Petícia za vypísanie referenda o neutralite Slovenska

V súčasnosti sa čoraz viac roztáča koleso zbrojenia. Podporujú sa konflikty a rozpútavajú vojny, na ktorých zarábajú zbrojárske koncerny. My sme počtom malý národ a neubránime sa ani po zuby ozbrojení prípadnému nepriateľovi.

Armáda nám je zbytočná a zbytočne sa vyhadzujú peniaze na zbrane, ktoré by sa dali lepšie využiť.
Nechceme na nikoho zaútočiť a chceme so všetkými susedmi udržiavať dobré vzťahy.
Armádu treba pretransformovať na jednotky rýchlej pomoci počas prírodných katastróf, ktorých je čoraz viac.

Vo svete existuje 28 krajín, ktoré nemajú armádu. Najznámejší je prípad Kostariky. Tento stredoamerický štát s počtom obyvateľov porovnateľných so Slovenskom zrušil armádu v máji 1948 po krvavej občianskej vojne, čo následne potvrdil aj v zmenenej ústave. Ušetrené peniaze sa použili na vzdelanie, všeobecnú zdravotnú starostlivosť a životné prostredie. Vďaka tomu zaznamenala táto krajina obrovský pokrok. Dnes je v nej druhá najvyššia miera gramotnosti spomedzi všetkých latinskoamerických štátov, priemerná dĺžka života sa vyšplhala na viac ako 78 rokov, v počte počítačov zaujala tretiu priečku spomedzi krajín Latinskej Ameriky. (Citát: http://www.jetotak.sk/editorial/zrusme-armadu)

Obranyschopnosť je možné podporiť aj inými formami. Petícia rieši vypísanie referenda o neutralite, nie formu neutrality, ktorých je viac.

Ak súhlasíte s vypísaním referenda o neutralite Slovenska, podpíšte sa, prosím. Ďakujem.