Petícia proti zastavaniu trávnatého pozemku v Žiline

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Petícia proti zastavaniu trávnatého pozemku v Žiline.


Hosť

#1

2015-09-21 13:18

Trocha zelene je okolo panelakov a už ju treba zničiť.Ked sa pozrete však je všade sami beton.Treba si zelen chraniť aj u nas .

Hosť

#2

2015-09-22 06:24

Z dôvodu zachovania dôstojného bývania a postavenych bytov ktore su volne je v Žiline dosť. Načo stavať developerov ďalšie,ktoré bydu volne a budú len zatieňovať jestvujúce bytovky nachadzajúce sa na tomto sidlisku.

Hosť

#3

2015-09-22 06:30

Načo sú nám ďalšie paneláky? A navyše v tesnej blízkosti ďalších? Či sa zdá Tescu a Lidlu, že je tam malá kúpyschopnosť obyvateľstva? A ďalšie byty? Načo? Kto kupuje nové byty? Europalace je prázdny, mrakodrap namiesto letného kina je prázdny, na nové byty nikto nemá peniaze.....
Slavo Fačkovec, autor petície

#4 Informácia pre podpisujúcich petíciu

2015-09-22 16:32

V prípade, že bude dostatočný počet podpisov pod petíciu, budem o tejto petičnej akcií informovať všetkých mestských poslancov pred hlasovaním mestského zastupiteľstva o riešení tohto pozemku.

Samozrejme, čím bude vyšší počet podpisov, tak tým bude mať petícia vyššiu váhu. Preto by som uvítal, aby ste informáciu o tejto petícii šírili ďalej medzi ľuďmi.
Pretože, ak bude tento pozemok zastavaný, tak bude v podstate zastavaný navždy.


Hosť

#5

2015-09-22 17:38

Všetky voľné plochy, ktoré môžu byť využité na parky, zeleň a možnosti športového vyžitia mládeže v meste miznú pod horami betónu, železa a skla a všetky sú využité na max 70%, tak načo ďalšie budovy, však bytov je v Žiline takisto dostatok nevyužitých.
Pomôžme všetkým a nie len zopár developerom.

Hosť

#6

2015-09-23 07:02

Je smiesne, ze teraz branite burinu, ktora tam rastie. Dlhe roky ste boli lahostajni, ze tam nic nie je a mlcali ste. Mali ste 10 rokov dozadu protestovat a pisat peticie za vytvorenie parku vysadenie stromov a inej zelene. Keby tam dnes boli stromy lavicky a neaka kultura, tak by urcite nedoslo k vystavbe.


Hosť

#7 Nebránime burinu, zrevitalizovat zeleň sa dá až bude mať mesto financie,ale len ak tam nebude betón

2015-09-23 07:40

#6: -  

 


Hosť

#8

2015-09-23 09:42

Nezaznamenala som, že by nás občanov Radničné noviny, ktoré sú vydávané z našich daní, informovali o plánovanej výstavbe a projekte. Škoda, že ani iný zo žilinských plátkov si nedal tu námahu. Asi nás mali upozorniť v zrozumiteľnej reči naši poslanci. Študovať program zasadnutí Mestského zastupitelstva, previazanosť s priloženými dokumentmi a uznesenia i hlasovania je o nervy a málokto na to má čas. Najmä keď sú dokumenty pre laika dosť nezrozumiteľné a „Všeobecne záväzné nariadenie č. 15/2015 k Návrhu Všeobecne záväzného nariadenia o záväznej časti Územného plánu zóny Žilina Centrum Rudiny II“ uverejnené na webe mesta ako dokument k augustovému zasadnutiu MZ má nečitateľné popisky prílohy.

Týmto ďakujem p. Fačkovcovi, že si dal tu námahu a upozornil obyvateľov, čo sa chystá a že máme ešte možnosť zasiahnúť proti projektu „Zilina Centrum Rudiny II“

 

Pozrela som si príslušné dokumenty a mám tieto pripomienky:

  • formálne s využitím všakovakých vývrtiek možno je projekt v súlade s územným plánom, ale rozhodne nie je na prospech občanov!   V okrsku 51 je hromadného bývania a obchodných ploch v rámci občianskej vybavenosti dostatok až nadbytok, ale iná občianská vybavenosť, napr. športoviská a zeleň je biedna a po výstavbe už to bude definitívne premárnené územie

  • nezrovnalosť s Územným plánom, kde podľa Schémy záväzných častí plocha 4.51 HPP/01 je vyčlenená pre hlavné pešie priestranstvá. Ale v predkladanom projekte „Zilina Centrum Rudiny II“ má byť  “hlavným peším priestranstvom“  smiešne malá plocha  polovnútorneho dvora nového obytného domu, honosne nazvaná námestie. Plocha 4.51 0P/01 určená v územnom pláne na polyfunkciu,  kde mohlo byť aj bývanie, už je zastavaná Lidlom a Tescom, takže developer chce teraz obytné domy s prízemnými obchodnými prevádzkami (na čo, prepána, keď je prázdnych plno ???) postaviť namiesto námestia a parku.

