Petícia proti znižovaniu príspevku deťom na učebnice

Právo na bezplatné vzdelanie na základných a stredných školách je na Slovensku zakotvené v ústave. Napriek tomu sú však v praxi bežné neoficiálne rodičovské platby, kedy rodičia priamo prispievajú do školstva bez toho, aby platba bola účtovne zaznamenaná.

245/2008 Z. z.

ZÁKON
z 22. mája 2008
o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Princípy výchovy a vzdelávania
Výchova a vzdelávanie podľa tohto zákona sú založené na princípoch
a)
bezplatnosti vzdelania v materskej škole zriadenej orgánom miestnej štátnej správy v školstve alebo orgánom územnej samosprávy (ďalej len „štátna škola“) pre deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné,

Edukačné publikácie
(1)
Edukačnou publikáciou je učebnica, učebný text a pracovný zošit.
(4)
Ministerstvo školstva na základe odborného posúdenia súladu edukačnej publikácie s princípmi a cieľmi výchovy a vzdelávania a so štátnym vzdelávacím programom, pri ktorého plnení sa má edukačná publikácia používať, vydáva a odníma edukačnej publikácii doložku. Podmienkou vydania doložky edukačnej publikácie je aj elektronická verzia edukačnej publikácie.

Cez koronu vedeli fungovať online tak môžu aj vyučovať cez elektronické učebnice ktoré su dostupné.

Dokedy budeme tolerovať znižovanie príspevkov na žiakov kde su rodičia postavný pred hotovú vec a nikto ani škola s nimi nediskutuje?

Keď môžu darovať notebooky v hodnote 350€ môžu prispieť aj na učebnice pre deti.

Podporte petíciu za bezplatné vzdelávanie na školách ako bolo pre XX rokmi a spoločne môžeme zmeniť prístup k vzdelaniu na školách.

Svojim podpisom oprávňujem Rodičia na odovzdanie informácií, ktoré poskytnem v tomto formulári, tým, ktorí majú v tejto oblasti právomoci.

Vašu e-mailovú adresu nebudeme verejne zobrazovať online.