Deklarácia Stop "eutanáziám z ľahostajnosti" v ZSS

Quoted post


Hosť

#19 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

2013-09-07 16:16

#18: ??? - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

viete ja netvrdím,že vo všetkých ZSS je zlá a neodborná staroslivosť...určite existuje pár výnimiek,kde je o pacienta - klienta vzorne postarané,alebo kde sa o to prinajmenšom snažia....lenže nehrajme sa na to,že je všade všetko v poriadku,či sa to týka personálneho obsadenia alebo odbornej zdravotnej starostlivosti....ja v ZSS nepracujem,ale som v častom styku ,či už so samotnými zamestnancami alebo pacientami.....počúvam sťažnosti priamo od nich .....majú problémi a veľké lenže sa boja o nich hovoriť nahlas....čo sa týka odosielania bez doprovodu,tak to naozaj - dvakrát osobná skúsenosť v nočných hodinách privezené klientky vozidlom RZP bez doprovodu!....záchranári si urobia svoju povinnosť,odovzdajú pacienta na vyšetrenie a idú ďalej......a čo teraz s pacientom - klientom ak nie je po vyšetrení hospitalizovaný???....ako sa má vratit späť do zariadenia...podotýkam pacient NESVOJPRÁVNY - prvý prípad......ťažko dementný,nekomunikujúci s okolím - druhý prípad.....kto je za nich zodpovedný?.....nemocnica po vyšetrení nemá zodpovednosť za pacienta,takže môžeme ich vypustiť iba tak v noci samotných do ulíc???...nie je problém vypísať sanitku na spiatočnú cestu lenže šofér sanitky sa musí venovať riadeniu vozidla a nie dávať pozor ešte aj na pacienta,ktorý v kľude neusedí ani minútu,ktorý nerozumie pokynom a pod.......deklarácia nikoho nenapadá,nikoho nesúdi ,ale chce riešiť.......

Replies

???

#20 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

2013-09-07 17:09:35

#19: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

Ani ja netvrdím, že je všetko ideálne a všade ani u nás nie, aj u nás sú sestry uväzkované, ale vždy lepšie všetky s úväzkami ako keby 2 ostali  na 100% a ostatné by išli za zdravotníckych asistentov.  Aj keď verím, že pre niekoho je to z iného pohľadu zle.  Ale aj tak tvrdo čakáme na koniec roka, kedy sa má doriešiť 62.  čo sa týka tých prevozov, tak sa divím sanitkárovi, ktorí si sadne do sanitky sám s psychicky postihnutým človekom. To je príliš veľké riziko.

Nám zase sanitkár neodvezie naspäť sestru alebo opatrovateľa ktorý nesie obyvateľa na hospitalizácu napr. do liečebne.

čo sa týka deklarácie, že nikoho nenapadá,nikoho nesúdi citujem:

"V ZSS nie je predpísaný žiadny normatív na personál. 10 záhradníkov, 15 predavačiek, dvaja sociálni pracovníci si urobia opatrovateľský kurz, ktorý trvá 220 hodín.  Riaditeľom ZSS sa môže stať inžinier, alebo aj maliar.  Bez zdravotníckeho vzdelania, bez toho, aby menovaní vedeli, že ak sa pacient ráno nenaje a dostane liek na diabetes, tak veľmi ľahko môže upadnúť do kómy. Bez vedomostí a zručností, aby ovládali čo znamená defence musculaire, alebo ako ohrozí zdravotný stav pacienta upchatý močový katéter."

Komentár: V ZSS je predpísaný normatív na personál ale závisí od riaditeľa a vedúceho úseku, ako si nastavia počty zamestnancov, ale ako som už uviedla vyššie,  zabezpečenie trojzmennej prevádzky je najvyššia priorita, takže určite musí byť najviac opatrovateľov. Aj ja poznám zariadenia, kde sa riaditeľ rozhodol, že sestru nepotrebuje a zazmluvnil si ADOS. čas ukáže. čo sa týka opatrovateľov, tých je treba viac a ak si záhradník so vzťahom k ľuďom spraví kurz opatrovateľa, tak ho môže robiť,a časom pod správnym vedením z neho môže byť dobrý opatrovateľ.  Neviem o tom, že by si sociálni pracovníci robili opatrovateľský kurz načo by im preboha bol (ak teda nechcú si ísť zarobiť do Rakúska, kde je plat za 2 týždne určite vyšší ako u nás za mesiac). čo sa týka riaditeľa, môže sa ním stať inžinier, maliar iba ak má ukončené vysokoškolské vzdelanie II. stupňa a pôsobil stanovený čas v manažérskej pozícii, ale riaditeľ naozaj nemusí byť zdravotník. Preboha načo? na starostlivosť o ľudí tam má odborný personál a sem patrí aj sestra. bez debaty. akurát nerobí stále všetky najodbornejšie výkony tak ako sú popisované vyššie.

a

"Sociálnych pracovníkov je v SR veľké množstvo, a bude ich stále viac na rozdiel od sestier. Pracujú v ZSS a tvrdia,  že pacienti, klienti (prijímatelia sociálnej služby) ležiaci v ZSS  nepotrebujú poskytovanie komplexnej ošetrovateľskej starostlivosti. Týmto tvrdením zavádzajú odbornú aj laickú verejnosť. Tieto tvrdenia vychádzajú z radov sociálnych pracovníkov a sú to egoistické vyjadrenia pre zabezpečenie si vlastných pracovných miest.

Komentár: áno sociálnych pracovníkov je veľké množstvo a vysoké školy ich každý rok vychrlia ďalšie neskutočné množstvá. Medzi tými, ktorí študujú preto aby robili sociálnych pracovníkov v rôznych typoch zariadení alebo v teréne je aj veľké množstvo ľudí, ktorí študujú pre  titul. čo s nimi?  možno by stačilo prijať zásadu, aby takéto štúdium (externé ) mohol absolvovať iba človek, ktorý v danej profesii alebo obore pracuje.  Inak sa pre vzdelávanie môže rozhodnúť každý slobodne a zatiaľ si môže slobodne aj vybrať.

čo ma však na tejto deklarácii mrzí najviac je tvrdenie, že sociálni pracovníci tvrdia, že prijímatelia sociálnej služby nepotrebujú poskytovanie ošetrovateľskej starostlivosti a egoisticky si zabezpečujú vlastné pracovné miesta.  To je totálna ignorácia alebo nevedomosť.  Sociálny pracovník nemôže nahrádzať sestru a ani ju nenahrádza.  Sestra má vlastnú náplň práce a sociálny pracovník tiež. práveže by to mali byť najbližší spolupracovníci, ktorí si budú odovzdávať svoje informácie sociálny pracovník sestre o pokrokoch, ktoré dosiahol človek s postihnutím, o zmene jeho vnímania počas spoločnej práce, zmene nálady, agresívnom ataku .... a sestra o prípadných komplikáciách, ktoré by mohli nastať v súvislosti so zhoršeným stavom, alebo rovno odporučiť pokoj na lôžku.... žiaľ táto cesta nikdy nebola rovná a ani hladká, skôr sú na nej veľké hrbole, ale táto deklarácia má ambíciu ju úplne zahatať.  A TO JE STRAŠNÁ ŠKODA A NAJMä PRE TOHO KLIENTA - PACIENTA - PRIJíMATELA SOC. SLUŽIEB  ALE HLAVNE ČLOVEKA ČI Už POSTIHNUTÉHO ALEBO STARÉHO.