Nizkofrekvencny monotonny hluk v Bratislave

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Nizkofrekvencny monotonny hluk v Bratislave.


Hosť

#1

2015-01-12 09:51

Podotýkam ,že sa nejedná len o nízkofrekvenčný zvuk ,ale aj o nepríjemný industriálny zvuk v celom počuteľnom spektre.

Hosť

#2

2015-01-12 15:50

Prosime starostu o urychlene riesenie tohto problemu s neprijemnym nizkofrekvencnym hlukom
arara

#3

2015-01-14 19:45

Vážení ,tu nájdete formulár verejnej sťažnosti, stiahnite, vyplňte a dole máte dve možnosti.Poslať poštou , alebo e mailom.Poprosím , ak  je tu niekto kto ten formulár vie uložiť niekde dostupnejšie aby to urobil. A poprosím posielať a šíriť.

http://uloz.to/xRmE4eP6/formular-verejnej-staznosti-1-doc

 

SUNAR

#4 Re:

2015-01-22 07:08

#1: -  

 TAK SI STIS VOLUME NA TYCH TVOJICH TELENOVELACH MOJA

pb

#5

2015-01-25 06:49

Je to prenikavy zvuk silneho elektromotora, vibruje, zvuk je pocut v nutri budov a takmer vobec vonku, vibracie clovek citi napr. v oblasti hrudnika, zaludku. Niekedy sposobuje aj fyzicky tlak na usne bubienky, takze sa s tymto zvukom siri asi aj infrazvuk.

Moze to byt silne cerpadlo na (poly)etylenovej jednotke.

obyvatel kramare

#6

2015-11-03 12:54

ahojte, je to pravda. pravidelne to je pocut smerom od spalovania na komine, a zvuk je extremne low-freq monotonny , je to nepohodlne ked prechadza cez telo. je to pocut az na kramaroch aj cez zavrety balkon a okna.


Hosť

#7

2015-12-18 09:10

Lebo nikto zodpovedny dlhodobo nerieši túto obrovskú enviromentalnu záťaž!!!

Hosť

#8

2015-12-20 18:50

Slovnaft vidime volnym okom je cca 20 km vzdušnou čiarou je vidiet kominy aj obrovsku žiaru a hlavne počuť nepretržité dunenie v Modre a okoli aj v lesoch Malych karpat je to počuť v bytovkach aj v rodinných domoch jednoducho všade a je to velmi obtazujuce!!! Ľutujeme ludi byvajucich v blízkosti slovnaftu videli sme aj videa ako to tam je nehorázne ze sa s tym nič nerobí!!! Dufame v skoru napravu!!!
dalsi obyvatel Bratislava-Kramare

#9 nizkofrekvencny hluk kramare

2018-11-20 22:50

najdu sa dalsi ktori tento hluk, dunenie vnimaju? mam ho v celom dome, v kazdej izbe, niet sa pred nim kam skryt... Nepomahaju ani stuple do usi... jedna sa o monotonny nizkofrekvencny hluk ktory pretrvava 24hod denne 7dni v tyzdni NONSTOP. Zacal som ho pocut koncom augusta 2018 zaciatkom septembra.

Mam pozicany analyzator frekvencneho spektra, ktory hodnoty ukazuje v rozmedzi 25-315Hz... Vid. https://youtu.be/rC1eywVGqxk Uz som z toho chory.

Nedokazem naist zdroj toho hluku a jeho sila je nizka ze sa vraj nezmesti do tabuliek ktorymi disponuje urad regionalneho zdravotnictva a teda sa s tym vraj neda nic robit...

právnik

#10 Re: nizkofrekvencny hluk kramare

2018-11-22 18:48

#9: dalsi obyvatel Bratislava-Kramare - nizkofrekvencny hluk kramare 

"ktory hodnoty ukazuje v rozmedzi 25-315Hz"

"jeho sila je nizka ze sa vraj nezmesti do tabuliek"

 

To je nejaká blbosť, nie? Všeobecne (aj legislatívne) uznané rozmedzie pre oblasť počuteľného zvuku je 20 - 20 000 Hz. Inak, v RÚVZ by mali mať tabuľky aj pre nízke hodnoty zvuku, pretože hodnoty pod 16 Hz sa už považujú za infrazvuk. A na ten sú tiež určité legislatívne normy pre prípustné hodnoty.

