Otvorený list ministrovi zdravotníctva od pacientov s diabetom

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Otvorený list ministrovi zdravotníctva od pacientov s diabetom.


Hosť

#1

2014-11-25 09:38

Veľmi sa teším, že sa našli ľudia, ktorí konajú v danej veci. Prajem Vám aby ste to dotiahli úspešne do konca. Semaníková
sunar

#2 Re:

2014-11-25 13:30

#1: -  

 o com sa toci tato diskusia?


Hosť

#3

2014-11-26 17:49

----------


Hosť

#4

2014-11-26 18:52

Súhlasím s obsahom "Otvoreného listu ministrovi zdravotníctva od pacientov s diabetom". Občianske združenia vyvíjajú nemalé úsilie, aby pomohli konkrétnemu diabetikovi v každodennom živote. V záujme väčšej efektivity však treba viac podpory kompetentných inštitúcií.

Hosť

#5

2014-11-26 22:32

Rada podporim dobru vec
sunar

#6 Re:

2014-11-27 11:53

#5: -  

 ten film som nevidel ale zeraj je dobry


Hosť

#7

2014-11-28 07:08

Teším sa, že sa týmto smerom rozbehla debata a verím, že si nie len pán minister ale aj všetci v zdravotníctve uvedomia, aké ťažké to majú diabetici a ich rodiny. Ďakujem, že ste rozbehli petíciu, verím, že výsledok bude pozitívny pre všetkých, ktorí to potrebujú. Ak bude potrebné, rada pomôžem;-). Valíčková


Hosť

#8

2014-11-28 07:11

Držme si palce, nech to vyjde ;-).VV
Ivan

#9 Re: Držme si palce, nech to vyjde

2014-11-28 07:42

Tí diabetici, ktorí neboli poriadne poučení o tom ako menedžovať svoje ochorenie a riadia sa len tým, čo pochytia z kúskov rozhovorov iných diabetikov v čakárni diabetologickej ambulancie, nemôžu správnym spôsobom ovplyvňovať všetky prvky, ktoré vplývajú na kompenzáciu ich diabetu. To sa musia naučiť pomocou odborne vedenej edukácie.

Takže táto petícia vyjde iba vtedy ak ju podporí veľmi veľké množstzvo podporovateľov, pretože zdravotné poisťovne uhrádzajú lekárom edukácie pre ich diabetických pacientov iba v prípade zistenia diabetu a radikálnej zmene jeho liečby (pri prechode z diéty na perorálne antidiabetiká (tabletky), pri prechode z tabletiek na inzulín, pri zmene inzulínovej liečby (iné typy inzulínu, alebo prechod zo striekačiek a inzulínových pier na inzulínovú pumpu). Inak nie.

No diabetik by mal po prvotnej edukácii absolvovať aj ďalšie doplňujúce edukácie, jednak aby si v pamäti zafixoval, to čo by z prvej edukácie už mal vedieť a aby sa naučil ďalšie veci o svojom ochorení...

Všetci vieme, že raz nadobudnuté skúsenosti nestačia. Dobrým vodičom človek nebude hneď po tom ako si urobí vodičák, potrebuje prax a ak je vodič referentského vozidla, alebo vodič z povolania, tak aj pravidelné školenia.

Podobné to je aj u diabetu, kde vedomosti a prax každého diabetika na 80 až 85% ovplyvňujú kompenzáciu jeho diabetu na jednej strane a na druhej strane ovplyvňujú aj zaťaženie našej ekonomiky, pretože nie samotná liečba diabetu je nákladná, hoci stojí nemalé financie. Nákladná je však liečba chronických komplikácií diabetu, ktoré vznikajú aj vďaka malým znalostiam o tomto ochorení u samotných diabetikov pre vyššie spomenuté dôvody a aj preto, lebo na dobrý menedžment diabetu diabetici potrebujú poznať hodnoty hladiny krvného cukru (glykémie) ktorá počas 24 hodín kolíše podľa obsahu sacharidov v zjedenom jedle, podľa fyzickej a aj psychickej námahy, podľa toho či diabetik prekonáva niektoré iné ochorenie a tiež aj podľa účinkovania antidiabetických liekov (tabletky a inzulín).

Každý tento vplyv je merateľný napríklad glukometrom, lenže diabetik si nemôže zmerať glykémiu vtedy kedy chce a vtedy keď to práve potrebuje, pretože podľa kategorizácie zdravotníckych pomôcok má k dispozícii iba obmedzené množstvo testovacích prúžkov do glukometra.

A aj zrušenie obmedzovacích limitov pre diagnostické pomôcky pre diabetikov ako sú prúžky do glukometrov a glukózové senzory môže slovenskému zdravotníctvu ušetriť oveľa, oveľa väčšie peniaze, ako slovenské poisťovne vydajú na zlepšenie domáceho menedžmentu glykémii diabetikov.


Hosť

#10

2014-11-30 18:44

drzim vam palce

Hosť

#11

2014-12-01 08:56

Jedna sa o komplikovany proces stravovania a je nutne poradenstvo pri zmene navykov pri vareni.....

