Petícia proti zavedeniu plateného parkovania na sídlisku Solinky

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Petícia proti zavedeniu plateného parkovania na sídlisku Solinky.

Znechutený Žilinčan

#76 Re: komunikácia s primátorom ...

2013-09-04 02:09

Vážený pán primátor Choma, poslanci mestského zastupiteľstva,

takto si Vážite svojích voličov? Všetko len spoplatniť, zrušiť zľavy, zvýšiť dane, poplatky?

Kde sú tie sľuby čo ste sľubovali pred voľbami?

 

 

 

Peter Š.

#77 Parkovné

2013-09-04 06:00

Takže.
1/ Pred mojím panelákom stojí 5 vozidiel nejakej "taxi" služby. Keď idem do obchodu, vidím na ostatných uliciach stáť auta s Blaváckymi, Prešovskými a aj Košickými ŠPZ. Nie raz. Ale pravidelne. Dosť pochybujem, že sa jedná o návštevu. Na niektorých autách sú aj mená firiem. Nejdem ich menovať lebo v skutočnosti fakt neviem kto z nich má pred barákom viac ako dva auta... . (Aj keď...furt v novinách počúvam o tom ako Slováci zápasia s chudobou a napriek tomu tu niektorí nemajú problém prehlasovať dva-tri autá za "štandard" - pre tých odkazujem, že si asi zmýlili sídlisko a zrejme by mali svoje zadky presunúť na "milionársky vŕšok".)

2/ Situáciu na sídlisku treba naozaj riešiť. Ale súkromnou firmou a zmlúvou na 20 rokov????
To by ma zaujímalo čo za dementov toto schválilo. TO je už fakt v prvej fáze taký problém z tých naších daní zaplatiť nejakú farbu, na novo označiť parkovacie miesta (a možno pridať ďalšie na mestach, ktoré už dávno neplnia svoj účel) a začať skrátka LEN mestom vydávať rezidentské karty, ktoré by boli dajme tomu vydávané na /Byt->Obyvateľa/??? To je fakt do prdele pre mesto taká finančne neúnosná investícia????

3/ K tomu "veľkému" zasadaniu s občanmi - o žiadnom som nevedel. A myslím, že keď už išlo o takú veľkú vec - mohlo sa to dať na známosť aj obyvateľom sídliska inak ako len cez nejaký portál. Nie všetci majú internet a nie všetci neustále škúlia na to čo sa zasa zomelie v ich okolí.

4/ A pán primátor by sa mal začať viac zaoberať strašidelným zámkom na ktorého mieste už dnes mohol byť asfalt a parkovať na ňom aj 50,80 áut!
SS

#78 Asi parkovné hodiny

2013-09-04 06:57

Dnes 4.9.2013 o 8,00hod na Borovej 36 dvaja kopáči na multivane pri parkovacích miestach predpripravili izoláciu na prívodný kábel a dvadsiatky rúry do zeme silno pripomínajúcu predpripravu na park. hodiny, alebo osvetlenie vedľa osvetlenia.Mimochodom na Borovej 36 sú tri trinásť posch. budovy, to je tri krát 52 bytov a asi 20 parkovacích miest.
Ivan

#79 Re: Parkovné

2013-09-04 07:31

#77: Peter Š. - Parkovné

Zdravím Vás,

v podstate máte v príspevku pravdu a na toto zasadanie boli pozvánky rozmiestnené po rôznych kútoch sídliska (aj keď samozrejme ak by som okolo jedného takéhoto miesta nechodil každý deň, tak o tom asi ani ja neviem) celkom dlhú dobu pred samotným stretnutím.

Na tomto stretnutí sa preberala aj téma strašidelný zámok (kvôli nej som sa tam zúčastnil, keďže naň musím denno-denne pozerať z okna) a keďže patrí súkromnej firme, ktorá ho mestu nechce predať za normálnu cenu, tak nie je možné počítať s touto alternatívou.

mr

#80 občan - nežilinčan...

2013-09-04 10:38

Nie je mi jasná jedna vec - pokiaľ niekto vlastní byt a nemá trvalý pobyt v Žiline, nemá právo parkovať svoje auto pred domom bez platenia? To je na súd...

Hosť

#81 Re: občan - nežilinčan...

2013-09-04 10:40

 

Spoplatnenie parkovneho nie je riesenie problemu, ale potrestanie obyvatelov Soliniek a ich pribuznych a priatelov, zato, ze mesto, ktoremu vsetci platime dane nie je schopne problem parkovania riesit!!! A netyka sa to len obyvatelov Soliniek, ale vacsiny obyvatelov mesta.