dalsi obyvatel kramarov

#11

2019-01-20 23:20

Analyzator meria cele pocutelne spektrum samozrejme, ale to co tu pretrvava 24hod denne 7dni v tyzdni je v rozmedzi 25-315Hz vsak si pozrite to video. A ano tlak v dB je tak nizky ze podla tabuliek uradu pre verejne zdravotnictvo je v norme, pravda je vsak taka ze sa jedna o staly monotonny zvuk, dobre vnimatelny najme v nocnych hodinach ked sa okolie utisi a doslova ubija... Len skoda ze ho nevnimaju kompetentni, behom par dni by ich to dohnalo do sialenstva a zacali by to riesit...

právnik

#12 Re:

2019-01-21 15:56

#11: dalsi obyvatel kramarov -  

Neviem, kto vám to na RÚVZ vysvetľoval, ale dovolím si pochybovať o tom, že ten človek vôbec čítal platné právne predpisy pre túto problematiku. Podľa § 2 písm. b) a c) vyhlášky č. 549/2007 Z. z. o hodnotách a objektivizácii hluku, infrazvuku a vibrácii v životnom prostredí:

b) počuteľný zvuk je zvuk vo frekvenčnom rozsahu tretinooktávových pásiem s menovitými strednými frekvenciami od 20 Hz do 20 kHz,

c) hluk je každý rušivý, obťažujúci, nepríjemný, nežiaduci, neprimeraný alebo škodlivý zvuk. Vo vonkajšom prostredí sa hodnotí hluk najmä z týchto vonkajších zdrojov:

   i) hluk z dopravy na pozemných komunikáciách a vodných plochách vrátane miestnej hromadnej dopravy,

   ii) hluk z koľajovej dopravy na železničných dráhach,

   iii) hluk z leteckej dopravy a hluk v okolí letísk,

   iv) hluk z iných zdrojov, napríklad hluk stacionárnych zdrojov, hluk z priemyselnej, stavebnej a výrobnej činnosti, hluk z mimopracovných aktivít človeka.

   Vo vnútornom prostredí budov sa hodnotí hluk najmä z týchto vnútorných a vonkajších zdrojov:

   i) hluk z vnútorných zdrojov v budove, napríklad hluk z technických zariadení budov, hluk z aktivít človeka v budove,

   ii) hluk prenikajúci z vonkajších zdrojov, napríklad hluk z dopravy, hluk z iných zdrojov,

 

 

Ak to mám zhrnúť - podľa vami popisovaných údajov by v tomto prípade malo ísť o hluk. Podstatné sú dve veci - dokázať, že daný zvuk je "obťažujúci, nepríjemný, nežiaduci, neprimeraný alebo škodlivý" (dokazuje sa podľa subjektívnych výpovedí svedkov takýchto prejavov). Druhá vec je problematickejšia - vykonať kvalifikované meranie týchto prejavov. Meranie, ktoré ste uskutočnili, a ktoré je zverejnené na YouTube by bolo právne napadnuteľné, ak by nebolo vykonané určeným meradlom. Nehovoriac o tom, že samotné video nedokazuje vôbec nič. Podobné merania je ideálne realizovať v súčinnosti s pracovníkmi RÚVZ. Samozrejme, to, že na RÚVZ nepoznajú právne predpisy, je už iná vec...

Preštudujte si vyhlášku č. 549/2007 Z. z. Sú tam rozpísané potrebné technické postupy a pravidlá, ako ten zvuk treba merať, ako meranie treba vyhodnotiť, apod. Ďalšia vec, spomenuli ste, že zvuk pôsobí aj v noci. To je veľmi podstatné, pretože pre noc (22:00 až 6:00) platia prísnejšie pravidlá pre posudzovanie zvuku, ako pre deň. Tiež odporúčam preštudovať si potrebné ustanovenia zákona o metrológii a príslušnej vyhlášky, aby ste aspoň predbežne vedeli, aké meradlá sa majú využiť. Vo vyhláške č. 549/2007 Z. z. si nájdite (napríklad na Zakonypreludi.sk) poznámku pod čiarou číslo 7. Sú tam odkazy na ustanovenia metrologického zákona a vyhlášky o meradlách.

