Otvorená výzva na odstúpenie ministerky Martiny Šimkovičovej

Nám. SNP č. 33
813 31 Bratislava – Staré Mesto

Vážená pani ministerka,

aktuálne dianie na Ministerstve kultúry SR dokazuje, že si ako jeho čelná predstaviteľka zamieňate výkon verejnej funkcie v demokratickom a právnom štáte s autokratickým výkonom moci. Žiadame Vás preto o okamžité odstúpenie z funkcie.

Výkon verejnej funkcie je službou vo verejnom záujme, v prípade MK SR sme však my, pracovníci*čky odvetvia kultúry, svedkami a svedkyňami presného opaku. Rozhodnutia sú realizované bez akejkoľvek verejnej diskusie alebo rokovaní s odbornou verejnosťou. Žiadna odborná vízia vedenia rezortnej politiky nebola z Vašej strany prezentovaná a nie je jasné, ako by mali jednotlivé rozhodnutia smerovať k rozvoju odvetvia. Mnohé sú, naopak, v rozpore so Stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu 2030, ktorá bola schválená vládou a je výsledkom dlhoročnej práce a participácie odbornej verejnosti. V súčasnosti však absentujú analýzy a konštruktívne argumenty, o ktoré sa musia demokratické politické rozhodnutia opierať. Účelové aktivity ministerstva pod Vaším vedením sú nesystematické, deštruktívne, netransparentné, vykonávané výlučne z pozície moci, bez odborných kompetencií či reflexie. Navyše, oficiálne komunikačné kanály ministerstva sa zneužívajú na šírenie zavádzajúcich, diskriminačných, homofóbnych a transfóbnych obsahov, čo je nielen za hranicou profesionálnej i ľudskej etiky, ale potenciálne tiež zákona. Diskriminačné vyhlásenia Vás ako verejnej reprezentantky Ministerstva kultúry sú v príkrom rozpore s podstatou súčasnej kultúry, ktorou je inkluzívnosť. Z týchto dôvodov nereprezentujete pracovníkov a pracovníčky v kultúre, a preto požadujeme Vaše odstúpenie z funkcie.

Protestujeme proti zámeru zlúčiť Fond na podporu umenia, Audiovizuálny fond a Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Tieto fondy predstavujú nezávislé a odborné mechanizmy redistribúcie verejných zdrojov v oblasti kultúry a umenia. Návrh na ich zlúčenie a reštrukturalizáciu bez akejkoľvek odbornej diskusie nemôžeme vnímať inak ako pokus o ich politizáciu a deprofesionalizáciu, čo v dlhodobom horizonte povedie k oslabeniu kvality, rôznorodosti, ale aj udržateľnosti kultúry a umenia na Slovensku.

Protestujeme proti navrhovaným legislatívnym zmenám, ktoré by umožnili menovať štatutárov a štatutárky zriaďovaných inštitúcií v gescii MK SR, ale aj ostatných verejných kultúrnych inštitúcií bez verejného vypočutia a bez výberového konania s účasťou odbornej komisie. Práve tento mechanizmus je kľúčový pre garanciu odborných kvalít a profesionality vedenia týchto inštitúcií. Rovnako protestujeme proti navrhovanej úprave zákona, ktorá by zrušila 5-ročné funkčné obdobie a umožnila štatutárov a štatutárky týchto inštitúcií odvolať bez udania relevantného odborného dôvodu. Politické čistky a politické nominácie do funkcií, ktoré by mali byť na úkor odborných kompetencií, považujeme za významnú prekážku rozvoja kultúry a umenia na Slovensku.

Protestujeme tiež proti zámeru zlúčiť Kunsthalle Bratislava so Slovenskou národnou galériou. Vznik samostatnej KHB sprevádzal dlhý a náročný proces, výstavná inštitúcia so zameraním na súčasné umenie predstavuje dôležitý bod ekosystému kultúrnych a umeleckých inštitúcií na Slovensku. Sme si vedomí a vedomé finančnej a personálnej poddimenzovanosti KHB, no jej nevyžiadané a bez akejkoľvek odbornej diskusie realizované zlúčenie so SNG vnímame ako kontraproduktívne a oslabujúce pre obe inštitúcie.

Rovnako nesúhlasíme s rozdelením RTVS na dve samostatné inštitúcie. Tento zásadný krok vnímame ako pokus o mocenské ovládnutie verejnoprávnych médií. Návrh na rozdelenie je prejavom aktuálnej politickej vôle, nevzišiel z odbornej diskusie, navyše nevidíme dôvod vracať sa o trinásť rokov späť a rušiť dnes fungujúcu inštitúciu, ktorej zložky synergicky spolupracujú na všetkých úrovniach.

Protestujeme proti cenzúre programu a zasahovaniu do kompetencií odborných pracovníkov a pracovníčok KHB a ďalších inštitúcií zriaďovaných MK SR. Takáto prax je nezlučiteľná s demokratickými spôsobmi výkonu verejnej funkcie, je prekážkou rozvoja umenia a kultúry na Slovensku a zároveň hrubým dešpektom voči vykonanej odbornej práci.

Protestujeme tiež proti vytváraniu falošných rozporov medzi tzv. „tradičnou“ a „súčasnou“ kultúrou a umením. Obe vnímame ako súčasť komplexného odvetvia, ktoré je dlhodobo podfinancované a na chvoste verejného i politického záujmu. Osoby pracujúce v umení a kultúre v ktoromkoľvek sektore a zameraní čelia extrémnej prekarizácii práce, neistote a podhodnoteniu. Rozpočtové príspevky pre zriaďované inštitúcie sotva pokrývajú prevádzkové náklady. Kultúrne pamiatky sú často účelovo a viac-menej bez postihu ničené a zanedbávané súkromnými majiteľmi a majiteľkami.

Žiadnemu z týchto nástojčivých systémových problémov ste zatiaľ nevenovali pozornosť. Namiesto potrebných reforiem vytvárate manipulatívne a vyprázdnené kultúrne vojny, a to najmä prostredníctvom podnecovania homofóbie, transfóbie a stigmatizácie LGBTIQ+ osôb a iniciatív. Tým prekrývate vlastný nezáujem i neschopnosť riešiť systémové problémy rezortu, ktorý nie ste kompetentná spravovať.

Žiadame Vaše okamžité odstúpenie z postu Ministerky kultúry SR.

Prof. Ilona Németh, DLA, umelkyňa, vysokoškolská pedagogička
PhDr. Ivana Rumanová, kultúrna pracovníčka a kritička
Bohunka Koklesová, rektorka VŠVU
Doc. Mgr. art. Jaro Varga ArtD., umelec a kurátor