Záchrana Súkromnej materskej skoly Centra pre rodinu v Poprade

Anton a Martina Fričoví

/ #22

2016-01-31 21:29

Petíciu sme podpísali preto, že nám na Súkromnej materskej škole Centra pre rodinu záleží a chceme, aby v meste Poprad existovala naďalej.

Túto materskú školu navštevuje teraz už naše tretie dieťa. Predtým túto škôlku navštevovali aj ďalšie naše dve dcéry, takže máme možnosť sledovať vývoj tejto škôlky teraz už štvrtý rok. Rozhodli sme sa pre ňu preto, že to bola jediná škôlka v meste Poprad, ktorá bola ochotná prijať naše dve dcéry rôzneho veku do jednej triedy. Vo všetkých ostatných škôlkach, na ktoré sme sa obrátili s touto našou požiadavkou, nás odmietli. Pre túto škôlku to bol bežný postup. To, že sme neskôr zistili, že škôlka podporuje výchovu detí v súlade s kresťanskými hodnotami, bolo pre nás už len čerešňou na torte.

Naše deti navštevujú a navštevovali  túto škôlku preto, že z celého jej kolektívu vnímame, že naše deti majú radi, rozumejú im a vedia, čo majú robiť, aby si deti škôlku obľúbili. Okrem toho je celý kolektív veľmi ústretový aj voči rodičom a všetky požiadavky sa riešia s pokojom a pochopením. Neskôr sme sa s prístupom, že to čo je v iných škôlkach nemožné, je tu úplne bežné, stretli ešte viacero krát. Táto škôlka napríklad netrvá na tom, aby deti poobede spali a namiesto toho môžu chodiť na krúžky, alebo netrvá na tom, aby chodili do škôlky len do určitej hodiny ráno. Tieto malé zmeny podstatne prispeli k tomu, že naše deti do tejto škôlky chodili s úsmevom.

Tento rok sme sa pokúsili preložiť našu Lenku (3,5 roka) do inej škôlky len preto, že by to bolo pre nás časovo jednoduchšie. Okrem toho sme si mysleli, že Lenka je extrovertná a prispôsobivá, a že by si teda na inú škôlku mohla ľahko zvyknúť. Lenka si však na novú škôlku nezvykala ľahko. Keď sa niekoľkokrát v noci zobudila s tým, že cítila potrebu nám povedať, že ona do novej škôlky už chodiť nechce a ráno sme ju nevedeli do škôlky dostať, rozhodli sme sa situáciu riešiť v prospech dieťaťa. Vrátili sme sa do materskej školy Centra pre rodinu, s ktorou sme veľmi spokojní. Boli by sme radi, keby naša Lenka mala možnosť túto škôlku navštevovať aj v ďalších rokoch. Teraz už chápeme, že pre takéto malé dieťa nebude ľahké zvyknúť si na inú škôlku.

Anton a Martina Fričoví