Ešte jedna dôležitá vec. Podľa vyššie citovaného postupu by bolo možné postihnúť výhradne právnickú osobu, resp. fyzickú osobu - podnikateľa. Preto je veľmi dôležité vypátrať pravdepodobného pôvodcu zvuku. Takáto možnosť síce nie je veľmi pravdepodobná, ale ak to obťažovanie zvukom robí nejaká fyzická osoba mimo rámca svojej podnikateľskej činnosti, tak by to nebolo možné vyhodnotiť ako priestupok. Riešiť by to bolo možné ako rušenie nočného kľudu (§ 47 zákona o priestupkoch), prípadne prostredníctvom civilnej žaloby za porušenie § 127 Občianskeho zákonníka. 

Ak niečo nie je jasné, pýtajte sa.

dalsi obyvatel Bratislava-Kramare

#13

2019-01-22 18:45

niekdy koncom oktobra, zaciatkom novembra som tu mal pana z RUVZ, ktory prisiel na moj podnet v nocnych hodinach urobit meranie. Este pred dverami si drzal rukou ucho a vravel ze on nic nepocuje, pripadalo mi to ako keby si zo mna tak trosku utahoval, no nevadilo mi to. Nato som ho pozval dnu a poprosil ho aby pouzil svoj zazracny pristroj a zmeral hluk ze snad on nieco ukaze.

Vravel ze by bolo dobre mat stativ, na co som mu povedal ze mu nikto nebrani aby ho pouzil, on mi vsak opovedal v zmysle ze "ja ani neviem ci mam vobec na Vas cas" navela vytiahol pristroj z vrecka z hlboka sa nadychol a podrzanim v ruke urobil akesi meranie v dlzke 5sek max 10sek. Nasledne mi povedal ze tu mam ticho ako v hrobe a podla tabuliek je vsetko v norme. Ja som sa mu snazil vysvetlit ze ajked sa zrejme nejedna o prekrocenu normu akustickeho tlaku v DB podla ich tabuliek rad by som prisiel na to odktial tento hluk prichadza a ci by bol ochotny somnou ist k zdroju ktory som vtedy oznacil ako moznu pricinu. Ked som mu vsak povedal ze je cca 100m od nas povedal ze ci som sa zblaznil. Nasledne ze mi viac pomoct nevie a odisiel.

ano to meranie ktore som potom urobil pozicanym spektrometrom by uradne neuspelo ja som len chcel poukazat na to ze nizkofrekvnecny hluk a urcite aj nizsie (infrazvuk) ktory vsak tento pristroj merat nevie, v Bratislave je realny a je tu 24hod/7dni v tyzdni, meral som na Trnavskom myte v byte u nasich,  v petrzalke v byte u brata aj u mna v r.d. na Kramaroch. Ako rusivy ho zrjeme vnimaju len ludia s dobrych sluchom, alebo ako sa im zvykne hovorit ti "citlivejsi".

Myslim ze by mesto malo zabezpecit merania na profesionalnej urovni a zisitit povodcu, som si viac menej isty ze to sposobuje jeden zdroj, teplarne, slovnaft... siri sa to vzduchom, pravdepodobne z kominov...

Podla slov pana, ktory sa zaobera meranin v zivotnom prostredi, existuje aj meracie zariadenie (velmi velmi drahe), ktore funguje ako termalna kamera a zvuky nad 30Hz dokaze zamerat a aj zobrazit, na take meranie vsak ja nemam :( preto ked som nasiel tuto peticiu potesil som sa avsak zbytocne...

právnik

#14 Re:

2019-01-23 16:27

#13: dalsi obyvatel Bratislava-Kramare -  

Sťažnosti a podnety na nadmerný hluk vybavuje RÚVZ, ale podľa všetkého neexistujú nijaké legislatívne normy typu v akej lehote sa má podnet vybaviť, akým spôsobom treba dať vedieť oznamovateľovi o riešení...

Nebolo by možné zabezpečiť kolektívny podnet čo najväčšieho počtu ľudí, ktorý by ste následne podali ako spoločný podnet? Nie je to istá cesta, no je tu vyššia pravdepodobnosť, že sa tým začne RÚVZ seriózne zaoberať.

