Nizkofrekvencny monotonny hluk v Bratislave

Quoted post

Otakar

#22 Hluk a vibrácie

2020-06-26 00:22

Zdravím všetkých ktorý majú problémy s hlukom a vibráciami. Mam tiež podobne problémy, bývam v Petržalke na Fedinovej. V mesiaci november 2019 som podal podnet na Bytové družstvo Petržalka a na RÚVZ Ružinovská 8, pre hluk a vibrácie ktoré pociťujeme hlavne v nočných hodinách v sede a v ľahu. Po troch urgenciách a po takmer dvoch mesiacoch sa ozvali. Prišiel merať veľmi arogantný a nevrlí pan s kolegyňou, začal s tým ako je už unavený a vyčerpaný a ako ho ľudia otravujú, vraj už nespal viac ako týždeň. Obzrel si byt a už vedel ze nič nezistí, vraj nič nepočuje. Meral v obývacej izbe neskôr v spálni, tvrdil vraj niečo tam je ale je to v norme, ďalšia zbytočná návšteva. Na moju otázku prečo v sede a v ľahu pociťujeme vibrácie keď nič nezistil ?, povedal ja nič necítim a ani moja kolegyňa. Urobil si pár fotografii a odišli. Požiadal som o radu firmu ktorá vykonáva profesionálne merania hluku a vibrácii, veľmi ochotný pán mimo veľa iných rád mi poradili aby sme odišli na pár dní mimo bytu vraj sa to možno stratí. Tak sme odišli na 10 dní na rekreáciu, celkom sme zabudli na hluk a vibrácie. Po návrate nás čakal starý známi hluk a vibrácie bez zmien. Dňa 24 január 2020 sme znova podali podnet na Bytové družstvo a na RÚVZ Ružinovská 8, Bratislava. Osobne sme sa stretli s vedúcou dotyčného pána ktorý u nás meral, ktorý tiež bol na stretnutí a bol ešte podráždenejší ako predtým. Dňa 26.2.2020 sme dostali odpoveď ktorú podpísal MUDr. Otakar Fitz reg. hygienik, „ Byty podľa zákona NR SR č 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia … nepodliehajú štátnemu zdravotnému dozoru". Čo dodať na záver ?

Replies

právnik

#23 Re: Hluk a vibrácie

2020-06-27 16:38:19

#22: Otakar - Hluk a vibrácie 

Tu je každá rada drahá...

Priamo v Ústave SR (čl. 2 ods. 2) je napísané, že štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Chápem, že vás a istotne aj ďalších obyvateľov predmetnej lokality daný zvuk vyrušuje, ale pokiaľ prístroj ukáže číslo, ktoré je v norme, tak sa s tým, holt, príliš veľa robiť nedá. Je mi, samozrejme, zvláštne, že je takým intenzívnym spôsobom vnímaný zvuk, ktorý má byť údajne "v norme", ale musíte si uvedomiť, že podkladom pre akékoľvek rozhodovanie je pre RÚVZ meranie, vykonávané objektivizovaným spôsobom. Nie sú ním subjektívne sluchové vnemy vás, ani úradníkov, ktorí to merali. Na tom rozhodnutí z 26.2., ktoré ste dostali, je aj napísané, aké hodnoty boli namerané? Ak áno, tak to sem hoďte, pozriem sa na to do vyhlášky. Podľa toho, čo tu ľudia píšu, by malo ísť o infrazvuk, to je každý zvuk, ktorý má menej ako 16 Hz.

To, že by byty nepodliehali štátnemu zdravotnému dozoru, mi príde ako dosť zvláštne tvrdenie, ale pravda to byť môže, ťažko povedať. Je ale potrebné povedať, že podľa zákona č. 355/2007 Z. z. (a vykonávacích predpisov) možno postupovať iba vtedy, ak je hluk spôsobený právnickou osobou, resp. fyzickou osobou - podnikateľom. Na druhej strane, to, kto je pôvodca hluku, sa dá zistiť až po tom, ako sa vôbec nameria, že ide o hluk.

Skúste sa poradiť s nejakým advokátom, eventuálne s nejakým technikom, ktorý by vám vedel poradiť v tých technických otázkach, týkajúcich sa zvuku. Ja vám verím, že vám ten hluk spôsobuje ťažkosti, ale na tomto portáli to asi nevyriešime.