  • V projekte sa uvádza, že pri výstavbe nového obytného bloku C : „Pre naplnenie indexu zelene je v tomto bloku potrebné realizovať zeleň aj na podzemných a nadzemných stavebných konštrukciách.“   Tak sa pýtam: tým sa myslí trávnik nad pivnicou alebo podzemnou garážou a pár živoriacich skalných ruží na streche domu? Takú alibistickú „zelenú strechu“ už máme na nových hromadných garážach na Javorovej ul. a po tomto horúcom a suchom lete po zeleni na nej nie je ani pamiatky.

  • I s ohľadom na klimatické zmeny by sme mali v meste zachovať každý kúsok zelenej plochy, ktorú mestskí predstavitelia za posledné roky ešte nestačili predať alebo presunúť na stavebné účely. Na tomto zvyšku voľného zeleného pozemku treba vybudovať park a ihrisko. Zatiaľ tu mesto nám obyvateľom zabezpečilo jediné kuľtúrno-športové vyžitie: výstavbu herne oproti škole.

  • Plocha medzi Hlinami a Solinkami mohla byť pred pár rokmi ideálna pre vybudovanie jedného - dvoch menejposchoďových obytných domov s parkom a športoviskami, ale po výstavbe Tesca tu nové kvalitné bývanie veru nebude. Kto by túžil kúpiť si drahý byt v novostavbe s malebným výhľadom na strechu a parkovisko supermarketu s hlučnou vzduchotechnikou, kvôli ktorej sa nedá v noci spávať pri otvorenom okne?!

Tento projekt vyhovuje najmä developerovi ISTROFINAL a firmám s názvom PROMA. Jedna z nich vypracovala tento projekt a podľa Obchodného registra bol v ďalšej z nich do nedávna spoločníkom Ing. Igor Choma.

 

 

 

 

 

 

 

 


Hosť

#9 kkloRe:

2015-09-23 10:01

#8: -  

 Klobuk dole.toto by som dal do novin .


Hosť

#10 Re:

2015-09-23 15:29

#6: -  

 mesto by neurobilo lavičky a park.... čo by z toho malo?? Mestu je na obtiaž budovať oddychové zóny, radšej sa mu páči zarobiť predajom pozemku....


Hosť

#11 Parkovanie

2015-09-23 16:22

Najprv nech vybudujú parkoviská na Bajzovej a okolí

fef

#12

2015-09-23 16:22

Spominany pozemok je sukromny a vzdy bol. Mesto ho nikomu nepredalo. ako mozete niekoho nutit k tomu aby na vlastnom pozemku vybudoval pre vas park a lavicky??? Ked ste tak demokraticki a zrazu vam na tej zelenej ploche tak velmi zalezi, poskladajte sa na ten pozemok a ponuknite sa majitelovi ze ho odkupite... a za to ze sa to neriesilo skor sa mozte podakovat vasim obvodnym poslancom ktori vas o situacii mohli informovat uz pred 2 rokmi ked sa navrh predkladal. 

civis

#13 Re:

2015-09-23 22:17

#12: fef -  

 Nikto nechce, aby park pre nás vybudoval súkromný majiteľ pozemku za vlastné prostriedky. Ide o to, aby poslanci proti záujmom vlastných občanov neumožnili súkromnej investičnej firme zastavať poslednú voľnú zelenú plochu v urbanistickom obvode ďalšími bytmi a obchodnými priestormi, ktoré tu netreba. Dôvody uvádza pán Fačkovec v mailoch poslancom (nájdete ich v Oznámeniach pri petícii): okrem iného zelená plocha znižuje prašnosť a prehrievanie husto zastavanej oblasti a mala by slúžiť na regeneráciu síl a zdravia obyvateľov. Škody po jej zastavaní budú nevratné. Mesto by malo urobiť všetko pre to, aby ju od súkromného majiteľa odkúpilo a realizovalo tu chýbajúcu časť občianskej vybavenosti: verejnú zeleň.

