Humanizácia pôrodu

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Humanizácia pôrodu.


Hosť

#26 petícia

2014-06-06 08:19

Zdravím. Nerodil som ale viem ako to môžem vyzerať. Petícia nie je písaná objektívne a so zreteľom na skutočnú situáciu. Neviem kto kde rodí ale mnoho nemocníc prešlo zmenami a to k lepšiemu. Vôbec sa nerobí také vysoké percento nástrihov, funguje program baby friendly hospital robí sa kopec osvety. mnoho vecí ktoré tu kto popisuje sa týka nekompetentného personálu alebo nedostatočného počtu personálu. Pardon ale to nemá čo dočinenia s pointov aký systém si vybrať ale ako robiť veci dobre alebo zle. Nikde sa už nepíše v petícii koľko komplikácii a tragédii nastáva pri napríklad domácich pôrodoch. Nie je chyba že sa rodí v nemociniciach ale že v tej ktorej nemocnici sa neuberajú v prístupe k pôrodu a k tehotným ženám správne. Trochu mi vadí že sa tu vyjadrujú ženy u ktorých je vidieť že sa riadia hlavne pocitmi a citmi. To je ok, ale sú veci nad ktorými sa treba aj zamyslieť. Či a pre koho je domáci pôrod predsa nemože závisieť od skúsenosti pani ktorá písala petíciu. To je veľmi neprofesionálne vypustiť takúto vec s úmyslom osloviť prezidetna SR. Ja poznám ženu ktorá rodila v holadnsku a potom aj na Slovensku a ak by ona napísala petícii asi by žiadala prezidenta nech zachová Slovenské zdravotníctvo ako je a nech sa nikto ani nepribližuje tomu holandskému modelu. Opäť je to len o pocitoch a konkrétnej situácii ale o to ide. Z pocitu sa petícii nepíše. Takže šup šup zistiť si ako to vlastne je a zamyslieť sa nad tým čo ozaj potrebujeme zmeniť. Rodiť doma podľa mna nie je to kam sa potrebujeme a chceme dostať.

Peter

Hosť

#27

2014-06-06 19:32

Skvela iniciativa. Aj my mame za sebou domaci porod do vody za asistencie midwife (rodili sme v USA, kde teraz zijeme). Porod bol prirodny, bez episiotomie, epiduralu ci oxytocinu. Pupocna snura prestrihnuta potom ako prestala pulzovat a nase baby bolo hned polozene na moju hrud.
Porod bol velmi narocny no zaroven krasny, decentny a pokojny.
Porodne asistentky su uzasne zeny (tu v USA silno trenovane a studovane)a rodit pod ich dohladom bol skvely zazitok. Drzim silno palce, nech tato iniciativa prinesie ovocie.

Hosť

#28 Re: petícia

2014-06-12 10:33

#26: - petícia 

 

mily peter. Baby friendly hospital je len na papieri. Konkretne v zilinskej nemocnici sa z 10 krokov uspesneho kojenia dodrzuje mozno 1. Maju ich vypisane, na chodbe. Papier vela znesie, ale realita je bohuzial ina. Cize ludskost a supervizia by sa pracovnikom naozaj hodila. Domaci porod urcite nie je pre kazdu zenu. Musi byt silna, psychicky aj fyzicky, vela na sebe pracovat, mat zvladnute vsetky traumy a strachy a musi mat dobry zdravotny stav a fziologicke tehotenstvo. Strasenia co sa moze stat pri dom.porode je vsade dost, ale kde je ta sokujuca realita, kolko komplikacii, patologie, nenavratnych poskodeni a umrti vzniklo prave kvoli nasilnym, inuazivnym urychlovacim zakrokom? A este k tomu prevedenych bez dostatocne informovanemu suhlasu alebo dokonca napriek rodickinmu vysloveneu nesuhlasu? Ja som ,vdaka tymto nasilnostiam spachanych na mne vyslovene s mojim nesuhlasom, nemohla sediet 2 mesiace,mala som z roztahovania hradze tam 3 cm opuchnuty vacok, hnisajucu mokrvajucu ranu po nastihu kt.sm takisto odmietla, vdaka syntetickemu oxytocinu a vyskrabovani placenty som takmer vykrvacala,krvacala som silno 7o zrazeninami cele 6nedelie.po 2 tydnoch ma sanitka brala do nemocnice. Hodnoty zeleza v krvi som mala 3, norma u zdravego jedinca je20 -30.a to ani nehovorim o dalekosiahlych psychickych nasledkoch ako trauma, depresia, rozpad vztahu, posttraumaticka stresova porucha. Preco v Holandsku kde sa 1/3 deti rodi doma je najnizsia umrtnost matiek aj deti? Preco sme generacia, ktora ma problem mat sa rada a trpi najroznejsimi deprivaciami? Podla mna to bude aj v tom akym sposobom prichadzame na svet. Zavisi od toho cela nasa spolocnost.

