Deklarácia Stop "eutanáziám z ľahostajnosti" v ZSS

Quoted post

???

#18 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

2013-09-07 14:37

#17: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

Iný príklad 140 klientov, v dennej 3 sestry (delený úväzok), 5 opatrovatelia na troch  oddleniach,  ústavná lekárka ordinuje 1 x týždenne, v prípade potreby príde ku akútnemu stavu, psychiatrička ordinuje 1 x mesačne, podľa potreby idú obyvatelia k nej VŽDY v sprievode opatrovateľa niekedy sestry (je ich málo robia na oddeleniach).

pre obyvateľov musí mať štandardná izba minim. 8 metrov štvorcových na jedného obyvateľa. traja obyvatelia na jednej izbe je už aj pri dodržaní štvorcov, nižší štandard.

ZSS sa nemôže zbaviť zodpovednosť za obyvateľa, ktorého pošú na vyšetrenie ak potrebuje sprievod. Inak na vyšetrenia nepreváža ľudí RZP a ani auto pohotovosti, ale sanitka. Aj od nás RZP odchádza človek iba so záchranármi, ale pri bežnom prevoze na vyšetrenia si sanitkári vyžadujú sprievod. Neviem si predstaviť, že by Vám vzali imobilného alebo postihnutého človeka do sanitky bez sprievodu. TO NAOZAJ????

rovnaký názor je v poriadku, aj ten môj by zdieľali mnohí moji kolegovia.

Ale: budem dedukovať ak máte 176 obyvateľov, potom ste zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti niektorého VUC.  pre ZSS platí zákon o sociálnych službách, kde je taxatívne určené, koľko zamestnancov musí byť na určitý počet klientov. Dedukujem že ste DDaDSS, lebo pri obyvateľoch s postihnutím by takýto počet nebol udržateľný, alebo máte klientov vo viacerých budovách. Aj tak je ten počet sestier a opatrovateľov žalostne malý. Pri počte 176 by ste mali mať max. 88 zamestnancov (ak máte v ZpS viac ako 50 % obyvateľov v V. - VI. stupni postihnutia). Potom by ma naozaj zaujímalo, koľko máte odborných pracovníkov, pretože pre DSS je to 60%  a pre ZpS 52 % odborných zamestnancov a vzhľadom k tomu, že sestry a opatrovatelia zabezpečujú trojzmennú prevádzku je ich vždy najviac. Takže ak je to čo ste napísali pravda, tak Vaše vedenie nedodržiava personálny normatív v počte odborných zamestnancov, lebo neverím, že by sociálni pracovníci a inštruktori boli v prevahe. nehrozí. Zabezpečenie trojzmennej prevádzky je najvyššia priorita. Viem o čom hovorím.  Inak ja sa s obyvateľmi ZSS stretávam denne počas pracovných dní.

Replies


Hosť

#19 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

2013-09-07 16:16:41

#18: ??? - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

viete ja netvrdím,že vo všetkých ZSS je zlá a neodborná staroslivosť...určite existuje pár výnimiek,kde je o pacienta - klienta vzorne postarané,alebo kde sa o to prinajmenšom snažia....lenže nehrajme sa na to,že je všade všetko v poriadku,či sa to týka personálneho obsadenia alebo odbornej zdravotnej starostlivosti....ja v ZSS nepracujem,ale som v častom styku ,či už so samotnými zamestnancami alebo pacientami.....počúvam sťažnosti priamo od nich .....majú problémi a veľké lenže sa boja o nich hovoriť nahlas....čo sa týka odosielania bez doprovodu,tak to naozaj - dvakrát osobná skúsenosť v nočných hodinách privezené klientky vozidlom RZP bez doprovodu!....záchranári si urobia svoju povinnosť,odovzdajú pacienta na vyšetrenie a idú ďalej......a čo teraz s pacientom - klientom ak nie je po vyšetrení hospitalizovaný???....ako sa má vratit späť do zariadenia...podotýkam pacient NESVOJPRÁVNY - prvý prípad......ťažko dementný,nekomunikujúci s okolím - druhý prípad.....kto je za nich zodpovedný?.....nemocnica po vyšetrení nemá zodpovednosť za pacienta,takže môžeme ich vypustiť iba tak v noci samotných do ulíc???...nie je problém vypísať sanitku na spiatočnú cestu lenže šofér sanitky sa musí venovať riadeniu vozidla a nie dávať pozor ešte aj na pacienta,ktorý v kľude neusedí ani minútu,ktorý nerozumie pokynom a pod.......deklarácia nikoho nenapadá,nikoho nesúdi ,ale chce riešiť.......