To si rovno pred sidlisko mozeme dat tabulu REZERVACIA SOLINKY. Ked Vas niekto bude chciet navstivit tak si bude platit vtupne ako do ZOO. Ked spoplatnia Vlcince a Hajik /co urcite urobia ak ich nezastavimne/, tak pri navsteve rodiny a priatelov na susednom sidlisku, nebudeme robit nic ine len navzajom platit sukromnym firmam poplatky A problem s parkovanim sa aj tak nevyriesi!!! Tym ,ze si kupite rezidentsku kartu, Vam nikto negarantuje, ze budete mat kde zaparkovat. Jedine co budete mat garantovane, ze nedostanete „papucu“!!!

Na sidlisku je problem v nedostatku parkovacich miest pre "domacich". Vecer po 19-20 tej hodine ked pridu ludia z prace nemaju kam zaparkovat. A vtedy uz vacsina navstev je prec. Preto nevidim dovod spoplatnovat parkovne. Nie je to nic ine ako cisty „biznis“. Aj ked slovo cisty v tomto pripade sa velmi nehodi!

A problem s firemnymi autami sa tiez nevyriesi, jednoducho si kupia rezidentsku kartu a potom si naklady odpocitaju z dani.

E

#82

2013-09-04 11:47

#3: Solinkar - Re: chyba link s podmienkami

a nie je vam to trapne? od nas na hlinach pytaju pomaly 500 eur za druhe auto, ak je na ičo. ked už spoplatnene parkovanie, tak vsade prosim pekne!

Solinkar

#83 Re:

2013-09-04 13:05

#82: E -

Vasa logika mi pripomina to Slovenske "Ak mne zdochla koza, nech zdochne aj susedovi". Vsak, ked boli plany na spoplatnenie parkovania na Hlinach, tak ste si mali urobit peticiu za zastavenie spoplatnenia. Tu na Solinkach chcu teraz prijat este vacsi nezmysel ako na Hlinach, tak preto je tu tato peticia.

 

P.S.

Urobte si aj vy na Hlinach peticiu (aj ked je to uz tazsie, kedze tam uz tento system mate) nech Vam tie poplatky znizia, pripadne nech cely ten system zrusia. Ja vam v tom budem drzat palce, kedza moja logika hovori, ze obcania Ziliny platia Ziline dane, tak mesto ma vsetko spravovat z tychto dani.


Hosť

#84

2013-09-04 17:45

Žilina je už tak zadlžená, že už nevedia čo majú spoplatniť

Hosť

#85

2013-09-04 18:20

Už nemajú kde čerpať prachy tak všetko chcu spoplatniť

Hosť

#86

2013-09-04 18:43

.

Hosť

#87

2013-09-04 18:47


Hosť

#88 Re: potrebné podpísať čo najskôr -mestské zastupiteľstvo bude rozhodovať o spoplatnení už 9.9.2013

2013-09-04 19:55

#1: esef - potrebné podpísať čo najskôr -mestské zastupiteľstvo bude rozhodovať o spoplatnení už 9.9.2013

Nesuhlasím s poplatnením parkovania na sídliskách v meste Žilina nakoľko nájsť voľné miesto o 20.00 h v ktorýkoľvek deň na ktorom koľvek sídlisku je problém tak sa pýtam za čo, že to chcú penaze, málo dávame z naších úbohých platov, trápne od ľudí čo sa majú starať o iných ľudí ako sa dá prísť k peniazom a naplniť kasu z obyčaných ľudí, priam lacné jednanie z ludmi. Dnes si nikto neváži ľudí ale peniaze a to je celé zle.


Hosť

#89 Nesúhlas s poplatnenim parkovania na sídlisku Solinky

2013-09-04 19:56

Absolútne nesúhlasím

Hosť

#90 zisli sa tu odbornici pozeram

2013-09-04 20:01

Toto mali spravit uz davno. Spoplatnenie malo prist najmenej uz pred 5 alebo10 rokmi ! vy pisete, ze sa maju stavat nove miesta z dani ktore platime - tak si predstavme, ze 1 park. miesto stoji okolo 1000EUR, maju sa robit aj podlazne konstrukcie, tak dajme tomu ze v priemere by 1 miesto vyslo na 1500EUR krat 500 miest ~ to mame 750tisic EUR len pre Solinky.... a za den tych 500 miest vyuzije povedzme 800 aut, to mame okolo 1,5tisica ludi -niekto ide sam niekto vezie zenu,dieta...
Za tu cenu 750tisic EUR sa moze napriklad vysadit rovno cely novy park alebo maly lesik aj s atrakciami pre vsetkych - nie len tych 1,5 tis. ludi, alebo spravit cyklotrasa po celom meste po ktorej za priemerny den zase prejde viac ludi ako 1,5tis. alebo sa za to daju kupit 3 autobusy ktore behaju od rana do vecera a opat sa dostavame nad tych pomyselnych 1,5 tisic ludi za den ! +je X dalsich moznosti ako vyuzit peniaze ktorych je malo a stat dalej skrti obce teda nas vsetkych !
mozno trochu cudne uvahy takto navecer pri pivku, ale myslienka tam je
PS:aj tak sa mi zda ze tu najviac frflu ti co chodia na vseliakych nadrozmernych vozidlach alebo maju pred domomom po tri auta a 95% casu je vonku aj tak maximalne jedno
PS2:aby bolo jasno,to co predlozili poslanci - s tym NESUHLASIM,ale s myslienkou ano

