Za zachovanie Mestskej časti Košice-Myslava

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Za zachovanie Mestskej časti Košice-Myslava.


Hosť

#1 Otazky

2016-02-02 07:50

1. Ake kompetencie ma momentalne mestska cast Myslava?

Mne je zname ze len:

a/ Ma poradny charakter (nie zavazny) pri akejkolvek vystavbe, cize realne ani nemoze zabranit stavbe

b/ Starosta moze podporovat miestnych dochodcov

c/ Starosta moze usporiadat ine eventy (napr. dni Myslavy)

 

2. Pre porovnanie New York z 8,4 miliona obyvatelov ma 27 mestskych casti. Kosice s 22 mestskymi castami cca 250 000 tisic obyvatelov. Myslava sa sklada z roznych malych nehomogennych oblasti kde v kazdej casti sa nachadzaju absolutne ine problemy. Nebolo by vhodne Myslavu rozdelit este na mensie casti? Kazda by mala vlastneho starostu a poslancov?

 

3. Kolko by sa usetrilo na poslancoch a starostoch ak by sa zredukovali mestske casti.

 

4.Ak sa Myslavcania rozhodnu za zachovanie mestskej casti v referende, nedojde casom k oddeleniu sa mestskej casti od Kosic?

5. Ak by doslo k odcleneniu Myslavy, nemalo by to za nasledok, ze by bola zrusena Kosicka MHD v mestsej casti?

 

Dakujem za odpovede.

Rozhodujuci sa obcan Myslavy

 

 

 


Hosť

#2 Re: Otazky

2016-02-02 21:37

#1: - Otazky 

  1. Za všetky kompetencie spomeniem jednu využitú. Myslava bola účastníkom konania pri prieskume uránového ložiska na Jahodnej-Kuriškovej. Jej negatívne stanovisko s odvolaním sa na vlastný územný plán (tiež dôležitá kompetencia) prispelo k tomu, že prieskum o ďalších 10 rokov ministerstvo nepovolilo, čo môže viesť k definitívnemu zastaveniu uránu. Starosta je štatutár mestskej časti. Bez jeho podpisu nie je platný žiaden dokument, žiadna zmluva, žiadne uznesenie miestneho zastupiteľstva. Čiže môže zabrániť plytvaniu rozpočtu. Starosta zvoláva zastupiteľstvo, predkladá program a uznesenia. Starosta môže záujmy MČ presadzovať v Rade starostov. Ale nechcite odo mňa, aby som Vám odpovedal vyčerpávajúco – na to si pozrite Zákon o meste Košice a Štatút mesta Košice. Pre mňa aj mnou vymenované kompetencie stačia na jednoznačné rozhodnutie. K Myslave sa nepripojí ani Luník IX ani KVP, môže to byť iba opačne. A v tom prípade minoritná Myslava zanikne aj administratívne aj kompetenciami. „Naším“ starostom bude starosta Luníka IX alebo KVP so sídlom tamtiež, obdobne aj naši poslanci. Kandidáti z Myslavy budú vo voľbách takmer isto prehlasovaní.

2. Myslavu by už nebolo vhodné deliť na menšie časti, lebo je relatívne homogénna a ľudia majú podobné potreby. Ale z rovnakého dôvodu tiež nie je vhodné Myslavu spájať s nehomogénnymi sídliskami. 

 3. Zlúčením so spomenutými sídliskami Myslava ušetrí nielen na poslancoch a starostovi, ale ešte viac na výdavkoch z rozpočtu novovzniknutej mestskej časti, lebo peniaze do Myslavy „cudzí“ starosta nenavrhne a „cudzí“ poslanci neschvália. Finančné výdavky a možno aj chaos bude čakať kataster pri hromadnom prečíslovávaní parciel a súpisných čísel domov. Ale pozabudli ste na seba, Vaša starosť bude taktiež výmena súpisného čísla na dome, výmena občianskeho preukazu, ....

4. Táto petícia je vynútená a rieši len aktuálny záujem na direktívnom zlučovaní rozhodnutím zhora. Možnosť úplného odlúčenia sa od Košíc zostane do budúcnosti otvorená iba v prípade zachovania Myslavy ako mestskej časti a za podmienky, že tomu nezamedzí zmenený Zákon o meste Košice. Pri akomkoľvek zlúčení úplné osamostatnenie Myslavy nebude možné, len celej novovzniknutej MČ.

5. Zrejme áno. Ale momentálne je to len hypotetická otázka, pretože teraz sa nerieši osamostatnenie Myslavy.

Ďakujem za vecné otázky

Rozhodnutý člen petičného výboru

 

Rozhodnuty obcan

#3 Re: Re: Otazky

2016-02-03 16:33

#2: - Re: Otazky 

 Dakujem Vam za Vase odpovede a podrobne vysvetlenie.