Zistiť pôvodcu hluku na amatérskej úrovni je dosť ťažké, hypoteticky by to šlo trianguláciou, ale vyžadovalo by to dosť veľa času a energie. Každopádne, ak máte možnosť, tak potrebné merania urobte a dodajte ich RÚVZ. V súdnom konaní nebudú mať žiadnu váhu, ale mohli by pôsobiť presvedčivejšie. Viem, že je bizarné, ak musí občan suplovať úlohu štátu, ale, holt, takto to už v našom štáte chodí.

mavic

#15 Re: nizkofrekvencny hluk kramare

2019-12-05 09:08

#9: dalsi obyvatel Bratislava-Kramare - nizkofrekvencny hluk kramare 

Vedeli by ste prosim blizsie specifikovat, v ktorej oblasti Kramarov mate tento problem? Na Stromovej ulici (Kramare) mame uplne rovnaky. Zvuk pretrvava 24/7, ale velmi vyrazne ho clovek vnima najma v noci, ked bezny prevadzkovy hluk stichne a prostrednictvom postele sa vibracie prenasaju na telo. Tento zvuk je nezlucitelny so spankom.

Mery

#16 Re: nizkofrekvencny hluk kramare

2020-01-20 17:17

Mery

#17 Re: nizkofrekvencny hluk kramare

2020-01-20 17:18

#9: dalsi obyvatel Bratislava-Kramare - nizkofrekvencny hluk kramare 

Aj ja mám tento problém našli ste už riešenie?

 


Hosť

#18 Re: Re: nizkofrekvencny hluk kramare

2020-04-18 12:18

#17: Mery - Re: nizkofrekvencny hluk kramare 

Dobry den, aj v Petržalke sa v poslednej dobe cca 3 mesiace objavil nepríjemný dunivý nizkofrekvenčný zvuk. Petržalka Holíčska ulica. Ako ďalej postupovať? Ďakujem.

právnik

#19 Re: Re: Re: nizkofrekvencny hluk kramare

2020-04-20 12:03

#18: - Re: Re: nizkofrekvencny hluk kramare 

Treba podať sťažnosť na miestne príslušnom RÚVZ (Regionálny úrad verejného zdravotníctva). Podnety na nadmerný hluk (ak je spôsobený právnickou osobou alebo fyzickou osobou - podnikateľom) vybavujú oni. Prečítajte si aj skoršiu diskusiu, v minulosti som tam podrobne písal, ako treba postupovať pri meraní hluku, čoho sa treba vyvarovať, apod. Ak budete mať nejaké otázky, píšte, ak budem vedieť, poradím.

Marty

#20 Ruzinov - neprijemny hluk v noci

2020-05-25 22:51

Aj v Ruzinove (strkovecke jazero) mame tento neprijemny zvuk. Prvykrat som ho pocul pred par dnami a naozaj sa pri tom neda spat. Najhorsie to je ak si clovek lahne, vtedy to cez nabytok velmi dobre pocut. Tazko povedat, ci je to rovnake aj cez den - staci zapnuta TV a clovek si to nevsimne. 

právnik

#21 Re: Ruzinov - neprijemny hluk v noci

2020-05-26 13:46

#20: Marty - Ruzinov - neprijemny hluk v noci 

A obrátili ste sa s tým na nejaké príslušné orgány? Pokiaľ sa pri tom nedá spať, tak to vážnym spôsobom narúša prirodzený život a treba s tým niečo robiť. Spisovať petície nepomôže, treba to urgovať na RÚVZ.

