PETÍCIA PROTI VYTVORENIU PLATENÝCH PARKOVACÍCH ZÓN V TRENCÍNE

Quoted post


Hosť

#1

2016-05-06 15:06

Dobrý deň p. Pagáč, podobne ako Vy sa angažujem v danej veci, zaujímalo by ma však aký význam má táto petícia po právnej stránke. A teda či po dodaní určitého počtu petičných hárkov na mestský úrad musí mesto zrušiť toto VZN, alebo si môžu v zásade robiť čo chcú a petíciou len upozorníme na daný problém mediálnu oblasť.
Ďakujem za ozrejmenie.
Vitikáč

Replies

Juraj

#2 Re:

2016-05-06 16:06:06

#1: -  

 Minimálne dať najavo, že MY - Trenčania nie sme žiadne dojné kravy a netolerujeme novodobé výpalné - vlastne...zlé označenie, ako sa nazýva obchod, keď si vlastne musíte kúpiť nič?

Osobne plne podporujem petíciu

K Vašej otázke (prebraté zo stránky Via Iuris...snáď je to správne znenie a medzičasom sa v zákone nič nezmenilo):

Zákon o petičnom práve nestanovuje počet podpisov, ktorý je potrebný na vybavenie petície, a preto v zásade platí, že orgán verejnej moci je povinný sa zaoberať petíciou s akýmkoľvek množstvom podpisov.

V niektorých prípadoch však osobitné zákony minimálny počet podpisov stanovujú. Napríklad na oprávnenosť petície za vyhlásenie miestneho referenda a za hlasovanie o odvolaní starostu je potrebné, aby petíciu podpísalo aspoň tridsať percent oprávnených voličov (obyvatelia Slovenskej republiky, ktorí majú v obci trvalý pobyt a dovŕšili 18 rokov veku).

Ak však petíciu podporí aspoň 10 000 osôb, prerokuje ju príslušný orgán verejnej moci s pôsobnosťou pre celé územie Slovenskej republiky so zástupcom a petičným výborom. Ak v petícii nie je určený petičný výbor, má zástupca právo prizvať na prerokovanie najviac ďalšie dve osoby.

Ak petíciu podporilo najmenej 1000 osôb alebo aspoň 8% osôb oprávnených voliť do orgánov samosprávy obce iný vecne príslušný orgán verejnej moci (okrem orgánu s celoslovenskou pôsobnosťou) prerokuje petíciu so zástupcom a petičným výborom. Ak je takáto petícia určená obecnému zastupiteľstvu alebo zastupiteľstvu samosprávneho kraja, je zastupiteľstvo povinné petíciu prerokovať na svojom zasadnutí a umožniť vystúpiť počas prerokovania petície zástupcovi a členom petičného výboru.

Orgány verejnej moci nie sú povinné prerokovať petíciu, ak jej obsahu vyhovie v plnom rozsahu.

Povinnosť prerokovať petíciu sa nevzťahuje na Národnú radu Slovenskej republiky a vládu Slovenskej republiky


Anonymous

#4 Re:

2016-05-06 18:23:39

#1: -  

 petícia nie je pre poslancov mesta záväzná a ich rozhodovanie nie je ovplyvnené úspechom petície. Petícia je však vyjadrením vôľe občanov a poslanci ju musia prerokovať a zaoberať sa ňou. Máme podporu niektorých poslancov a veríme, že dosiahneme zmenu parkovacej politiky v meste Trenčín.