Antipetícia- neberte nám Iron Maiden

vyberte si dobro a krásu

/ #12

2016-06-15 09:22

Nemyslím si, že to, o čom píšem, sú nezmysly. Nie je dôležité, čo si o tej hudobnej skupine myslíte vy, ale to, s akým úmyslom oni skladajú svoje piesne a idú na koncerty. To, čo majú v srdci vyráža aj na povrch. Je to vidno na ich oblečení, na plagátoch, ich tričkách ponúkaných na predaj, na vizuáli koncertných pódií, v slovách piesní. Vráťme sa k ich plagátu, ktorí propaguje ich koncert v Žiline. Čo ním chceli povedať? A bol ten vyobrazený "motív" náhodný?

V r. 1519 pristáli pri pobreží Mexika lode Hernána Cortéza. Aztécky kráľ Montezuma ho považoval za boha Quetzalcoatla a preto mu poslal dary - medzi nimi aj ľudskú mŕtvolu. Cortéz bol zhnusený, nechápal, že pre Montezumu ho poctil najcennejším darom, pretože keď mu poslal ľudskú obeť, označil ho za boha. Neskôr na jeho počesť usporiadal aj hostinu, na ktorej ponúkali dobyvateľom jedlá z ľudských sŕdc.  

Aztécky verejný kult sa v Tenochtitlane zakladal na praxi, ktorú v našej kultúre pripisujeme psychopatickým vrahom. Liturgický kalendár bol listinou rafinovaných tortúr, ktorých popisy môžeme dnes nájsť jedine v análoch súdnej medicíny. Každý aztécky bôžik si žiadal ľudský život. Tlaloc, zodpovedný za úrodu a dážď, dostával za obeť potopené deti. Keďže tichá smrť sa mohla zdať Tlalocovi nemilá, obete najprv mučili, vytrhávali im nechty alebo pichali pod ne triesky. Až nárek mordovaného dieťa zaručoval dážď, ktorého intenzívnosť bola úmerná plaču malej obete. Vrcholným bodom slávnosti sviatku Xipe Toteka, patróna rastlinstva, bola zase postupná rituálna vražda, ktorú začínali prebodnutím obetí šípmi tak, aby ich vytekajúca krv vsiakla do zeme ako voda. Až potom z krvácajúceho položivého tela sťahovali kožu. V porovnaní s takýmto zverstvom sa rituálna dekapitácia (sťatie hlavy) žien, symbolizujúca žatvu kukurice, zdá byť humánnym aktom.

Na vrchole mexického panteónu bol boh vojny Huitzilopochtli. Pohanskí kňazi hovorili, že jedinou zárukou prekvitania aztéckeho štátu je nepretržitá rituálna mašinéria smrti. Podľa opatrných odhadov Aztékovia ročne obetovali minimálne 500 – 700 osôb. K tomu ešte treba prirátať rituálne vraždy pri príležitosti výnimočných sviatkov a udalostí. V rokoch 1450 – 1454 bolo v Mexiku veľké sucho. Kňazi usúdili, že je to pre príliš malý počet ľudských obetí a začali zabíjať vo veľkom. Rafinované tortúry nahradilo masové vytrhávanie sŕdc. Obete ležiace na chrbtoch upevnili na kamennom oltári, kamenným nožom im rozsekávali hrudníky a vyberali ešte bijúce srdcia, aby ich odniesli bohom. Následne mŕtvolu posúvali na nižšie poschodia, kde kúskovali končatiny a z tváre zdierali kožu, aby z nej vyrobili špeciálnu masku. Na konci sa konala osobitná žranica, počas ktorej sa jedlo mäso z obeti „dochutené“ korenenou omáčkou.

Aztécki duchovní dosiahli vo svojom remesle takú zručnosť, že onedlho chýbali obete. Kvôli tomu zaviedli zásadu tzv. kvetných vojen, ktorých cieľom nebolo vyhladiť nepriateľa, ale získať zajatcov určených na ďalšie jatky na počesť bohov. V r. 1455, keď vlna masakrov kulminovala, spadli dlho očakávane dažde, čo v Aztékoch upevnilo presvedčenie, že ďalší rozvoj štátu je možný iba pokračovaním masového vyhladzovania. Výnimočné jatky sa odohrali v r. 1487 počas 4-dňového sviatku pri príležitosti posvätenia Templo Mayor, hlavnej svätyne Tenochtitlanu. Štyri roky zhromažďovali zajatcov, ktorých potom použili ako obete. Ich počet je ťažké určiť, odhady kolíšu medzi 20 až 70 tisíc obetí.

Netreba sa čudovať, že dobyvatelia si mysleli, že trafili do spoločnosti, ktorej vládnu démoni a jej vodcovia sú posadnutí ľudia. Komplexné archeologické výskumy, ktoré už niekoľko rokov prebiehajú na území dnešného hlavného mesta Mexika, potvrdzujú svedectvá dobyvateľov. Aj keď vedci poukazujú na rôzne príčiny vraždenia na území predkolumbovskej Ameriky, za dominujúcu treba považovať náboženskú motiváciu. Apokalyptické náboženstvá dávnej Ameriky predpovedali koniec sveta a civilizácií, ktorých trvanie sa snažili predĺžiť utrpením obeti. 

---

Po tomto historickom exkurze musí každý uznať, že vyobrazenie plagátu Iron Maiden nie je vôbec náhodné. Démon má v pravej ruke vyrezané ľudské srdce a v ľavej nôž, ktorým to urobil. Za ním je mexická mohyla, kde sa vraždy konali. Nemá kožu na hlave - ďalšia narážka na sťahovanie kože obetí pri rituálnych vraždách. Ak si toto dá niekto na plagát, znamená to, že má k tomu minimálne pozitívny vzťah. Hudobníci Iron Maiden sa hlásia k pohanskej modloslužbe, ktorá bola vlastne praxou prinášaniai ľudských obetí diablovi. Svojím plagátom jasne hovoria, že uznávajú mučenie, krutosť, násilie a smrť. Bolo by veľmi naivné toto prehliadať a ignorovať. Nemusíte veriť v diabla, ale ak počúvate takú hudbu, hlásite sa k nemu a oslavujete ho.