Petícia na zrušenie nástrojov psychiatrie na územi SR

Quoted post


Hosť

#79 Význam slov

2015-04-15 06:41

Slová majú svoj význam. Každé slovo má svoj význam z dôvodu aby sa ľudia vedeli dorozumieť. Psychiatria je odbor, ktorý by sa mal podľa svojho názvu starať o duševný stav človeka. Ak to nerobí, nemal by sa tak volať, lebo potom zavádza ľudí, ktorí rozumejú slovám a chcú sa dorozumieť. 

Replies


Hosť

#80 Re: Význam slov

2015-04-15 08:14:59

#79: - Význam slov 

Ale niektoré slová majú viacero významov. Nehovoriac o prekladoch zo starých jazykov, keď pre niektoré slová nemáme adekvátny výraz.

Neviem, či ste to vy, kto písal príspevok 69 a v ňom "psychiater - čo znamená psyché - duša a iatro - doktor, čiže doktor duše", ale vychádzate z rovnakého predpokladu. Ak rozložíte chrobáka na časti, z ktorých sa skladá, prestane "fungovať". Takže sa skúsme dohodnúť, že psychiatria lieči duševné choroby a poruchy. To ale neznamená, že chce liečiť dušu, ako uvádzate, ale: "duševný - týkajúci sa vnútorného sveta človeka, vnútra, mysle, myslenia". /Výkladový slovník slovenského jazyka/.

A nakoľko sa vnútorný život človeka a myslenie odohráva v mozgu, je prirodzené, že sa psychiatria zaoberá mozgom a jeho procesmi. Teda spolu s neurológiou, ktorá ma na starosti nervovú činnosť a el. impulzy, zatiaľ čo psychiatria sa zaoberá hlavne chemickými procesmi. Takže psychiatria sa skutočne stará o duševný stav človeka.

Ktosi múdry raz povedal, že najťažšie sa diskutuje s človekom, ktorý prečítal len jednu knihu... Rozdelenie sveta na viditeľný - fyzický a neviditeľný - duchovný prebehlo v učenom svete (dnes by sme ho nazvali svetom vedy) cca. pred 2600 rokmi. A odvtedy to tak zostalo. Skúste si po večeroch okrem Hubbarda prečítať aj niečo z gréckych filozofov.

Máte ale pravdu, slová majú svoj význam a ak sa ľudia z rôznych končín sveta a kultúr majú dohodnúť, mali by používať presne vybrané slová s predom stanoveným presným významom. Aj preto sa ťažko diskutuje na poli medicíny a (vedy všeobecne) s ľuďmi bez lekárskeho vzdelania. (Bez urážky, nie je to hodnotové ale pragmatické konštatovanie.)