Aj to mi pomohlo sa rozhodnut a pridat sa k peticii. :)

Rozhodnuty obcan

 

 


Hosť

#4 Re: Re: Re: Otazky

2016-02-03 21:41

#3: Rozhodnuty obcan - Re: Re: Otazky 

  Verím, že ste sa nerozhodli iba k podpisu petície, ale aj za zachovanie Myslavy ako samostatnej mestskej časti pri hlasovaní v referende. 


Hosť

#5 Re: Re: Re: Re: Otazky

2016-02-05 09:24


Hosť

#6

2016-02-05 14:56

Vyjadrujem tým o.i. aj veľkú podporu Ing Šimkovej, že konečne niekto vykoná niečo pozitívne pre obec a jej obyvateľov....
Karol Labaš

#7 Re:

2016-02-05 21:14

#6: -  

   Pokiaľ sprostredkovane viem, tak pani starostka sa proti zlučovaniu Myslavy vyjadrovala tam, kde to patrilo jej funkcii - na rade starostov. Petícia je však nepolitická iniciatíva zdola, od občanov. Je mylné ju považovať za nesúhlas alebo súhlas so zlučovaním Myslavy s inými mestskými časťami. Signatár petície požaduje iba možnosť vyjadriť sa k tejto otázke (kladne aj záporne) v referende. Na chválu Myslavčanov slúži, že po dnešku máme bez problémov vyzbieraných 30% podpisov voličov z Myslavy potrebných na to, aby miestne zastupiteľstvo vyhlásilo zo zákona miestne referendum. Po odovzdaní petície budú na rade poslanci a starostka, aby naplnili literu zákona a vypísali aj zorganizovali referendum bez obštrukcií voči svojim voličom. 


Hosť

#8

2016-02-06 12:15

Som obcanom Myslavy od narodenia. Nechcem aby zaniklo jej meno. A uz vobec nechcem aby sa volala Lunik 9 alevo KVP.
Karol Labaš

#9 MIMORIADNE ZASTUPITEĽSTVO O REFERENDE

2016-02-07 20:43

Na zajtra (pondelok) o 15. hod. v klube dôchodcov, Myslavská 115, je zvolané mimoriadne miestne zastupiteľstvo na tému referenda o zachovaní našej mestskej časti. Odovzdávame petíciu. Rokovanie je verejné. Petičný výbor pozývame signatárov petície, aby sa prišli osobne presvedčiť, ako sa naloží s ich podpismi. Aktuálny stav je 699 podpisov, čo predstavuje 39% všetkých voličov a zrejme historicky najúspešnejšiu petíciu. Táto nebývalá angažovanosť Myslavčanov dáva tušiť úspech referenda a koniec direktívnemu rozhodovaniu o nás - bez nás.

Karol Labaš

#10 MIESTNE ZASTUPITEĽSTVO ÚSPEŠNÉ - sme o krok bližšie k referendu

2016-02-08 20:44

Dnes sme na mimoriadnom miestnom zastupiteľstve slávnostným spôsobom odovzdali do rúk starostky I. Šimkovej zrejme najväčšiu petíciu v histórii Myslavy. 700 podpisov (získaných za týždeň!), čo reprezentuje 40% voličov, svedčí o vysokej zodpovednosti Myslavčanov za osud svojej mestskej časti. Poslanci schválili všetko potrebné k vypísaniu referenda. Súlad petície so zákonmi overia traja zvolení poslanci + starostka. Od dnes je na úradnej tabuli vyvesený návrh Všeobecne záväzného nariadenia o organizácii referenda. Po 15 dňoch ho môže zastupiteľstvo schváliť. Keď po ďalších 15 dňoch vstúpi do platnosti a keď petícia splní predpísané náležitosti (podmienka 30% platných podpisov), zastupiteľstvo zo zákona vyhlási referendum o otázke v petícii.

Zastupiteľstvo sa konalo pod drobnohľadom takmer 30 občanov, ako aj za pozornosti novinárov. Aj to iste prispelo k hladkému priebehu a k schváleniu navrhnutých uznesení.

Petičný výbor ďakuje občanom Myslavy za bezproblémové podpisovanie petície vyjadrujúcej pochopenie vážnosti situácie. Už teraz prízvukujeme dôležitosť hlasovania v referende, pri ktorom je prísna podmienka platnosti 50% účasti voličov.


Hosť

#11 Re: potom žiadny problém

2016-02-12 23:24

#8: -  

 Ste valal a treba vás odčleniť od mesta.

.

#12 Re: Re: Re: Re: Otazky

2016-02-12 23:27

#4: - Re: Re: Re: Otazky 

  Ste valal a treba vás odčleniť od mesta.