Za zdravé nočné osvetlenie Bratislavy

Primátor Matúš Vallo a Magistrát hlavného mesta SR  Bratislavy sa rozhodli zaútočiť na zdravie Bratislavčanov celoplošnou výmenou svetelných zdrojov za zdraviu škodlivé LEDkové osvetlovacie telesá. Tieto vyžarujú neprirodzené  biele svetlo, veľmi vysokej intenzity, ktoré poškodzuje ľudský organizmus. Okrem nevhodného spektrálneho zloženia (teploty 4000 Kelvinov pricom obsahuje aj intezívnu modrú zložku) emitovaného svetla Magistrát nasadzuje žiariče, ktoré nemajú obmedzený kúžel vyžarovania a tieto zdroje pri výkone ca 10000 Lm svietia priamo do izieb obyvateľov. V noci v podstate vytvárajú v bytoch denné svetelné podmienky.

Už pomerne malé množstvo modrej zložky svetla dokáže narušiť ľudský cirkadiánny rytmus - teda vnútorné biologické hodinky človeka. Negatívny vplyv modrého svetla je rozsiahly, zasahuje do všetkých oblastí a jeho dôsledky, tie sú v niektorých prípadoch až fatálne.

Biele svetlo v uliciach Bratislavy má teda nielen schopnosť narušiť biorytmus obyvateľov, ale je vyslovene zdraviu škodlivé. Niektoré citlivé druhy živočíchov a hmyzu v Bratislave budú vymierať, ak už nevymreli, a ľudia v Bratislave budú viac trpieť civilizačnými chorobami.

Na zavádzaní závadného osvetlenia sa podieľala aj spoločnosť Deloitte pochybným poradenstvom.

Na realizáciu tohto dolózneho cieľa má byť dokonca vytvorený špecialna mestská organizácia "Technické siete Bratislavy" - teda Bratislavčania si majú zo svojích daní platiť poškodzovanie svojho zdravia.

Žiadame preto Matúša Valla a jeho suitu z Magistrátu, aby okamžite ukončila útok na zdravie a životy Bratislavčanov a prestala s inštalovaním závadných svetelených zdrojov nočného osvetlenia na Bratislavských uliciach. Súčasne žiadame, aby bez zbytočného omeškania zabezpečili výmenu už nainštalovaných žiaričov napríklad na Dúbravsko Karloveskej radiale alebo na Americkom námestí alebo na Landererovej ul. za zdroje s oranžovým svetlom teplotou pod 2000/ 1800  Kelvinov - CRI 100, ohraničeným kuželom vyžarovania len na vozovku pri kandelábri ako v horizontalnej tak aj vertikalnej osi a zníženým svetelný tokom na úrovni sodíkových výbojok.

Máme právo na zdravý spánok!

Otázka nakoniec:
Načo je komu osvetlenie medzi polnocou a 4 hodinou ránou? Odpoveď je zrejmá- nikomu na nič - a ak sa už niekto v noci tára po vonku nech si vezme čelovku.

Pre tých čo chcú vedieť viac:

Svojim podpisom oprávňujem Ivan Matusík na odovzdanie informácií, ktoré poskytnem v tomto formulári, tým, ktorí majú v tejto oblasti právomoci.

Upozorňujeme, že svoj podpis nemôžete potvrdiť odpoveďou na tento e-mail.