Že nás bývalí poslanci pred dvomi rokmi neinformovali je smutné, snažíme sa teda situáciu riešiť aspoň teraz, ešte nie je neskoro. Ako si predstavujete to poskladanie sa na pozemok? A zápis do katastra?   Mimochodom,  mestu platíme dane, takže pozemkové záležitosti vrátane ich využitia sú jeho zamestnanci a naši volení zástupci povinní realizovať v prospech zdravého rozvoja Žiliny a jej občanov.


Hosť

#14 Re: Informácia pre podpisujúcich petíciu

2015-09-24 15:49

Slavo Fačkovec, autor petície

#15 Re:

2015-09-24 16:38

#8: -  

 Dobrý deň, ďakujem za Vašu kvalifikovanú reakciu. Váš príspevok možno využijem v komunikácií s poslancami.

Slavo Fačkovec, autor petície

#16 Re:

2015-09-24 16:42

#12: fef -  

 To, že je to súkromný pozemok NEZNAMENÁ, že si na ňom može súkromná spoločnosť stavať, čo sa jej zachce - ak by nepotrebovala schválenie mestským zastupiteľstvom, tak by tam už dávno stavala.
Ak by malo mesto záujem na tom, aby bola na tomto pozemku napr. oddychová zóna, tak to može dosiahnuť prostredníctvom územného plánu. Može tento pozemok definovať tak, aby bol určený iba na spomínaný účel. V prípade, že súkromná spoločnosť nebude s takýmto riešením spokojná, môže s mestom rokovať o predaji tohto pozemku mestu, čo sme (ja a ďalší občania) aj navrhovali poslancom za Solinky.

Slavo Fačkovec, autor petície

#17 Re: Re: Informácia pre podpisujúcich petíciu

2015-09-24 16:45

#14: - Re: Informácia pre podpisujúcich petíciu 

 Petícia nemá stanovený minimálny a maximálny počet podpisov, ale čím viac podpisov bude pod petíciou, tým bude mať silnejšiu váhu pri komunikácií s poslancami. Ináč sa s poslancami jedná, ked je pod petíciou podpísaných napr. 300 občanov a ináč, ked je tam podpísaných 80 občanov.


Hosť

#18 Re:

2015-09-25 07:27

#8: -  

 Absolútny súhlas s uvedenou analýzou. Teraz už rozumiem prečo jeden zo zástupcov nášho domu na poslednej schôdzi na Mestskom úrade k tejto téme nepovedal ani slovo a nehájil naše záujmy. Nuž, asi aj architekt sa musí nejako živiť.


Hosť

#19

2015-09-25 11:23

Chcel by som vediet kolko s tych ludi je iba psickarov, ktori by prisli o super plochu? Aj tak sa nijako nevyuziva, deti sa tam  kvoli psim vykalom hrat  tak ci tak  nemozu. Takze psickari sa maju veru urcite na pozore, lebo mi realne nemali kde vencit psov. Som za vybudovanie parku, ale aby tam bol zakaz vstupu s akymkolvek zvieratom. Vtedy to mozeme hrat na deti, oddych a tak.


Hosť

#20 Nič v zlom!

2015-09-25 12:20

prosím Vás, ale kde ste boli doteraz? Všetky takéto veci sú vypísané na stránke zilina.sk, klik dole na úradné oznamy. Ako známy občiansky aktivista by ste tomuto linku mohli venovať čas raz týždenne - nezaberie Vám to viac ako 20 minút. Takéto záležitosti je potrebné podchytiť v zárodku! Netreba čakať, že o tom budú z mesta oznamovať cez noviny, pretože takýchto materiálov majú mesačne desiatky. Kto by mal na to upozorňovať sú akurát poslanci.

 

K samotnému obsahu petície. Zatiaľ nikto z mesta nedal odpoveď (možno sa na to ani nikto nepýtal), o aké byty má ísť. Ak to budú byty tzv. stredného alebo vyššieho štandardu, aké sú v tých poloprázdnych výškovkách na Bôriku a Vlčinciach, tak potom je to úplne zbytočné. Ale ak má ísť o nájomné mestské byty, to je iné. Týchto je v meste citeľný nedostatok, hlavne pre mladé rodiny, čo je aj jednou z príčin klesajúceho počtu obyvateľov.