Otakar

#22 Hluk a vibrácie

2020-06-26 00:22

Zdravím všetkých ktorý majú problémy s hlukom a vibráciami. Mam tiež podobne problémy, bývam v Petržalke na Fedinovej. V mesiaci november 2019 som podal podnet na Bytové družstvo Petržalka a na RÚVZ Ružinovská 8, pre hluk a vibrácie ktoré pociťujeme hlavne v nočných hodinách v sede a v ľahu. Po troch urgenciách a po takmer dvoch mesiacoch sa ozvali. Prišiel merať veľmi arogantný a nevrlí pan s kolegyňou, začal s tým ako je už unavený a vyčerpaný a ako ho ľudia otravujú, vraj už nespal viac ako týždeň. Obzrel si byt a už vedel ze nič nezistí, vraj nič nepočuje. Meral v obývacej izbe neskôr v spálni, tvrdil vraj niečo tam je ale je to v norme, ďalšia zbytočná návšteva. Na moju otázku prečo v sede a v ľahu pociťujeme vibrácie keď nič nezistil ?, povedal ja nič necítim a ani moja kolegyňa. Urobil si pár fotografii a odišli. Požiadal som o radu firmu ktorá vykonáva profesionálne merania hluku a vibrácii, veľmi ochotný pán mimo veľa iných rád mi poradili aby sme odišli na pár dní mimo bytu vraj sa to možno stratí. Tak sme odišli na 10 dní na rekreáciu, celkom sme zabudli na hluk a vibrácie. Po návrate nás čakal starý známi hluk a vibrácie bez zmien. Dňa 24 január 2020 sme znova podali podnet na Bytové družstvo a na RÚVZ Ružinovská 8, Bratislava. Osobne sme sa stretli s vedúcou dotyčného pána ktorý u nás meral, ktorý tiež bol na stretnutí a bol ešte podráždenejší ako predtým. Dňa 26.2.2020 sme dostali odpoveď ktorú podpísal MUDr. Otakar Fitz reg. hygienik, „ Byty podľa zákona NR SR č 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia … nepodliehajú štátnemu zdravotnému dozoru". Čo dodať na záver ?

právnik

#23 Re: Hluk a vibrácie

2020-06-27 16:38

#22: Otakar - Hluk a vibrácie 

Tu je každá rada drahá...

Priamo v Ústave SR (čl. 2 ods. 2) je napísané, že štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Chápem, že vás a istotne aj ďalších obyvateľov predmetnej lokality daný zvuk vyrušuje, ale pokiaľ prístroj ukáže číslo, ktoré je v norme, tak sa s tým, holt, príliš veľa robiť nedá. Je mi, samozrejme, zvláštne, že je takým intenzívnym spôsobom vnímaný zvuk, ktorý má byť údajne "v norme", ale musíte si uvedomiť, že podkladom pre akékoľvek rozhodovanie je pre RÚVZ meranie, vykonávané objektivizovaným spôsobom. Nie sú ním subjektívne sluchové vnemy vás, ani úradníkov, ktorí to merali. Na tom rozhodnutí z 26.2., ktoré ste dostali, je aj napísané, aké hodnoty boli namerané? Ak áno, tak to sem hoďte, pozriem sa na to do vyhlášky. Podľa toho, čo tu ľudia píšu, by malo ísť o infrazvuk, to je každý zvuk, ktorý má menej ako 16 Hz.

To, že by byty nepodliehali štátnemu zdravotnému dozoru, mi príde ako dosť zvláštne tvrdenie, ale pravda to byť môže, ťažko povedať. Je ale potrebné povedať, že podľa zákona č. 355/2007 Z. z. (a vykonávacích predpisov) možno postupovať iba vtedy, ak je hluk spôsobený právnickou osobou, resp. fyzickou osobou - podnikateľom. Na druhej strane, to, kto je pôvodca hluku, sa dá zistiť až po tom, ako sa vôbec nameria, že ide o hluk.

Skúste sa poradiť s nejakým advokátom, eventuálne s nejakým technikom, ktorý by vám vedel poradiť v tých technických otázkach, týkajúcich sa zvuku. Ja vám verím, že vám ten hluk spôsobuje ťažkosti, ale na tomto portáli to asi nevyriešime.


Hosť

#24 Re: Re:

2020-09-04 21:27

#4: SUNAR - Re:  

Kretén...

Roman

#25 Vrakuňa tiež

2020-09-13 07:31

Dobrý den, mám rovnaký problém. Bývam v RD vo Vrakuni a tiež ma to trápi. Neviem kvôli tomu spať, čiastočne pomáha zapnuta čistička vzduchu v noci ale niekedy je to tak intenzívne, že to vnímam aj cez ňu. Ine zdroje som pracne vylúčil.

Problém tohto zvuku je, že síce je tichí a ucho  až  tak neruší ale ta vybracia, ktorá ho sprevádza prechádza celým telom a na to nepomôžu štuple do uší.

Aký to môže mať vplyv na organizmus, keď to telo absorbuje 24h denne, aj keď ho cez deň nepočuť vďaka okolitým hlukom.

Dajte vedieť keď sa niekomu niečo podarí.

Skúsim to aj ja nahlásiť.