Nizkofrekvencny monotonny hluk v Bratislave

právnik

/ #23 Re: Hluk a vibrácie

2020-06-27 16:38

#22: Otakar - Hluk a vibrácie 

Tu je každá rada drahá...

Priamo v Ústave SR (čl. 2 ods. 2) je napísané, že štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Chápem, že vás a istotne aj ďalších obyvateľov predmetnej lokality daný zvuk vyrušuje, ale pokiaľ prístroj ukáže číslo, ktoré je v norme, tak sa s tým, holt, príliš veľa robiť nedá. Je mi, samozrejme, zvláštne, že je takým intenzívnym spôsobom vnímaný zvuk, ktorý má byť údajne "v norme", ale musíte si uvedomiť, že podkladom pre akékoľvek rozhodovanie je pre RÚVZ meranie, vykonávané objektivizovaným spôsobom. Nie sú ním subjektívne sluchové vnemy vás, ani úradníkov, ktorí to merali. Na tom rozhodnutí z 26.2., ktoré ste dostali, je aj napísané, aké hodnoty boli namerané? Ak áno, tak to sem hoďte, pozriem sa na to do vyhlášky. Podľa toho, čo tu ľudia píšu, by malo ísť o infrazvuk, to je každý zvuk, ktorý má menej ako 16 Hz.

To, že by byty nepodliehali štátnemu zdravotnému dozoru, mi príde ako dosť zvláštne tvrdenie, ale pravda to byť môže, ťažko povedať. Je ale potrebné povedať, že podľa zákona č. 355/2007 Z. z. (a vykonávacích predpisov) možno postupovať iba vtedy, ak je hluk spôsobený právnickou osobou, resp. fyzickou osobou - podnikateľom. Na druhej strane, to, kto je pôvodca hluku, sa dá zistiť až po tom, ako sa vôbec nameria, že ide o hluk.

Skúste sa poradiť s nejakým advokátom, eventuálne s nejakým technikom, ktorý by vám vedel poradiť v tých technických otázkach, týkajúcich sa zvuku. Ja vám verím, že vám ten hluk spôsobuje ťažkosti, ale na tomto portáli to asi nevyriešime.