Petícia za záchranu ružomberskej Kalvárie

Kontaktujte autora petície

Našli sme spoločnú reč, bude aj dohoda? Veľmi pekne Vám ďakujeme za doterajšiu podporu a prosíme o ďalšie šírenie petície.

2021-04-19 20:47:59

Po troch kolách rokovaní je dôvod na malý optimizmus, hoci k úprimnej dohode v prospech zachovania dostatočného ochranného pásma Kalvárie bude treba ešte veľa práce.

Na fotografii vidíte návrh realizácie územia na ktorom sa zhodli: ružomberská farnosť (vlastník kaplniek a kostola), mesto Ružomberok (v osobe primátora), Cech architektov a Inicatíva za záchranu ružomberskej Kalvárie.

Kalvária_návrh_1.jpg

Táto alternatíva:

1. Vychádza z návrhu, ktorý na druhom kole rokovaní navrhol samotný investor, spoločnosť CPI Slovakia, a. s. (ďalej CPI) zastúpená p. I. Noskom.

2. Spoločnosť CPI prišla s návrhom, že plánované bytové domy pri kaplnkách by sa zmenšili (prerušovaná čiara je pôvodná veľkosť, hnedým nový návrh) a znížili z 11 m na polovicu.

3. Ochranné pásmo okolo kaplniek je podľa nás kompromisných 28 metrov. Tento stav sa docielil tak, že 10 metrov bola stavba vzdialená od kaplniek doteraz, k tomu pribudlo cca 14,5 metrov z pozemkov spoločnosti CPI, ktoré chcela pôvodne zastavať a o zhruba 3,5 metra sa posunú niektoré kaplnky ružomberskej Kalvárie smerom na sever (vpravo od súčasného stavu). Medzi kaplnkami bude zrušená jestvujúca cesta pre motorové vozidlá a namiesto nej vznikne nová (revitalizovaná) pešia zóna tak, ako to bolo pri jej vzniku v r. 1859.

4. Investor za tento ústupok požaduje pozemky, ktoré sú v susedstve - na západ od plánovanej zástavby (červený rám).

5. Mesto čakajú v najbližších dňoch rokovania so súkromnou vlastníčkou týchto pozemkov s ponukou na ich získanie. Ak by ich mesto získalo do svojho vlastníctva, môže ich vymeniť za väčšie ochranné pásmo Kalvárie s investorom, ktorý tak môže na nových pozemkoch zachovať pôvodnú veľkosť plánovanej výstavby ("vila domy" v červenom ráme).

MÔŽE BYŤ TENTO NÁVRH ÚSPEŠNÝ?

Veríme, že áno, pretože je z hľadiska počtu postavených budov pre investora dokonca ešte výhodnejší, ako sám navrhoval pri druhom kole rokovaní.

Investor sa však na treťom kole rokovaní nezúčastnil a odkázal, že stanovisko k celému návrhu zaujme až vtedy, keď bude jasné, či mesto získalo nové pozemky alebo nie. Od týchto rokovaní preto v tejto chvíli veľmi záleží, či bude Kalvária ochránená tak, ako si myslíme, že by mala byť.

Zdá sa, že celá kauza o zachovanie územia Kalvárie speje do poslednej fázy, kde bude potrebné prejaviť občiansku silu a názor.

Veľmi pekne Vám ďakujeme za doterajšiu podporu a prosíme o šírenie tejto petície a informácií o situácii v Ružomberku aj vo Vašom okolí.

Patrik Habo, Inicatíva za záchranu ružomberskej Kalvárie.

Viac nájdete na stránke www.kalvariark.sk

Patrik Habo

Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

• Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.