Deklarácia Stop "eutanáziám z ľahostajnosti" v ZSS

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Deklarácia Stop "eutanáziám z ľahostajnosti" v ZSS.


Hosť

#26 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

2013-09-07 19:34

#24: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

Normálni príbuzní chodia na návštevy a majú prehľad. Bez obáv, aj spolubývajúci vedia povedať a veľa.  Jasné že každý očakáva tú najlepšiu starostlivosť, veď nakoniec na to sa ZSS zriaďujú, aby ju poskytovali,  vždy je však dobré vyjasniť si, čo očakáva ten senior alebo postihnutí človek o ktorého sa staráme, lebo on je pre nás priorita.  Nároky príbuzných sú dosť často ovplyvňované aj ich pocitom viny, ak sa mohli a nepostrali sa. čo sa týka poplatku za starostlivosť čo myslíte koľko platia u nás? najvyššia úhrada je 320,- EUR. A to je väčšina z nich čiastočne platiaca, lebo postihnutí ľudia len málokedy majú dostatočný príjem na úhradu. Veľmi často platia z úhrady iba malú časť. Napríklad  ľudia bez priznaného dôchodku (nedostatok rokov, nepožiadanie o dôchodok z mladosti....) majú iba dávku v hmotnej núdzi, čo je najviac 183,36 €. a to im ešte 40,-  musí zostať.


Hosť

#27 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

2013-09-07 19:51

#25: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

pre mňa osobne to nemá byť ako zaťažujúce...nejde o záťaž ale o zodpovednosť za pacienta -klienta.....konkrétny prípad teda,aby ste mali predstavu,čo všetko okrem krvacajucich rán ešte existuje....RZP priváža pacientku zbavenú svojprávnosti BEZ DOPROVODU! ráno o 02.10 hod....opatrovatelky! usúdili,že vraj sa jedná o melénu...pacientka bola vo veselej nálade,pobehovala hore dole,blabotala......RZP priviezla ,lebo musí !vyšetrenie per rectum a KO ukázalo,že sa skutočne nejedná o melénu a veselá pacientka môže isť späť....a čo teraz?...znova sa pýtam kto má zodpovednosť za takého človeka? riešila som...nechala som si spojiť ráno asi o tretej dotyčné zariadenie ,aby si to zariadili a pre svoju platiacu klientku si prišli....trvalo to hodinu,ale prišli a ja som dotyčnu celú dobu strážila...takže písať,že pre mňa je to zaťažujuce je hlúposť,lebo som v tom čase bola jediná,ktorej na tom človeku záležalo a robila som niečo ,čo nebola moja povinnosť.....podobný prípad z iného zariadenia sa stal nedávno.......a znova sa pýtam,kto má zodpovednosť za takýchto pacientov-klientov???.....opisujem konkrétne prípady a navrhujem riešenia...na tom nie je nič konfrontačné....


Hosť

#28 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

2013-09-07 20:00

#27: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

ale ja nepíšem o vás ani neutočím na vás......píšem všeobecne...tie problémy sú a musia sa riešiť....tak si nezakrývajme oči pred nimi...

 

???

#29 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

2013-09-07 20:10

#28: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

veď ja to ani neberiem ako útok , skôr som sa snažila vysvetľovať a  čo sa týka riešení, zvyčajne sú nasprávnejšie tie ktoré nás napádajú prvé.  Toto sú dve strany jednej mince.   nezakrývam si oči pred problémami, to by mi ani náhodou nepomohlo, ja ich totiž väčšinou musím riešiť  aspoň v tom našom ZSS.

???

#30 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

2013-09-07 20:22

#27: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

To "konfrontačné " patrilo odkazu riaditeľovi nie celému článku, ten je v pohode. Popravde, my máme aj v nočnej službe  sestru, takže RZP voláme zvyčajne ozaj iba pri vážnych stavoch  ktoré sa v noci nevracajú a ako som už napísala úrazy ošetria a vrátia naspäť.  čo sa týka toho volania, tak ako poznám moje baby, tak tie by s pokojným svedomím zobudili mňa a spýtali sa čo majú robiť.  Navrhujete riešenia to je fajn,  len nie vždy môžeme ovplyvniť svojimi návrhmi aj skutočnsť. žiaľ.

