazuje diskrimináciu na základe pohlavia/rodu, je Ústava Slovenskej republiky. Podľa čl. 12 ods. 1 ústavy „ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach“. Zákaz diskriminácie je podrobnejšie vyjadrený v ods. 2, podľa ktorého sa základné práva a slobody zaručujú na území Slovenskej republiky „všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo k etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie.“ Z týchto dôvodov nemožno nikoho poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať. http://diskriminacia.sk/pohlavie-rod/pravny-ramec/

 

Zákon č. 460/1992 Zb. Ústava Slovenskej republiky (bol novelizovaný a nadobudol účinnosť od 1.septembra 2012, najnovšie znenie tohto zákona Zákon č. 232/2012 Z. z. Ústavný zákon):

 

Čl. 12

 

(1) Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné.

(2) Základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať.

 

(4) Nikomu nesmie byť spôsobená ujma na právach pre to, že uplatňuje svoje základné práva a slobody.