Nesúhlas so zriadením škôlky v priestoroch ZŠ Lichardova 24

Michal Jaloviar
Autor petície

/ #29 Návrh organizačného zabezpečenia vyučovacieho procesu (Mgr. Pavlovičová Ida)

2014-02-02 21:25

Dobrý deň/ Ahojte,

nižšie nájdete plán fungovania školy, ktorý spracovala pani riaditeľka (v plnom znení). Je to textová časť, ktorá je doplnená ešte tabuľkovým rozmiestnením tried. Keďže tabuľky sa mi sem nepodarí dostať len krátky komentár: je to rozmiestnenie tried pre 3 nasledujúce školské roky, vrátane tohto. Tzn. hovorí to len o prvom roku, kedy bude škôlka fungovať (od 1.9.2015) a neukazuje kde bude možné umiestniť ďalšie 4 triedy v nasledujúcich rokoch. Keďže jazyková trieda pre 1. stupeň a 3 počítačové triedy majú ostať zachované, na výber ostávajú: odborná učebňa chémie, odborná učebňa fyziky, aula, malá telocvičňa, knižnica a dielňa.

Michal Jaloviar





Návrh organizačného zabezpečenia vyučovacieho procesu v prípade zriadenia dvoch tried evanjelickej materskej škôlky nad školskou jedálňou od 1.9.2015

1. Zástupcovia mesta a Cirk. zboru Ev. cirkvi boli pozrieť priestory v júni 2013.

2.Rodičia i pedagógovia boli informovaní o zámere zriadiť škôlku (rodičia 26.9.13 a 28.11.13, viď zápisnicu RR, webové sídlo školy a pedagógovia 28.8.13 a 23.1.14, viď zápisnica z Pedagogickej rady).

3. Zriadením škôlky 1.9.2O15 /zmluva má byť uzavretá na 15 rokov, vymedzuje aj podmienky realizácie MŠ – návrh mesta/ budú presunuté tri triedy t.č. druhého ročníka (60 detí) do budovy školy. Budú umiestnené do tried, ktoré sa úbytkami žiakov uvoľnili a teraz sú využívané dve triedy na jazyk, skupiny /9-10 žiakov/ a jedna na výtvarnú výchovu, nie sú to odborne vybavené učebne. Momentálne sú vyžívané všetky priestory v budove školy na vyučovanie okrem školskej dielne. Skupiny sa napĺňajú do 17 žiakov /cudzí jazyk, informatika, svet práce a technika, náboženská výchova do 12-20 a telesná výchova do 25. Podľa počtu žiakov v triedach sa vytvoria skupiny v ročníku. /Príklad: v dvoch triedach 5. ročníka je 43 detí, vytvoria sa 3 skupiny na jazyk po 11 žiakov, dve skupiny zostanú vo svojich triedach a jedna môže ísť do voľnej triedy, kde je telesná výchova, či informatika alebo do počítačovej triedy, ktorá je voľná, knižnice, či auly. Nedá sa to teraz vymedziť presne, lebo neviem, aký rozvrh bude v roku 2015, viem zaručiť, že deti na jazyk nezostanú na chodbe školy. Čo sa týka argumentu poškodzovania lavíc, žiaci sa vždy presúvajú s vyučujúcim a lavice ničia tak, či tak, dá sa to ukontrolovať/. Výtvarnú výchovu budú mať vo svojej triede. Čo sa týka škôlky, majú využívať školskú jedáleň – harmonogram sa dohodne tak, aby neprekážali našim stravníkom /11.15 hod. – dôchodcovia, 11.35 hod.- žiaci 8.a 9.ročníka, 12.00 hod. – škôlka/ a že v kuchyni a v jedálni je ruch, vedia. Letnú triedu budú využívať po dohode s vedením /rodičia dali 1000€, mesto 5000€ a ostatné išlo z prostriedkov školy, cca 9000€/.

Kvalita vzdelávania je a bude zaručená!

Výhody zriadenia pre školu:

- zvýšenie ponuky školy pre rodičov s predškolákmi,

- potencionálni prváci, - žiaci z budovy ŠJ sa nemusia presúvať cez vonkajšie priestory do hlavnej budovy na informatickú výchovu, do jazykovej učebne, či malej telocvične,

- zvýšenie finančných prostriedkov pre školou poplatkami za teplo.

Nevýhody pre školu:

- stiesnené priestory v budove školy, aj v šatniach, väčšia migrácia žiakov,

- školský rok 2015/16 vieme zabezpečiť, ale v prípade každoročného nárastu troch tried 1. ročníka, budeme musieť zrušiť niektoré odborné učebne.

V nasledujúcich tabuľkách uvádzam rozmiestnenie tried v jednotlivých schodiskách v troch školských rokoch i s vysvetlením.

Mgr. Pavlovičová Ida, riaditeľka školy