Hosť

#29 Re: Re: petícia

2014-06-12 10:36

#28: - Re: petícia 

&n bsp;

Ano a pri porode zena kona podla svojich pocitov,co jej pomaha lepsie porodit. Sprava sa teda mimoriadne racionalne. Instinktiwne a racionalnd sa nevylučuje.

Hosť

#30

2014-06-30 07:10

Můj první porod v r. 1974 byl učiněný horor.Měla jsem přikurtované nohy ve výšce a v obou rukách kapačky-takže taky přikurtované.Při největších bolestech u mě nikdo nebyl,sestry si dělaly za plentou kafíčko.Křičela jsem v jednom kuse a bála jsem se,že mi dítě vypadne z té výšky na zem!Pak bolesti ustaly a já ztichla a odpočívala.Vtom ke mě přiběhly starostlivé sestry a já jim hlásila,že už mě nic nebolí,že je mi fajn.To je vyděsilo a zavolaly takovou obryni,ta mi lehla vší silou na břicho loktama a dítě ze mě vymáčkla! Dozvěděla jsem se až když bylo synovi 8 let,že měl zlomenou klíční kost po porodu.Měl 3x šnůru kolem krku a křísili ho.Takže potom říkali,že má mozkovou dysfunkci.A po porodu mi dávali krev a dítě mi nosili na kojení vždycky,když už vysílený pláčem tvrdě spal.To k němu vždycky přišla sestra,chytla ho za nos,aby otevřel pusu,ale dal si tři loky a usnul.Nikdy se pořádně nenapil a pak zase celou dobu prořval.....Také mě pořádně nastřihli a to i při druhém porodu.Měla jsem potom potíže-cysty na obou vaječnících-rok poté a za další rok mimoděložní .Srůsty mě trápí dodneška.Při druhém porodu už jsem si vyřídila,aby bylo dítě se mnou.To už některé nemocnice umožňovaly.Dnes,když vidím porody s delfínama a pod.,brečím radostí a tak velmi to přeji každé mamince a děťátku....Toto je vskutku osvícená doba a je třeba to podpořit.Je to ta nejsprávnější věc.Děkuji.
Sonariel
Hosť

#31

2014-07-07 07:07

Som rada, že som mohla prispieť k tak dôležitej petícii! Ja som rodila vo Fínsku. Posledná fáza pôrodu sa odohrala tak rýchlo, že nakoniec som rodila doma vo vani a mám z toho radosť. V nemocnici, do ktorej ma po pôrode odviezli, mi nikto nenadával za tak "nerozvažny" krok. Prijali ma pokojne so zdravým dieťatkom a bonding bol samozrejmosťou, rovnako ako samoprisatie dietatka a odvezenie si placenty. Keď som nemohla ja, dieťatka sa dotýkal jeho otec - ni personál - Ten mu len asistoval a viedol ho k správnemu prístupu k našemu dieťatku Priala by som taký pristup vsetkým ženám nie len na SK ale na celom svete.

