Petícia za záchranu ružomberskej Kalvárie

Petícia za záchranu ružomberskej Kalvárie / Oznamy / Našli sme spoločnú reč, bude aj dohoda? Veľmi pekne Vám ďakujeme za doterajšiu podporu a prosíme o ďalšie šírenie petície. / Komentáre


Hosť

#1

2021-04-20 04:45

Milý Patrik,prajem vám veľa síl a hlavne nesmiete ustúpiť!!! Pretože investori koli svojej chamtivosti nepozerajú na nič!! Som od Bardejova ale podpísal som vašu petíciu aby ste ochránili duchovné dedičstvo pre naše deti,lebo vidíme že moc peňazí nepozná nijaké morálne zásady! Veľa zdravia a dúfam že čoskoro dostanem od vás potešujúcu správu! S pozdravom František

Hosť

#2

2021-04-20 05:58

Mne iba nejde do hlavy, prečo investor silou-mocou chce zastavať plochu bezprostredne pri pamiatkových objektoch Kalvárii)-veď rovnako môže skúsiť vymeniť pozemky s vlastníkmi ktoré sú úplne mimo zeleného pásu - plochy. Viem, zasa platí: vrabec v hrsti -holub na streche.

Hosť

#3

2021-04-20 10:07

Verím, že sa to spoločnými silami podarí. Vďaka za iniciatívu záchrany tejto pamiatky. V.Trnovská
MG

#4 VYDRŽTE

2021-04-20 11:02

Celkom sľubný vývoj. VYDRŽTE. Odporúčam skúsiť sa spropagovať "krátkym" rozhovorom /informáciou aj v Katolíckych novinách, na stránke TK KBS a pod.. Myslím, že som Vás zachytila cez podpis inej petície (stavby - V. Tatry /Š.P., N. Tatry...) alebo v iných novinách /SME, Dennik N?     


Hosť

#5

2021-04-20 11:23

Gratulujeme k jednotlivým krokom k úspechu. Želáme pevné nervy, vytrvalosť a pomoc Matky Božej vo Vašom snažení. KA
Peter

#6

2021-04-20 12:15

Je dobre citat o tom, že investor spolupracuje s mestom. Už menej dobre je citat o tom, že mesto ide posúvať kaplnky, stavať novú cestu a obchodovať s (ak sa nemýlim) ešte stále mestskou poslankyňou Trangosovou. Berúc do úvahy že mesto spôsobilo tento problém odpredajom pozemkov bývalému primátorovi Čechovi a poslankyni Trangosovej, je cieľ tejto petície minimum, čo by sa malo dosiahnuť. Otaznost potreby zmeny usporiadania Kalvarie je už iná téma, ktorá sa podla môjho názoru nerieši nezištne s cieľom vyjsť v ústrety kresťanskej verejnosti.


Hosť

#7

2021-04-20 14:08

Dovoľujem si pridať pár postrehov a možno aj nápadov k problematike: Ružomberská Kalvária bola nielen miestom duchovnej úcty a dlhoročných cirkevných obradov a tradícií /pamätám si ešte celomestské púte ku kostolíku/, a je aj významnou historickou pamiatkou, ale predstavuje tiež miesto môjho detstva, nakoľko sme vyrastali v tesnom susedstve 1. kaplnky. Neviem si predstaviť ako chcú autori novej výstavby zladiť design moderných a pohodlných bytových komplexov s géniom loci tejto pamiatky. Ale najmä prečo chcú zmeniť cestu, ktorá je logikou miesta, lebo je na to, aby viedla ľudí pomedzi kaplnky až ku kostolíku. A už absolútne nechápem ako môžu všetci zainteresovaní vyzdvihovať jej jedinečnosť a historický význam za situácie keď sú všetky objekty Kalvárie v tak biednom až žalostnom stave. Nemal by investor a developer - keď sa už tak naliehavo naváža na toto územie - zároveň aj komplexne zreštaurovať tieto kaplnky? Najmä keď ich ešte budú chcieť aj premiestňovať! A nedali by sa niekde v archívoch nájsť aj tie pôvodné veľmi sugestívne obrazy, ktoré tam kedysi boli? Moja matka, výtvarníčka a šperkárka Remígia Biskupská rodená Kubačková, inak nedávno menovaná primátorom mesta za Čestnú občianku, kedysi namaľovala 5. kaplnku aj s jej krásnym okolím. Škoda, že toto idylické a pamätihodné miesto už zostane iba na jej obraze. PS: Pokial by ste sa mi prihlásili na WhatsApp - mohla by som to foto obrazu preposlat. Je naozaj krasny.