Hosť

#91

2013-09-04 20:19

Treba bojovať s takými čo takýmito lacnými ťahmi od ľudí vymámia ťažko zarobené peniažky. Súhlasím s petíciou, dobrá vec.
Solinkar

#92 Re: zisli sa tu odbornici pozeram

2013-09-04 20:25

#90: - zisli sa tu odbornici pozeram

Tento problem tu nie je prvy den. Problem s parkovanim je tu desiatky rokov, kolko penazi uz Solinkari zaplatili na daniach mestu Zilina za tieto desiatky rokov??? A kolko parkovacich miest im za to mesto postavilo??? Takze nieco take ako ste napisali vobec neobstoji. Dalej, kolko rokov sa uz plati v centre mesta? A kolko parkovacich ploch mesto za tieto peniaze vybudovalo? A uz vobec nesuhlasim s tym, aby parkovanie riesila sukromna firma! Jednak na tom bude zarabat a po dalsie ak sa ten system ludom nebude pacit, tak vam primator a poslanci povedia "Mrzi nas to, ale nic s tym nemozeme urobit, pretoze zmluva je nevypovedatelna a je na 20 rokov." A o tom, ze navstevy maju platit za to, za maju tu drzost a prisli na navstevu, tak to uz je hyenizmus najhrubsieho zrna, ktory nemoze normalny clovek ani vymysliet! Tuto peticiu musi podporit kazdy normalne uvazujuci clovek.

Milan

#93 Moj nazor

2013-09-05 06:11

Ja som za nejake rozumne spoplatnenie, ale chcem presne vediet, za co.
Mesto na to podla mna ide zle. Chcem vidiet, ako presne zvysia pocet parkovacich miest. Ja byvam na kraji sidliska, tam ten priestor mame. Ale pre tych, ktori byvaju vnutri sidliska su tie moznosti velmi male, niekde takmer nulove. A parkovat 100m od domu nikto nechce.
Do sutaze ide mesto bez akejkolvek definicie pravidiel (vydavanie kariet nic neriesi), vsetko sa nechava na sukromnej firme, pre ktoru su ludia iba tovar, na ktorom sa zaraba.
Ovela radsej by som videl, ze mesto predlozi konkretny projekt, predlozi pravidla, prediskutuje to s ludmi a az potom na to bude hladat investora. Vsetci musia mat dopredu jasno, aky ma byt vysledok.

Hosť

#94

2013-09-05 07:49

Dobrý nápad.
Civis

#95 Súhlas s príspevkom 93

2013-09-05 08:16

Prečítala som si „Návrh podmienok na vypracovanie súťažných podkladov na dodávateľa PPP projektu pre správu a prevádzku parkovísk na sídlisku Solinky ….“ Škoda, že tento materiál nebol prílohou ankety a neboli s ním oboznámení účastníci toho biedne spropagovaného „veľkého zhromaždenia“ , na ktoré sa pán primátor odvoláva.
Na vágnu otázku, či třeba nejako riešiť parkovanie a spoplatniť parkovanie viacerých vozidiel vrátane firemných na jeden byt , väčšina občanov samozrejme odpovie áno. Lenže to, akým spôsobom to naši volení zástupci chcú urobiť, sa dozvedáme až keď je rozhodnuté. A ten spôsob je nielen nehorázny, keďže nám obyvateľom garantuje len platenie a nie parkovanie, ale vyzerá i na prelievanie verejných (našich) peňazí do pravdepodobne už vopred vybratej súkromnej firmy (viď súťažne podmienky).
Uniká mi i ekonomická stránka tejto záležitosti. V súťažných podmienkach sa píše, že
celý príjem z parkovania bude dodávateľ odvádzať na Mesto Žilina. O tom, čo z toho súkromná firma bude mať, tam nie je ani zmienka. Z čoho pokryje náklady a bude mať zisk? Má mesto vypracovanú riadnu kalkuláciu a štúdiu (verejne prístupnú) alebo nakoniec bude platiť firme za túto srandu na úkor občanov ešte viacej ako vyberie? Ak o tom niekto máte vedomosť, hoďte sem link alebo informáciu, nech to nemusím prácne hľadať.
Ešte by ma zaujímalo, koľko je v súčasnosti na Solinkách parkovacích miest a koľko by bolo treba. Podľa súťažných podmienok má firma spravovať cca 2 900 parkovacích miest. Text návrhu súťažných podmienok nie je jednoznačný, ale usudzujem, že v tom je zahrnutých i tých 490 miest, ktoré má firma vybudovať. Z toho bude 147 (30%) v garážach, ktoré si niektorí obyvatelia vrátane firiem kúpia, aby nemuseli platiť za negarantované virtuálne parkovacie miesto ( firma Garáže s.r.o. sa poteší, že bude konečne dosť záujemcov a bude môcť dostavať 2. blok na Javorovej). Parkovacie plochy sa teda rozšíria o úžasných 343 miest.
To by snáď zvládlo mesto postaviť i bez súkromnej firmy a na zlepšenie organizácie a regulácie parkovania v rámci zákonov má dosť svojich zamestnancov. Na to kľudne prispejem i 20 € ročne, nielen 12.
A pokiaľ existujú nejaké legistlatívne prekážky, ktoré mestám bránia riešiť parkovanie lepšie a v prospech občanov, môžu primátorovi spolustraníci poslanci za Smer vypracovať a schváliť zmenu zákona – vládnu sami bez koalície, takže prijímaním zákonov nemajú problém.