Mám však pocit, že niektorí  čitatelia tejto diskusie môžu našu diskusiu považovať za odbočenie od témy aj keď to tak nie je.  ďakujem za  Váš pohľad z druhej strany.


Hosť

#31 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

2013-09-07 20:35

#30: ??? - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ZSS

toto určite nie je odbočenie od temy....toto su práve tie realne problemi....v tom druhom pripade som volala zasa nad ranom  .....opatrovatelka povedala,že nevie čo robit,tak som jej navrhla zobudit p.riaditelku doma...tá mi o par minut volala späť a ked som jej vysvetlila situaciu ,že takto sa to nerobí poslala auto možno aj vlastné...to neviem...v každom prípade si znova pre svoju klientku prišli....dakujem,že vysvetlujete...myslím,že diskusia je skutočne nevyhnutná....


Hosť

#32

2013-09-30 14:11

Napísať komentár...
Andrej Oczvirk

#33 Reakcia na článok pani Mgr. Ľ. Kočanovej

2013-11-09 14:24

Dobrý deň
Vážená pani kolegyňa registrovaná sestra Ľubica Kočanová autorka článku "Stop eutanáziám v ZSS", čítal som ten Váš článok dňa 26.3.2013 a nedá mi na to nereagovať, nakoľko pracujem v oblasti sociálnych služieb ako sestra od roku 2004 v Bratislave a nepracoval som len v jednom ZSS ale v niekoľkých aj tých súkromných. V niektorých častiach článku píšete o hororovej atmosfére v ZSS (zariadenia sociálnych služieb) ako tam ľudia umierajú a starostlivosť personálu je nulová. Predovšetkým to netreba podávať našej verejnosti celoplošne ale konkretizovať kde sa také veci dejú, pretože to uráža nás zdravotníkov ktorí, sa naozaj snažia ľuďom umiestneným v týchto ZSS pomôcť. Neviem podľa akého prieskumu ste zistili že, 1 sestra je na 100 obyvateľov v ZSS, ale skutočnosť je iná, u nás je 1 sestra v službe v ZSS na 260 obyvateľov pritom treba pozerať na obyvateľov ktorí, majú určitý stupeň odkázanosti na druhú osobu pre opateru a ktorí, budú potrebovať popri sociálnych službách aj ošetrovateľskú starostlivosť. Čiže čisto hypoteticky to môžu byť aj všetci 260 obyvatelia v ZSS ak sa im pohorší zdravotný stav. Je pravda že niekedy máme veľmi veľa práce s klientmi a ledva stíhame ako to spomínate v článku. Zdravotné výkony poskytujeme rôzne, od bandáží DK (prevencia TECH) až po ošetrovanie imobilných pacientov poprípade v terminálnom stave. Zdravotné problémy majú od telesných až po psychické v súčinnosti zo sociálnymi. K nám chodí 2 krát do týždňa všeobecná lekárka pre dospelých a 1 krát do týždňa geriater - internista.

Hosť

#34

2013-11-10 05:33

Je najvysi cas upravit zakony a nepodporovat lahostajnost voci utrpeniu starych ludi. Ucime sa nevidiet? Aj nas to caka? Skvela vyhliadka.

Hosť

#35

2013-11-10 19:34

Je to potrebná petícia za správnu vec !!!

Hosť

#36

2015-03-23 19:41

Mám v obvode jednu z najvačšíchDSS na Slovensku a možnosti komplexnej zdravotnej starostlivosti sú na dne!!! Zdravotné sestry bez kompetencii,nutnosť ADSiek na odbery,infúzie,vlhké ošetrenie rán,sanitárne práce ...nič v tomto štáte neriešené a keď sa niečo stane,jediné riešenie je obviňovanie personálu a potom lekára,zanedbanie ...ale v prvom rade toto zamedbáva ŠTÁT!!!! a jeho zlá legislatíva:)