Hosť

#8

2021-04-20 19:26

Dobrý deň. Ochranné pásmo 28m? Ochranné pásmo budem mať zmysel len vtedy, ak medzi bytové domy a kalváriu bude možné vysadiť zelený pás, ktorý opticky oddelí dve zóny, ktoré nemajú nič spoločné - obytnú zónu, kde vrie život - od zóny kalvárie, ktorá má priniesť pokoj a rozjímanie na životom a jeho hodnotami. 28 metrov rozhodne na to nestačí. S pozdravom Iveta Nedelská
Iniciatíva za záchranu ružomberskej Kalvárie

#9 Re:

2021-05-04 06:07

#1: -  

Dobrý deň,

ďakujeme za Vaše prianie a podporu. Naša snaha pokračuje. Veľmi radi by sme Vám dali na konci potešujúcu správu, vedie však k nej ešte dlhá cesta. Nevzdávame sa a želáme aj Vám všetko dobré.

Iniciatíva za záchranu ružomberskej Kalvárie

#10 Re:

2021-05-04 06:14

#2: -  

 Dobrý deň,

investor tam kúpil od iného súkromníka nielen pozemky, ale aj pripravený projekt spolu s územným rozhodnutím. To bolo vydané potichu a expresne rýchlo v decembri 2019. Viac na našej stránke kalvariark.sk. Našou snahou sú práve pokusy o sprostredkovanie výmeny medzi ďalšími vlastníkmi pozemkov v blízkej lokalite a mestom, vďaka čomu by mesto mohlo tieto novozískané pozemky vymeniť zase s investorom za väčšie ochranné pásmo Kalvárie.

Iniciatíva za záchranu ružomberskej Kalvárie

#11 Re:

2021-05-04 06:15

#3: -  

Ďakujeme za povzbudenie a želáme všetko dobré.

Iniciatíva za záchranu ružomberskej Kalvárie

#12 Re:

2021-05-04 06:26

#5: -  

 Dobrý deň,

ďakujeme za podporu, no v tejto chvíli sme napriek čiastkovým pozitívnym správam od úspechu vskutku ďaleko. Kalvárie je naďalej veľmi vážne ohrozená. Veľmi si však vážime Vašu podporu, informovanie o tejto petícii a záujem, ktorý je naozaj celoslovenský. Všetko dobré Vám prajeme.

Iniciatíva za záchranu ružomberskej Kalvárie

#13 Re:

2021-05-04 06:30

#6: Peter -  

Dobrý deň,

máte pravdu v tom, že tento problém spôsobilo v prvom rade mesto. Dokonca v niekoľkých fázach, počnúc prvými predajmi pozemkov až po dlhoročné odmietanie urbanistického a územného zadefinovania územia Kalvárie. Posun kaplniek, s ktorým sme v minimálnej miere v istej fáze súhlasili, bol kompromis. Snaha o riešenie, kde aj my ustúpime z požiadaviek v snahe nájsť zmysluplnú dohodu. Ukazuje sa, že ani toto riešenie nebude úspešné. Na druhej strane, dostávame sa naspäť k podstate: 160-ročné kaplnky, historická hodnota mesta, vystavaná zo zbierky jeho obyvateľov, požehnaná pápežom, duchovné miesto modlitby sa nemá čo prispôsobovať a posúvať výstavbe bytových domov. Veď práve preto je cenná, preto má hodnotu. Keďže kompromisy z našej strany, zdá sa, nebudú sláviť úspech, nebudeme súhlasiť s už existujúcimi návrhmi na ďalšie, ešte väčšie posúvanie kaplniek smerom od výstavby. Týmito krokom by neustúpil investor a peniaze, ale história a hodnota.