Nákupné prevádzky - malo sa to riešiť spojením LIDLa a TESCa v jedno kompaktné nákupné centrum s parkovaním pod zemou a dvomi nákupnými podlažiami. Ostalo by dosť miesta aj na zeleň. Tá je plánovaná aj vo finálnom návrhu na rudiny.sk, ale takto by jej bolo ešte viac.

Doprava je problém, to súhlasím.

Za lúkou mi bude smutno, aj keď nemala špeciálne využitie. Neteším sa z výstavby (ktorá bude aj tak až za 3-10 rokov), ale zároveň si uvedomujem, že nikdy nebude možné zakonzervovať súčasný stav a mesto sa bude postupne meniť tak, ako tomu vždy aj bolo.


Hosť

#21

2015-09-25 15:25

Spravte tam park, veď zelene je tu minimum.
Vlado Václavek

Hosť

#22 Re: Re: Re: Informácia pre podpisujúcich petíciu

2015-09-25 16:56

civis

#23 Re: Nič v zlom!

2015-09-25 19:34

#20: - Nič v zlom! 

 Tiež nič v zlom, ale otázka by skôr mala znieť, kde sme doteraz boli ja, vy a ďalší miestni obyvatelia? Autora petície poznám len z verejného zhromaždenia proti plateniu parkovného na Solinkách, ale určite to nie je žiaden profesionálny aktivista (kto by ho tak asi platil), len občan, ktorý sa zaujíma o činnosť samosprávy a keď zistí niečo, čo môže negatívne ovplyvniť život spoluobčanov v tejto oblasti, venuje svoj čas a energiu na prospech nás všetkých. Pripadá mi trocha nefér obviňovať niekoho, kto na problém upozorní a zaktivizuje nás, že mal konať skôr. Veď ako si môžeme prečítať v Oznámeniach, písal mestským poslancom už pred júnovým zasadnutím. Máte pravdu, že tu mali už dávno konať smerom k občanom poslanci našich obvodov.

Nič nenasvedčuje tomu, že by sa tu mali stavať mestské byty. Práve naopak.  V dôvodovej správe " Návrhu Všeobecne záväzneho nariadenia, ktorým sa vyhlasuje záväzná časť Územného planu zóny Žilina - Centrum Rudiny II" sa píše, že mesto toto VZN  vydáva "na základe požiadavky spoločnosti ISTROFINAL, a.s., ktorá na území centra pripravuje realizáciu  vyššej občianskej vybavenosti v rámci polyfunkčných domov vrátane dopravnej a technickej infraštuktúry".

Na mestské byty by mesto muselo pozemky odkúpiť rovnako ako na vybudovanie verejnej zelene, ktorá je v Územnom pláne tiež zahrnutá, zatiaľ sa z nej nič nerealizovalo a po prijatí horeuvedeného VZN z nej zostane žalostné torzo.

Slavo Fačkovec, autor petície

#24 Re: Re: Nič v zlom!

2015-09-25 21:56

#23: civis - Re: Nič v zlom! 

Vďaka za reakciu na " #20 Nič v zlom!". Sám by som to nenapísal lepšie.
Problém je v tom, že mesto vopred neinformuje občanov o chystaných projektoch a potom musia vznikať takéto akcie ako je petícia.
Vďaka za podporu.

P.S. Všetci vedia najlepšie, čo majú urobiť druhí.


Hosť

#25

2015-09-26 06:35

Je poučné pozrieť si hlasovania poslancov zo zasadnutia č.6 dňa 29.6. a č.7 dňa 21.8.2015:  za VZN, ktoré umožní developerovi postaviť bytové domy s obchodno-administratívnymi priestormi a symbolickými kúskami zelene hlasovali paradoxne lekári, učiteľ telesnej výchovy a trenér florbalu detí a čo ma najviac prekvapilo, nový genius loci podporuje i  šéf známeho kníhkupectva, sám editor knihy o Žiline a podporovateľ  kultúry a Zelenej Žiliny. 

Verme, že do pondelkového zasadnutia si aspoň niektorí z našich zástupcov uvedomia, že by na ich službu voličom mohla ostať aj iná pamiatka ako zbytočný polyfunkčný komplex pochybnej kvality a  že zeleň je pre zdravie dôležitejšia ako  betón, prach a kolaps parkovania v lokalite, ktorý pak mnohí budú riešiť parkovaním na detských ihriskách ako je tomu  na Solinkách.  Dnes majú rodiny bežne 2 autá, ale parkovacie miesto k novému bytu si väčšina kúpi len jedno a treba pripočítať i zásobovanie, obsluhu a klientov tej novej "občianskej vybavenosti".