Petícia proti zastavaniu trávnatého pozemku v Žiline

Quoted post


Hosť

#20 Nič v zlom!

2015-09-25 12:20

prosím Vás, ale kde ste boli doteraz? Všetky takéto veci sú vypísané na stránke zilina.sk, klik dole na úradné oznamy. Ako známy občiansky aktivista by ste tomuto linku mohli venovať čas raz týždenne - nezaberie Vám to viac ako 20 minút. Takéto záležitosti je potrebné podchytiť v zárodku! Netreba čakať, že o tom budú z mesta oznamovať cez noviny, pretože takýchto materiálov majú mesačne desiatky. Kto by mal na to upozorňovať sú akurát poslanci.

 

K samotnému obsahu petície. Zatiaľ nikto z mesta nedal odpoveď (možno sa na to ani nikto nepýtal), o aké byty má ísť. Ak to budú byty tzv. stredného alebo vyššieho štandardu, aké sú v tých poloprázdnych výškovkách na Bôriku a Vlčinciach, tak potom je to úplne zbytočné. Ale ak má ísť o nájomné mestské byty, to je iné. Týchto je v meste citeľný nedostatok, hlavne pre mladé rodiny, čo je aj jednou z príčin klesajúceho počtu obyvateľov.

Nákupné prevádzky - malo sa to riešiť spojením LIDLa a TESCa v jedno kompaktné nákupné centrum s parkovaním pod zemou a dvomi nákupnými podlažiami. Ostalo by dosť miesta aj na zeleň. Tá je plánovaná aj vo finálnom návrhu na rudiny.sk, ale takto by jej bolo ešte viac.

Doprava je problém, to súhlasím.

Za lúkou mi bude smutno, aj keď nemala špeciálne využitie. Neteším sa z výstavby (ktorá bude aj tak až za 3-10 rokov), ale zároveň si uvedomujem, že nikdy nebude možné zakonzervovať súčasný stav a mesto sa bude postupne meniť tak, ako tomu vždy aj bolo.

Replies

civis

#23 Re: Nič v zlom!

2015-09-25 19:34:30

#20: - Nič v zlom! 

 Tiež nič v zlom, ale otázka by skôr mala znieť, kde sme doteraz boli ja, vy a ďalší miestni obyvatelia? Autora petície poznám len z verejného zhromaždenia proti plateniu parkovného na Solinkách, ale určite to nie je žiaden profesionálny aktivista (kto by ho tak asi platil), len občan, ktorý sa zaujíma o činnosť samosprávy a keď zistí niečo, čo môže negatívne ovplyvniť život spoluobčanov v tejto oblasti, venuje svoj čas a energiu na prospech nás všetkých. Pripadá mi trocha nefér obviňovať niekoho, kto na problém upozorní a zaktivizuje nás, že mal konať skôr. Veď ako si môžeme prečítať v Oznámeniach, písal mestským poslancom už pred júnovým zasadnutím. Máte pravdu, že tu mali už dávno konať smerom k občanom poslanci našich obvodov.

Nič nenasvedčuje tomu, že by sa tu mali stavať mestské byty. Práve naopak.  V dôvodovej správe " Návrhu Všeobecne záväzneho nariadenia, ktorým sa vyhlasuje záväzná časť Územného planu zóny Žilina - Centrum Rudiny II" sa píše, že mesto toto VZN  vydáva "na základe požiadavky spoločnosti ISTROFINAL, a.s., ktorá na území centra pripravuje realizáciu  vyššej občianskej vybavenosti v rámci polyfunkčných domov vrátane dopravnej a technickej infraštuktúry".

Na mestské byty by mesto muselo pozemky odkúpiť rovnako ako na vybudovanie verejnej zelene, ktorá je v Územnom pláne tiež zahrnutá, zatiaľ sa z nej nič nerealizovalo a po prijatí horeuvedeného VZN z nej zostane žalostné torzo.