Hosť

#12

2014-12-03 14:16

Je to úžasná a veľmi potrebná aktivita. Pacienti DM1 sú zväčša nevinné deti, pre ktoré civilizačné okolnosti pripravili nežiadúcu komplikáciu života. Táto komplikácia by sama o sebe mohla byť dosť dobre zvládnuteľná, pokiaľ by však rôzne, veľmi potrebné pomôcky neboli také drahé, že si ich mnohí pacienti s DM1 a ich rodičia nemôžu dovoliť. Je na trhu veľa užitočných a dômyselných pomôcok, o ktorých ani široká verejnosť nie je dostatočne informovaná /malo by by povinnosťou každého diabetológa, ktorý má vo svojom dispenzári okruh pacientov s DM1, aby pravidelne informoval svojich pacientov o nových, modernejších a dômyselných pomôckach, resp. o nových liekoch a samozrejme s odkazmi na výskumy v oblasti DM1. Celosvetovo prebieha niekoľko výskumných projektov, ktoré sa venujú najmä DM1. Ministerstvo by malo pravidelne zhromažďovať pokroky a stav
týchto výskumov a v podobe bulletinov ich poskytovať diabetológom, aby o nich informovali svojich pacientov. Nie je nič dôležitejšie ako zdravie detí a je neprijateľný záujem ministerstva, ktorý spočíva len v monitorovaní počtu, resp. nárastu počtu pacientov - detí s DM1. Za takýchto okolností by mohla byť existencia ministerstva zdravotníctva odôvodnená, čo sa za daného status quo. o ministerstve zdravotníctva povedať nedá. A nielen v súvislosti S DM1, ale i ďalšími chorobami, ktoré sa zásluhou ignorancie práve ministerstva zdravotníctva šíria ako epidémia, napr. obezita a najmä obezita u detí, ktorú ministerstvo priamo svojou nečinnosťou podporuje.

Hosť

#13 RE. #12

2014-12-03 19:51

Poskytovanie bulletinov diabetológom, aby ich ukazovali svojim pacientom je od veci. Môže byť vynájdený hocijaký vynález v prospech pacientov, ale pokiaľ neprejde klinickými skúškami a pokým o jeho zaregistrovanie u národného kontrolného úradu, ako je v USA FDA a v SR zasa ŠÚKL, nepožiada výrobca, alebo ním splnomocnený zástupca (väčšinou miestne pôsobiaci distribútor/predajca) nemôže začať legislatívny proces registrácie zdravotníckej pomôcky, alebo lieku v danej krajine. A to ani vtedy keď táto pomôcka, alebo liek má CE certifikát, o ich schválení totiž rozhodujú národné kontrolné úrady.

Ministerstvo a ani lekári (pokiaľ nie su pracovníkmi firmy vyrábajúcej/dovážajúcej/distribuujúcej konkrétnu zdravotnícku pomôcku), nemajú zo zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach právomoc na navrhovoanie toho čo má byť registrované na území SR ako zdravotnícka pomôcka, alebo liek.

A aj keď je zdravotnícka pomôcka už zaregistrovaná a má pridelený kód ŠÚKL, tak ju lekár pacientovi ešte nemôže predpísať, môže mu ju iba odporúčať a pacient si ju hradí v plnej výške.

Na čiastočnú, resp. plnú úhradu zo zdravotného poistenia musí výrobca, alebo jeho splnomocnený zástupca žiadať o zaradenie zdravotníckej pomôcky do Zoznamu kategorizovaných zdravotníckych pomôcok.

A až po zaradení zdravotníckej pomôcky do tohto zoznamu ju môže lekár predpisovať svojim pacientom a to v množstve určenom množstevnými limitmi kategorizácie zdravotníckych pomôcok a iba za predpokladu, že pacient spĺňa kritériá pre predpisovanie daného typu zdravotníckej pomôcky definované pre danú skupinu zdravotníckych pomôcok.

Ešte raz opakujem, ministerstvo, lekári a ani samotní pacienti nemôžu podľa zákona o liekoch a zdravotníckych pomôcok navrhovať, ktorá pomôcka, alebo liek má byť zaradený do evidencie ŠÚKL, alebo do zoznamu kategorizovaných liekov, alebo zdravotníckych pomôcok. O toto môže žiadať iba výrobca, alebo ním poverený zástupca. Ak by to malo byť umožnené pracovníkom ministerstva, lekárom, pacientom, alebo zdravotným poisťovniam, bolo by nutné zmeniť tento zákon, tak aby to umožňoval...


Hosť

#14

2014-12-06 08:33

Dúfam,že tento list sa dostane do správnych rúk.

Hosť

#15

2015-03-24 14:06

Diabetici, ale aj iní pacienti si naozaj zaslúžia viac pozornosti. Kto nie je chorý, nechápe. Ale my, čo s tým žijeme, privítame každú pomoc.

Hosť

#16

2016-01-06 20:53

Mam v rodine dieta - diabetika. Tieto rodiny si zasluzia pomoc.

Hosť

#17

2016-01-13 22:24

Mám 2 deti s DM 1.typu a problémy s ktorými bojujeme každý deň si nevie z našich mocných ani predstaviť.Keď som žiadala o opatrovanie na deti tak odpoveď znela v rámci rodičovských povinností sa to dá zvládnuť veď dievčatá sú skoro zdravé.Úrodnosť najväčšieho zrna, kto nezažil tak nemá šajnu o čom to je.

Hosť

#18

2016-01-22 08:05

Súhlasím sňou !

Hosť

#19

2016-01-23 13:39

Lebo s nou suhlasim netreba panom politikom tolko kradnut
Gric /

#20 Re: Re: PETICIA OZ-pre DM

2017-03-29 04:22

#2: sunar - Re:  

SUNAR, nauč sa najprv čítat "peticie" a potom sa zapájaj do nejakej DISKUSIE...!

Gric /

#21 Re: Re:

2017-03-29 04:28

#6: sunar - Re:  

 PS:...ta chod do kina a "nesmraď TU"...ked nevieš co to je DM...!!!