Hosť

#96 Re:

2013-09-05 09:10

#82: E -  

 Zabudli ste povedať že Hliny sú spoplatnene len po Bulvár, teda širšie centrum mesta, kde je XY obchodov a firiem. Koľko ich je na Solinkách, Vlčincach alebi hájiku? skoro nula nula nič. Prečo platiť súkromnej spoločnosti. Keď už budeme musieť platiť tak platiť mestu. A to nech z poplatkov "našetrí" na dobudovabnie parkovísk v meste. (je mi jasné že je to čistá utópia).

Z poplatkov nech sú vylúčené víkendy a sviatky kedy chodí gro návštev. Zároveň niektorí občania nech sa láskavo vrátia do autoškoly na precvičenie parkovania. Lebo ma ide rozhodiť keď vidím nejaké DAEWOO TICO alebo jemu podobné "obrauto" ktoré stojí cez dve miesta. Alebo potom nahradiť neexistujúce čiary klincami. To by možno pomohlo :-)

Civis

#97

2013-09-05 09:13

A ešte som tu zaznamenala, že za výber inej firmy zabezpečujúcej pre Žilinu parkovacie služby môže mestu hroziť podanie na súd zo strany Georgea Trabelssieho, ktorého parkovacia spoločnosť má podľa zmluvy na toto prednostné právo. Pán primátor a tí poslanci, ktorí za navrhované riešenie zdvihnú ruky by mali podpísať záväzok zaplatiť všetky náklady za prípadný prehratý súdny spor zo svojho. Nie že na to zasa pôjdu peniaze z daní a poplatkov všetkých Žilinčanov.
Slavomír Fačkovec

#98 vďaka za podporu a námety na riešenie parkovania

2013-09-05 10:45

Ďakujem všetkým prispievateľom, ktorí sa snažia svojimi návrhmi konštruktívne postaviť k vyriešeniu problému s parkovaním na Solinkách. Takto nejako malo k tomu pristúpiť aj mesto pred rozhodnutím, že jediným riešením je formou PPP projektu (a hneď na 20 rokov). Mohli sme si všetci ušetriť čas a nervy.
Solin_kar

#99

2013-09-05 11:41

Uthiahnite opasky niekde inde.
Jano

#100 rezidentske karty

2013-09-05 11:50

Mesto nech vydá rezidentské karty, úradníkov ma na to dosť.Prípadne nech prenesie tieto kompetencie na majiteľov bytov a oni si budu vydávať vlastné rk, pre každý blok zvlášť.Nech sú tieto rezidentské karty spoplatnené a za vybrané peniaze sa budú udržiavať a vytvárať nové parkovacie miesta.Súkromná firma nech odkúpi-prenajme pozemky , vhodné na vybudovanie parkovísk,vybuduje a môže pokojne podnikať ak chce.
Toto čo je za absurditu aby sme my dávali naše, už vybudované parkoviská nejakej firme ktorá nás následne na nich bude kasírovať?
Možno by bola na mieste aj petícia za odvolanie "kompetentných".Každopádne vďaka pán Fačkovec!

Ešte doplním že návšteva by mohla parkovať do napríklad 18:00.Aj keď podľa mňa je zbytočné teraz riešiť návštevy v časoch keď samotní majitelia bytov nemajú kde parkovať.