PETÍCIA PROTI VYTVORENIU PLATENÝCH PARKOVACÍCH ZÓN V TRENCÍNE

PETÍCIA PROTI VYTVORENIU PLATENÝCH PARKOVACÍCH ZÓN V TRENCÍNE / Oznamy / Ďakujem za podporu / Komentáre


Hosť

#1

2016-05-06 15:06

Dobrý deň p. Pagáč, podobne ako Vy sa angažujem v danej veci, zaujímalo by ma však aký význam má táto petícia po právnej stránke. A teda či po dodaní určitého počtu petičných hárkov na mestský úrad musí mesto zrušiť toto VZN, alebo si môžu v zásade robiť čo chcú a petíciou len upozorníme na daný problém mediálnu oblasť.
Ďakujem za ozrejmenie.
Vitikáč
Juraj

#2 Re:

2016-05-06 16:06

#1: -  

 Minimálne dať najavo, že MY - Trenčania nie sme žiadne dojné kravy a netolerujeme novodobé výpalné - vlastne...zlé označenie, ako sa nazýva obchod, keď si vlastne musíte kúpiť nič?

Osobne plne podporujem petíciu

K Vašej otázke (prebraté zo stránky Via Iuris...snáď je to správne znenie a medzičasom sa v zákone nič nezmenilo):

Zákon o petičnom práve nestanovuje počet podpisov, ktorý je potrebný na vybavenie petície, a preto v zásade platí, že orgán verejnej moci je povinný sa zaoberať petíciou s akýmkoľvek množstvom podpisov.

V niektorých prípadoch však osobitné zákony minimálny počet podpisov stanovujú. Napríklad na oprávnenosť petície za vyhlásenie miestneho referenda a za hlasovanie o odvolaní starostu je potrebné, aby petíciu podpísalo aspoň tridsať percent oprávnených voličov (obyvatelia Slovenskej republiky, ktorí majú v obci trvalý pobyt a dovŕšili 18 rokov veku).

Ak však petíciu podporí aspoň 10 000 osôb, prerokuje ju príslušný orgán verejnej moci s pôsobnosťou pre celé územie Slovenskej republiky so zástupcom a petičným výborom. Ak v petícii nie je určený petičný výbor, má zástupca právo prizvať na prerokovanie najviac ďalšie dve osoby.

Ak petíciu podporilo najmenej 1000 osôb alebo aspoň 8% osôb oprávnených voliť do orgánov samosprávy obce iný vecne príslušný orgán verejnej moci (okrem orgánu s celoslovenskou pôsobnosťou) prerokuje petíciu so zástupcom a petičným výborom. Ak je takáto petícia určená obecnému zastupiteľstvu alebo zastupiteľstvu samosprávneho kraja, je zastupiteľstvo povinné petíciu prerokovať na svojom zasadnutí a umožniť vystúpiť počas prerokovania petície zástupcovi a členom petičného výboru.

Orgány verejnej moci nie sú povinné prerokovať petíciu, ak jej obsahu vyhovie v plnom rozsahu.

Povinnosť prerokovať petíciu sa nevzťahuje na Národnú radu Slovenskej republiky a vládu Slovenskej republiky


Anonymous

#3 Re: Re:

2016-05-06 18:19

#2: Juraj - Re:  

 píšete správne. petičný zákon pozná iba hranicu 1000 a 10000 podpisov. a práve ta hranica 1000 podpisov je potrebná k tomu aby to s nami prerokovali. a samozrejme pri petícií máme právo vystúpiť na zasadnutí zastupiteľstva. 

osobitný zákon, v tomto prípade zákon o obecnom zriadení upravuje osobitné podmienky pri petícií za vyhlásenie referenda kde je stanovená hranica minimálne 30 % voličov. keby sme petíciou žiadali referendum tak nemôže byť v elektornickej podobe. 


Anonymous

#4 Re:

2016-05-06 18:23

#1: -  

 petícia nie je pre poslancov mesta záväzná a ich rozhodovanie nie je ovplyvnené úspechom petície. Petícia je však vyjadrením vôľe občanov a poslanci ju musia prerokovať a zaoberať sa ňou. Máme podporu niektorých poslancov a veríme, že dosiahneme zmenu parkovacej politiky v meste Trenčín. 


Hosť

#5

2016-05-07 17:17

Zdravím, mam záujem o petičný hárok, budem zbierať podpisy.

Hosť

#6

2016-05-11 16:30

Konečne by mali platiť za To, aké svinstvo robia s autami v mestách!! A namiesto protestov by mali ďakovať JeŽiškovi že až doteraz To môžu robiť zadarmo!! Parkujú na tráve ktorá je nenávratne zničená! Na chodníkoch, úzkych uliciach, križovatkách. Dlhodobo úmyselne porušujú zákon a polície im to tolerujú. A ešte cítia krivdu ak im v tom chce mesto zabrániť!! Toto je možné len v darebáckom štáte! Neexistuje nijaké právo na parkovanie!! Máte Len povinnosť dodržiavať zákon! Keď mi niekto z krikľúňov povie aké jeho "právo" bolo porušené tým že potme "nemá kde zaparkovať" budem sa biť za jeho práva!

Neexistuje "právo" na bezpečné cesty pre cykli100v, na chodníky pe chodcov, na náhradnú obličku alebo rozum!! Primitívi s autami sú najviac drzí, najviac sa rozťahujú a myslia si, že To čo tu doteraz narobili je ich "právo"!!

"Navyše parkovisko pri našom dome sme si vybudovali svojpomocne bez prispenia mesta," "nevybudovali" ste si ho na niečom čo má byť trávnik???!Je viac takých "svojpomocných"

j. sjekel