Zachráňme maďarskú hymnu na Slovensku/ Védjük meg a magyar himnuszt Szlovákiában

Vládna koalícia za účasti maďarských poslancov Mosta-Híd, ako aj poslancov OĽaNO, ktorí slovami Igora Matoviča majú záujem spolupracovať so slušnými Maďarmi, prijatím návrhu zákona o štátnych symboloch zakázali spievanie a hranie hymny cudzích štátov na Slovensku, pokiaľ na danom podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia cudzieho štátu.

 

Jeden z predkladateľov zákona, bývalý futbalista a funkcionár Dušan Tittel (SNS) v rozprave aj zdôvodnil, že zákaz navrhli kvôli fanúšikom DAC Dunajská Streda. Tittelovi sa nepáči, že maďarskí fanúšikovia pred futbalovými zápasmi spievajú svoju maďarskú hymnu.

 

Takýto zákaz v 3. tisícročí s peňažnými pokutami považujeme za krok späť, za nerešpektovanie kultúrnych a národných tradícií a zvyklostí iného etnika, a je neprípustný. 

 

Touto petíciou žiadame poslancov NR SR ako aj prezidenta SR Andreja Kisku, aby zabránili tomu, aby zákon od 15.5.2019 vstúpil do platnosti.

 

Znenie petície v maďarskom jazyku:

 

A kormánykoalíció a Most-Híd magyarjainak, és a tisztességes magyarokkal együttműködni kívánó Igor Matovič vezette OĽaNO képviselőinek szavazataival elfogadta az állami szimbólumok szigorításáról szóló jogszabályt. Ennek értelmében Szlovákiában tilos a más ország himnuszának éneklése, beleértve a magyart is, amennyiben az adott eseményen nincs jelen hivatalos magyar állami delegáció.

 

Dušan Tittel (SNS) korábbi futballista, a törvénymódosítás egyik beterjesztője a vita során meg is indokolta, hogy a javaslatot a DAC szurkolók miatt alkották meg, akik a mérkőzések előtt a magyar himnuszt éneklik.

 

Az ilyen tiltás és több ezer eurós büntetés a harmadik évezredben elfogadhatatlan. Visszalépést jelent, és nem tartja tiszteletben egy másik etnikum saját kulturális és nemzeti tradícióit.

 

Arra kérjük ezért a szlovák parlament képviselőit, és Andrej Kiska államfőt, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a törvény május 15-ével ne lépjen hatályba.

 

https://korkep.sk/cikkek/uncategorized/2019/04/03/fu-alatt-atvittek-birsagolhatjak-a-magyar-himnusz-elenekleset-nem-csak-a-meccsek-elott/

 

https://korkep.sk/cikkek/belfold/2019/04/04/betiltottak-a-magyar-himnuszt-a-most-hid-utolag-orvosolna-a-megbocsathatatlan-hibat/

 

Za petíciu je oprávnený konať:

 

Ing. Zsolt Király, Koceľova 12, 821 08 Bratislava

Dátum narodenia: 21.10.1977

DAC17.jpg


Zsolt Király (Körkép.sk)    Kontaktujte autora petície