Ešte by som chcela dodať, že si uvedomujem, že domáci pôrod nie je to najlepšie riešenie pre každú ženu, ale to tiež nie je hlavným cieľom tejto petície. Ide o humanizáciu pôrodu ako takého, či už doma, v pôrodnom dome alebo v pôrodnici! Teda o ľudský a rešpektujúci prístup k požiadavkám a potrebám rodičky, rovnako ako o jej výsostné právo sa rozhodnúť o mieste pôrou a o vytvorenie potrebných podmienok aby sa mamičky cítili v bezpečí v odborných a láskavých rukách. Verím, že našemu novému, múdremu Pánovi Prezidentovi takáto téma nebude ľahostajná!

 

 

nebesky jazdec

#32 Re:

2015-06-12 05:39

Ak je matka zdrava a ma vsetky  predporodne  vysetrenia  v poriadku  , nie je pre poucenu rodicku nic lepsie ako rodit doma .   https://www.kosmas.cz/knihy/103829    Pruvodce premyslive zeny k lepsimu  porodu .

Napr.  toto je velmi  poucna kniha, ktora Vas zbavi strachu a vselico nauci.  Ja ako buduci otec  som ju pozorne precital celu  ,  nechal sa poucit dulou  a nasledne  takto v trojici sme  pomohli na svet krasnemu dietatku  u nas doma. . Pre matku ,ktora vie porovnat tento porod s porodom v nemocnici , to bol najkrajsi zazitok jej zivota. Dieta je neobycajne zdrave , cule so zaujmom  o svet ,plne pozitivnej energie , kojene este aj  v 20 mesiacoch .   Bohuzial  k porodnej asistentke sa nam vtedy  nepodarilo dostat.  Je ale nanajvys  dolezite, aby dostali  nielen legislativnu ,ale aj  spolocensku podporu . 


Hosť

#33

2015-10-16 09:01

Tehotenstvo nie je choroba, tehotna zena nie je pacient. Tehotenstvo, porod a vsetko okolo toho su cisto intimna vec danej zeny a rodiny. Moja skusenost po dvoch porodoch v nemocnici je traumatizujuca. Zena ma pravo volby. Samozrejme ak to dovoluje zdravotny stav zeny, som za moznost porodit podla svojich predstav. :-)


Hosť

#34

2016-11-01 05:17

aby moja dcera raz rodila ako clovek

Hosť

#35 Re: petícia

2016-11-01 05:35

#26: - petícia 

 Peter,

asi si zdravotnik, mozno dokonca porodnik....tak potom urcite vies, ze oxytocin, podmienka uspesneho prirodzeneho porodu,  je "hanblivy" hormon.  Pri pocite stresu/napatia/uzkosti atd. sa prudko znizuje jeho vylucovanie.

Pre lepsiu ilustraciu podmienok vylucovania,  je to hormon, ktory sa uvolnuje pri upokojujucej masazi alebo milovani.

A teraz nemocnicne prostredie....je mi luto, ale ako muz tuto situaciu ani pri najlepsej voli NEDOKAZES pochopit. A uz vobec nie, ked je nemocnica tvoje domovske prostredie.

Samozrejme, existuju priapady, ked zena musi byt pod odbornym lekarskym dohladom s moznostou okamzitej aplikacie vsetkeho, co moderna medicina ponuka.....ale.....aj vzhladom na hore uvedene, som presvedcena, ze obrovske mnozstvo cisarskych, vyvolavaciek, spinaliek a epiduraliek by zmizlo, keby si zeny dopriali kvalitnu predporodnu pripravu (psychicka priprava s dulou alebo porodnou asistentkou niekolko mesiacov pred porodom), kde sa naucia doverovat svojmu telu a pocitom, a taktiez, keby mali legalnu moznost rodit v prostredi a len s ludmi, ktorych si na tuto intimnu chvilku vyberu...

 

Klaudia

PS. verim, ze existuju aj horsie miesta na porod ako slovenske nemocnice, ale preco to neurobit lepsim?