Otvorený list ministrovi zdravotníctva od pacientov s diabetom

Ivan

/ #9 Re: Držme si palce, nech to vyjde

2014-11-28 07:42

Tí diabetici, ktorí neboli poriadne poučení o tom ako menedžovať svoje ochorenie a riadia sa len tým, čo pochytia z kúskov rozhovorov iných diabetikov v čakárni diabetologickej ambulancie, nemôžu správnym spôsobom ovplyvňovať všetky prvky, ktoré vplývajú na kompenzáciu ich diabetu. To sa musia naučiť pomocou odborne vedenej edukácie.

Takže táto petícia vyjde iba vtedy ak ju podporí veľmi veľké množstzvo podporovateľov, pretože zdravotné poisťovne uhrádzajú lekárom edukácie pre ich diabetických pacientov iba v prípade zistenia diabetu a radikálnej zmene jeho liečby (pri prechode z diéty na perorálne antidiabetiká (tabletky), pri prechode z tabletiek na inzulín, pri zmene inzulínovej liečby (iné typy inzulínu, alebo prechod zo striekačiek a inzulínových pier na inzulínovú pumpu). Inak nie.

No diabetik by mal po prvotnej edukácii absolvovať aj ďalšie doplňujúce edukácie, jednak aby si v pamäti zafixoval, to čo by z prvej edukácie už mal vedieť a aby sa naučil ďalšie veci o svojom ochorení...

Všetci vieme, že raz nadobudnuté skúsenosti nestačia. Dobrým vodičom človek nebude hneď po tom ako si urobí vodičák, potrebuje prax a ak je vodič referentského vozidla, alebo vodič z povolania, tak aj pravidelné školenia.

Podobné to je aj u diabetu, kde vedomosti a prax každého diabetika na 80 až 85% ovplyvňujú kompenzáciu jeho diabetu na jednej strane a na druhej strane ovplyvňujú aj zaťaženie našej ekonomiky, pretože nie samotná liečba diabetu je nákladná, hoci stojí nemalé financie. Nákladná je však liečba chronických komplikácií diabetu, ktoré vznikajú aj vďaka malým znalostiam o tomto ochorení u samotných diabetikov pre vyššie spomenuté dôvody a aj preto, lebo na dobrý menedžment diabetu diabetici potrebujú poznať hodnoty hladiny krvného cukru (glykémie) ktorá počas 24 hodín kolíše podľa obsahu sacharidov v zjedenom jedle, podľa fyzickej a aj psychickej námahy, podľa toho či diabetik prekonáva niektoré iné ochorenie a tiež aj podľa účinkovania antidiabetických liekov (tabletky a inzulín).

Každý tento vplyv je merateľný napríklad glukometrom, lenže diabetik si nemôže zmerať glykémiu vtedy kedy chce a vtedy keď to práve potrebuje, pretože podľa kategorizácie zdravotníckych pomôcok má k dispozícii iba obmedzené množstvo testovacích prúžkov do glukometra.

A aj zrušenie obmedzovacích limitov pre diagnostické pomôcky pre diabetikov ako sú prúžky do glukometrov a glukózové senzory môže slovenskému zdravotníctvu ušetriť oveľa, oveľa väčšie peniaze, ako slovenské poisťovne vydajú na zlepšenie domáceho menedžmentu glykémii diabetikov.