Iniciatíva za záchranu ružomberskej Kalvárie

#14 Re:

2021-05-04 06:35

#7: -  

Dobrý deň,

myslíme si, že ste práve pomenovali začiatok súčasného problému našej Kalvárie. Na púte, cirkevné obrady a aktívny duchovný život na tomto mieste si už len spomíname. Veľkonočné krížové cesty zostali len akýmsi pozostatkom jej primárneho účelu. Lenže to nič neuberá na jej hodnote. Zladenie novostavieb v tak tesnej blízkosti si spolu s Geniom Loci tohto miesta nevieme dobre predstaviť ani my. Áno, Kalvária je zanedbaná. Cirkev – ružomberská farnosť, hovorí o ich rekonštrukcii a reštaurovaní. Je to v pláne, avizuje to aj dekan farnosti, podrobnosti však stále nezverejnili. Mesto zase už od roku 2014 plánuje revitalizáciu územia – presun cesty, vybudovanie osvetlenia, chodníka... všetko sa už roky akože plánuje, a nakoniec dostane zase priestor ako prvý súkromný investor, ktorý tu chce vo veľmi tesnej blízkosti stavať bytové domy. Smutné vyvrcholenie neschopnosti kompetentných. Budeme Vám vďační, ak nám obraz Vašej matky, p. Remígie Biskupskej, pošlete na náš e-mail ruzomberok.kalvaria2021(zavináč)gmail.com. Radi by sme ho prípadne s Vaším dovolením zverejnili na našich stránkach alebo sociálnych sieťach.

Iniciatíva za záchranu ružomberskej Kalvárie

#15 Re:

2021-05-04 06:40

#8: -  

 Dobrý deň,

ochranné pásmo 28 metrov je z našej strany kompromisný návrh. Pôvodne mala Kalvária aj v dolnej časti určené 30 metrové ochranné pásmo. To však rokmi vypadlo z územného plánu. Po radách urbanistov, architektov - odborníkov si myslíme, že aspoň toľko je potrebné práve preto, aby sa bytové domy a ich obyvatelia nedostali „do kontaktu“ s pútnikmi, turistami či skrátka verejnosťou tráviacou voľných čas na Kalvárii. Ochranné pásmo má byť preto také, aby sa tam vysadila zeleň a oddelila sa Kalvária vizuálne aj zelenou prírodnou hmotou od plánovanej zástavby. Radi by sme videli aj väčšie ochranné pásmo, ale je tu aj druhá strana – investor, ktorý je vlastník pozemkov. Vlastným nešťastným vyhodnotením situácie pri kúpe, viacerými ústretovými krokmi mesta podporujúcimi výstavbu a podľa nás aj chybami povoľovacích orgánov z minulosti sa dostal do príliš tesnej blízkosti Kalvárie a celá situácia a riešenie v prospech zachovania hodnoty územia Kalvárie je dnes veľmi silno závislé na investorovej úprimnej dobrej vôli.

Iniciatíva za záchranu ružomberskej Kalvárie

#16 Re: VYDRŽTE

2021-05-04 06:43

#4: MG - VYDRŽTE 

Dobrý deň,

situácia sa prakticky každý týždeň vyvíja, raz lepšie, inokedy horšie. Článok o Kalvárii už bol zverejnený aj v Katolíckych novinách. TK KBS informáciu o nás nezverejnili – zasielali sme im ju. V tomto sú médiá a agentúry autonómne a samy so rozhodujú, aké informácie zverejnia. Prehľad mediálnych výstupov o Kalvárii nájdete na našej  stránke kalvariark.sk.


Hosť

#17

2021-06-30 05:39

Ďakujem za informácie,a prajem vám veľa zdravia a síl v boji za ochranu tejto pamiatky! Nie som z Ružomberka,ale podporil som vás podpisom v petícii, ako vidím nevzdávajte sa a bojujete!!! Sme s vami a neustupte ani krok!!! Títo úbožiaci si myslia,že ak majú peniaze,môžu si robiť čo chcú, nerešpektujú nijaké morálne zásady,ani názor ľudí! Nakoniec,ešte raz vám vyslovujeme plnú podporu a veľa Božieho požehnania, verím že s božou pomocou to dotiahnete do úspešného konca! S úctou František Palka Kľušov

Hosť

#18

2021-06-30 06:43

Mestu spravidla vládnu prospechári. Pozerala som online zasadnutie poslancov mesta a stačilo mi. Dostať sa do mestského parlamentu je v prvom rade snaha poslancov získať prospech pre seba , mesto je až na druhom mieste. Ale nehádžem všetkých do jedného vreca a musím vyzdvihnúť aktivity Ľ.Kubáňa a M.Kubačku. Tí sa teda o svoje obvody vzorne starajú. (škoda , že to nie sú moje obvody.) Samozrejme moje uznanie máte aj Vy a petičný výbor, ktorí svojou zanietenosťou dávate najavo, že vám na meste Ružomberok záleží. Nech sa vám darí . Pozdravujem Pisarčíková M.



Platená reklama

Túto petíciu budeme propagovať pred 3000 ľuďmi.

Dozvedieť sa viac...