Otvorený list na podporu rektora T. Zasepu

Quoted post

host

#42

2014-05-09 21:20

Citajte clanok :http://www.postoy.sk/content/o-co-ide-na-katolickej-univerzite
Predstavitelia cirkvi, biskupi, arcibiskup Zvolenksy, ak ste vedeli a viete, ze na univerzite, ktorej je KBS zriadovatelom sa deju taketo pochybenia, preco ste nezasiahli? Nevyvodzujete dôsledky tychto nemoralnych cinov (zakon definuje len zlomok spravodlivosti, vacsinu vymedzuje moralaka)a ticho podporujete kroky senatu a to v co vyustili. Cudujete sa potom, preco sa ludia odvracaju od cirkvi? Kvoli ludom, ktori ju reprezentuju a ich cinom, ktore maju blizko k zlocinu. Ak viete a nekonate, ale cusite, ste spolupachatelia- Hanbite sa!!!

Replies

Peter Olekšák

#58 O. Biskupi k téme na KU

2014-05-10 20:12:20

#42: host -

Musím sa zastať KBS a o. biskupov z troch dôvodov:

1. Keď pán rektor informoval o výsledku vnútornej kontroly veľkého kancelára KU, jeho postoj bol jasný: "Treba túto činnosť zastaviť. Už sa konečn musia robiť veci poriadne." A dodal: "Ale to bude stáť hlavu pána rektora, odvolajú vás." Pán rektor povedal, že aj napriek tomuto riziku ide do zastavenia nelegálenj činnosti.

2. Následne, keď bolo zvažované podať trestné oznámenie na neznámu osobu, rovnako veľký kancelár, ale aj miestny biskup, vyjadrili súhlas s týmto konaním.

3. Rovnako o. biskupi sú členmi Správnej rady KU a tá prijala (25.-27.11.2013) jasné uznesenie k téme:

"SR KU berie na vedomie predložené správy o výsledku kontrol na Pedagogickej fakulte KU, ktorých výsledok potvrdil nezávislý audítor. Nakoľko podľa zákona o vysokých školách §16 ods. 3 výnosmi verejnej vysokej školy sú aj poplatky spojené so štúdiom, výnosy z ďalšieho vzdelávania, výnosy z majetku verejnej vysokej školy SR KU:

A) Považuje spôsob nakladania s finančnou hotovosťou, ale aj účtovania na PF KU, t.j. nevkladanie vybraných poplatkov za vzdelávanie do pokladne a na bankový účet KU v reálnom čase (tzn. okamžite po ich vybraní od študentov) za porušenie finančnej disciplíny. Následné úsilie dodatočne legalizovať vnútornou kontrolou zistené nedostatky považuje za
účelové.
B) Konštatuje, že Fond L. Pyrkera, n.f., nikdy nepatril a ani nepatrí do vnútornej štruktúry KU. Upozorňuje darcov tohto fondu, že ich dary nie sú príjmom KU.
C) Spôsob nakladania s finančnou hotovosťou na PF KU: nevkladanie vybraných poplatkov za vzdelávanie na bankový účet KU, ale na účet súkromného neinvestičného fondu s názvom Fond Ladislava Pyrkera, n.f. považuje rovnako za porušenie finančnej disciplíny na KU.
D) Odmieta spôsob „bezplatne“ poskytovaného ubytovania na PF KU, a súčasne spôsob nakladania s finančnou hotovosťou na PF KU: nevyberanie poplatkov za ubytovanie na bankový účet KU, ale na bankový účet súkromného neinvestičného fondu s názvom Fond Ladislava Pyrkera.
E) Nesúhlasí s vytváraním grantových zdrojov prostredníctvom Fondu L. Pyrkera, n.f. z príjmov, ktoré mali byť výnosmi KU.
F) Stratu účtovných dokladov považuje za účelové a za výrazné porušenie finančnej disciplíny. Očakáva nápravu - opatrenie - účtovanie na jednom mieste a archivovanie dokladov v archíve KU po skončení ročnej účtovnej uzávierky.
G) Odporúča presnú kontrolu cestovných príkazov a sledovania ciest služobných automobilov a zaviezť okamžitú presnú evidenciu týchto skutočností.
H) Konštatuje, že predbežná finančná kontrola bola na PF KU vykonávaná veľmi nedbalo, a že priebežná finančná kontrola absentovala úplne, nakoľko až následná kontrola zistila veľmi vysoké množstvo nedostatkov a porušení. SR KU odporúča vykonať vnútornú kontrolu aj na ostatných fakultách KU.
I) Súhlasí s konaním rektora KU, ktoré viedlo k odstráneniu zistených nedostatkov a vyvodeniu zodpovednosti voči konkrétnym osobám.
J) Žiada vedenie KU o predloženie presnej štruktúry príjmov a výdavkov univerzity za roky 2010 – 2012 podľa fakúlt a súčastí KU."