Petícia za stavebnú uzáveru a reguláciu dopravy v Demänovskej doline

Kontaktujte autora petície

Tri dni do konca Demänovskej petície

2021-03-18 15:22:23

Je nás 108 000, je nás počuť. Chýba nám posledný krok, posledných 2000 podpisov bude snáď stačiť a petícia prejde aj podrobnou kontrolou pre Národnú radu SR.

Preto teraz je čas, posledné tri dni, pomôcť veci: svojim podpisom, zdieľaním na sociálnych sieťach. Naše mamy, sestry či bratia podpísali tiež.

A krátky odpočet, čo okrem zbierania podpisov robíme? Paradoxne, najviac úsilia smeruje tam, kde ho najmenej vidieť. Od novembra sme absolvovali desiatky a desiatky stretnutí, rozhovorov, diskusíí, prečítali nekonečné množstvo spisov, vyjadrení, článkov či preštudovali niekoľko zákonov. Robíme to v našom voľnom čase a pre viacerých z nás je to veľmi náročné obdobie.

Zistili sme, čo sa v Demänovskej doline stalo. O tom budeme ešte hovoriť, lebo z tohto príbehu sa musíme poučiť!

Chceme sa pričiniť o to, aby sa v Demänovskej doline už nič, čo nemá stavebné povolenie, nepostavilo. Ešte to môže byť cesta plná prekvapení, no názory sa pomaly menia a ďalšia výstavba naráža na čoraz tvrdší odpor. Aj ten náš a aj vďaka Vám.

Skúmame možnosti postavenia úzkorozchodnej železničky do Jasnej. Je to ale beh na dlhšiu trať. Treba však povedať, že dnes je ten najlepší čas na takýto projekt, ako kedy bol. Treba to využiť.

Z hľadiska systémovej úrovne, o ktorú nám ide v súvislosti s výstavbou v chránených územiach všeobecne na Slovensku (lebo sa nedá zachraňovať každé miesto novou a novou petíciou) máme pripravených niekoľko návrhov a spolupracujeme na nich s mnohými ďalšími.

Je trochu zvláštne, že musíme zbierať podnety aj od štátnych úradníkov, ktorých za uplynulé roky nikto nevypočul. Že ministerstvá by veci aj pomohli, len nemajú personálne kapacity. Že úrady životného prostredia nestíhajú sa riadne problémami zaoberať, lebo ich je málo. Že správy národných parkov často ani nevedia, o čom rozhodujú (prípadne sa ani nevyjadria), pretože je za obrovské územie zodpovedných pár ľudí. A inšpekcia životného prostredia rieši malý podnet trištvrte roka. Človeku zvonku sa zdá, že úradníkov máme veľa. V okruhu ochrany prírody (teda na poli hájenia záujmov nás všetkých) sa však v praxi ukazuje, že žalostne málo. Na druhej strane, čítajúc niektoré vyjadrenia, dnes už zväčša bývalých vedení, sa človeku rozum zastavuje. Pravda bude kdesi uprostred – treba personálne posilniť tieto orgány, ale tiež zrejme výrazne zvýšiť environmentálne povedomie a s niektorými sa i rozlúčiť...

Veríme, že aj vďaka Demänovskej petícii sa veci hýbu správnym smerom, vďaka Vám.

Pavel Herich, Karol Kaliský, Iveta Niňajová

Poďakovanie a prosba o spoluprácu

2020-12-10 12:22:00

Dobrý deň,

v prvom rade – veľmi Vám ďakujeme za podporu veci a Váš podpis. Za prvé 3 dni sme nazbierali vyše 30 000 podpisov, dnes je nás už 64 000. Vaše komentáre nám dodávajú veľa síl do ďalšieho boja a ukazuje sa, že ide o veľa.

Demänovská dolina sa stáva miestom, kde sa rozhoduje nielen o jej vlastnom osude, ale o budúcnosti našich národných parkov všeobecne. V Demänovskej doline sa stretla neuveriteľná výstavba a deštrukcia s mimoriadne vzácnym, medzinárodne uznávaným prírodným fenoménom. Ak nedokážeme ochrániť najväčšiu jaskyňu v Karpatoch, pitnú vodu pre desaťtisíce ľudí, jednu z najstarších rezervácií na Slovensku, ako potom inde ubránime nedotknutosť prírody a dedičstva náš všetkých?

Preto ak môžete, šírte túto petíciu ďalej, zdieľajte ju na sociálnych sieťach, hovorte o nej so svojimi blízkym. Chýba nám ešte 36 000 podpisov. Ak by každý z nás podpísaných našiel čo i len jedného človeka, ktorému záleží na prírode Slovenska, hneď „zajtra“ môžeme predniesť hlas verejnosti a riešenia veci v parlamente.

Web pre Dolinu

Ďakujeme

Pavel Herich, Karol Kaliský, Iveta Niňajová

Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

• Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.