Petícia za zachovanie mestskej zelene a prehodnotenie výstavby "Mestskej športovej haly" v Dunajskej Strede.

V čase klimatickej krízy, kedy dochádza k jej čoraz častejším negatívnym vplyvom aj v našom meste Dunajská Streda, si myslíme, že je veľmi dôležité zachovanie, dokonca zveľaďovanie mestskej zelene, nie výrub a zástavba. Stromy, zeleň a parky tvoria neoddeliteľnú súčasť mestského ekosystému a sú dôležitým prvkom zdravia a relaxu obyvateľov.

Stromy majú mnoho pozitívnych vlastností: viažu CO2 v pôde a v listoch, majú protihlukovú, protiprachovú funkciu, ochladzujú vzduch vo svojom okolí predovšetkým v horúcich mesiacoch. Zadržiavajú vodu v pôde a v listoch, odkiaľ ju potom transpirujú do ovzdušia.

Aj my sme aktívnymi športovcami a preto sme radi plánu výstavby športovej haly.  Myslíme si, že šport patrí do nášho mesta a podpora atletiky, hádzanej či iných športov si zaslúžia našu pozornosť. Prosíme však, aby sa podobné projekty stavali na miestach, ktoré sú vhodnejšie na zástavbu, prípadne už sú zastavané a malo by väčší význam ich prebudovať. Máme za to, že prezentované riešenia nie sú adekvátnou náhradou a satisfakciou za zničený park. Z odbornej stránky sú niektoré dokonca nemožné. Preto žiadame o otvorenú debatu naprieč odbornou verejnosťou.

Iniciátorom petície je OZ HelloSzerdahely.

Petičný výbor:

Tomáš Stredl, OZ HelloSzerdahely, Dunajská Streda

Krisztián Váradi, OZ HelloSzerdahely, Dunajská Streda

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Petíció a városi növényzet megőrzéséért és a dunaszerdahelyi „Városi Sportcsarnok” építésének újraértékeléséért.

A klímaválság közepette, amelynek negatív hatásait városunkban, Dunaszerdahelyen is egyre gyakrabban érezni, úgy véljük, hogy rendkívül fontos a városi zöld övezet megvédése és kibővítése, a ritkítás és a beépítés helyett. A fák, a zöld területek és a parkok elválaszthatatlan részét képezik a városi ökoszisztémának és emellett fontos elemei a lakosok egészségének megőrzésének és a relaxációra is lehetőséget nyújtanak.

A fáknak számos jótékony tulajdonságuk van: megkötik a CO2-t a talajban és a levelekben, zajvédő és porosodásgátló funkcióval rendelkeznek, és a forró hónapokban pedig lehűtik a levegőt. Megtartják a vizet a talajban és a levelekben, ahonnan tovább a legkörbe párologtatják.

Mi is aktív sportolók vagyunk és ezért örülünk a sportcsarnok építési tervének. Úgy véljük, a sport a városunk része, és az atlétika, a kézilabda és más sportágak megérdemlik, hogy figyelmet szenteljünk nekik. Azt kérjük viszont, hogy a hasonló épületek inkább olyan helyeken épüljenek meg, amelyek alkalmasabbak a beépítésre, illetve már található rajtuk valamilyen épület és nagyobb értelme lenne az átépítésüknek. Véleményünk szerint a bemutatott megoldások nem szolgálnak adekvát helyettesítésként és kompenzációként a tönkretett parkért. Szakértői oldalról megközelítve pedig néhány egyenesen lehetetlen. Ezért kérelmezzük egy nyílt diszkusszió megtartását a szakmai közönségen belül.

A petíció kezdeményezője HelloSzerdahely, p.t.

Petíciós bizottság:

Stredl Tamás, HelloSzerdahely, p.t., Dunaszerdahely

Váradi Krisztián, HelloSzerdahely, p.t., Dunaszerdahely

Tomáš Stredl, HelloSzerdahely, o.z.    Kontaktujte autora petície

Svojim podpisom oprávňujem Tomáš Stredl, HelloSzerdahely, o.z. na odovzdanie informácií, ktoré poskytnem v tomto formulári, tým, ktorí majú v tejto oblasti právomoci.

Vašu e-mailovú adresu nebudeme verejne zobrazovať online.