PD aj za fungujúci referendový systém v SR

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií PD aj za fungujúci referendový systém v SR.


Hosť

#1

2015-07-28 10:38

Lebo cítim srdcom a tento systém je nutné zmeniť. Politické strany páchajú genocídu na vlastnom obyvateľstve.

Hosť

#2

2015-07-28 17:11

Preto že si myslím, že v tejto republike nepomôže už nič, len Priama Demokracia...................

Tento príspevok bol odstránený jeho autorom (Show details)

2015-07-28 17:32



Hosť

#4

2015-07-28 19:58

Pretoze sa mi paci tento system a verim, ze by to mohlo takto fungovat.

Hosť

#5 Re:

2015-07-28 20:32

#3: tienový poslanec NR SR -  

 V tomto prípade ide iba o prieskum sympatií k programu PRIAMEJ DEMOKRACIE. Petície, ktoré chcú niečo od terajšej vlády, parlamentu, či prezidenta, sú o ničom - hádzanie hrachu o stenu ..... 


Hosť

#6

2015-07-29 15:22

Lebo mam deti

Hosť

#7

2015-07-30 22:01

Jednoducho, chcem zmenu. Zastaviť korupciu v štáte a zlepšiť životnú úroveň pracujúceho občana. Aby ľudia nepracovali za minimálnu mzdu.

Hosť

#8

2015-08-04 06:49

FUNKCNE REFERENDUM = zaklad zmeny spolocnosti riadenej obcanmi !

Hosť

#9 Občan

2015-08-06 13:30

Mám otázky:

1) Jedna dávka - mám tomu rozumieť, že chcete na Slovensku zaviesť experiment so "základným príjmom". Teda každý dostane nezaslúžený základný príjem, z ktorého dokáže vyžiť. Pracovať budú iba tí, ktorí budú naozaj chcieť. Kde na to zoberiete?

2) Chcete jedninú daň. Aká vysoká bude v spolčnosti, kde pracovať už nebude potrebné. Pracovať budú iba tí, čo bez práce nedokážu žiť (nie vyžiť). Koľko % zo svojich zarobených peňazí budu musieť v jedinej dani odviesť štátu, aby pokryli jeho náklady a náklady na "jednu dávku"?

3) Ak strany dostanú všetky peniaze od sponzorov (vaše 1€ od člena ich nevytrhne), ako zabezpečíte, že strany nebudú poplatné svojim sponzorom? 


Hosť

#10 Re: Občan

2015-08-06 21:05

Gabriel Karácsony

 1) Jedna dávka - ničím nepodmienený základný príjem, vo výške objektívneho životného minima, dostane každý občan SR, ako hmotné zabezpečenie jeho práva na život (trest smrti sme zrušili). Nahradí sa viac ako 100 rôznych druhov dôchodkov, príspevkov, dávok. Je to dávka na prežitie človeka, ako ľudskej bytosti - žiadna nadstavba. Vyplácať sa bude z vybraných daní. Základný príjem neodstraňuje chudobu, preto sa nemusíme báť, že nikto nebude pracovať za peniaze, ak bude môcť a chcieť.

2) Jedna daň - daň za spotrebu, realizovaná ako daň z pohybu peňazí, ktorý je merítkom spotreby. Masa pohybu peňazí v SR za rok, je na úrovni cca 3,7 bilióna € - ak predpokladáme zdanenie vo výške 1%, vybraná daň bude cca 37 miliárd €. Nepodmienený základný príjem z toho zhltne cca 10 miliárd €/ročne a ostatok je na chod štátu. Dnes je štátny rozpočet na úrovni cca 18 miliárd €/rok a sociálny systém činí cca 6 miliárd €/rok, to znamená cca 24 miliárd €/rok. Ak občan zarobí napríklad 1000 €, v okamihu kedy ich minie (spotrebuje), štát si z nich automaticky strhne 10 €, ako daň.

3) Strany budú z niečoho existovať, ale nebudú čerpať verejné prostriedky. Ústava tvrdí, že politické strany sú oddelené od štátu ! Dnes sú na štátny rozpočet zavesené v podstate iba parlamentné strany, pričom aktívnych politických strán je približne 70. Ústava hovorí o rovnosti v politickej súťaži. Podstatné však je, že v spravodlivom a funkčnom referendovom systéme, ktorý je nadradený parlamentu, stratia politické strany svoju výhradnú moc a budú robiť iba servis pre občanov. Myslím, že v takomto systéme, "sponzori" nebudú mať dôvod a záujem sponzorovať strany.

Občan
Hosť

#11 Re: Re: Občan

2015-08-07 12:29

#10: - Re: Občan 

Pri všetkej úcte...

Bod 1) Takže 10 miliard/rok pre cca 5,4 milióna ľudí znamená, že dávka je nastavená na cca 154€/mesačne. A jej zavedením sa zrušia všetky iné dávky. Materská, rodičovský príspevok, rodinné prídavky, dávky v hmotnej núdzi atď. A bude k tomu aj príbalový leták, ako zo 154€/mes vyžiť? Mne je jasné, že to nemá byť nadštandard, ale toto určite nerieši sociálny problém a popiera hlavnú myšlienku teórie základného príjmu.

Bod 2) Rozumiem tomu dobre, že odvody zostanú. Riešite len daň. Zrušíte daň z príjmu. 20% DPH a len z každého pohybu peňazí si zoberiete 1%? A bude vám to stačiť? Nie som ekonóm, takže nedokážem argumentovať, ale neverím, že 1% dá toľko, ako 19+20%.

A nech. Tovar u nás teda nebude zaľažený 20% DPH a príjem sa bude zdaňovať až pri spotrebe. Čo s ľuďmi a spoločnosťami, čo budu míňať mimo Slovenska a stými, čo naopak, budú chodiť zo zahraničia nakupovať sem? Ja to vidím na ostnatý drát. Vy?

Bod 3) Každý musí z niečoho žiť. Ak strany nedastanú príspevok od štátu, ani sponzori ich nebudú mať dôvod dotovať, tak potom budu žiť z čoho? Budeme mať politkov ako koníčkarov, ktorý to budu robiť popri zamestnaní vo svojom osobnom voľne? Mne sa momentálny systém zdá OK. Strany, ktoré vo voľbách prejdu, podieľaju sa náskedne cez parlament na správe štátu a teda si za svoju činnosť zaslúžia mať zaplatené. Strany, ktoré prepadnú, sa na správe štátu nepodieľajú a teda nemajú byť prečo financované. Je to v súlade s verejnou súťažou. Aj v rovnosti šancí. Veď aj ja, keď idem na konkurz a neuspejem, nemôžem chcieť, aby mi platili ako tomu, čo uspel. Alebo aby jemu neplatili, keď mne nie.


Hosť

#12 Re: Re: Re: Občan

2015-08-07 14:27

#11: Občan - Re: Re: Občan 

1. Áno priemerná dávka vychádza cca 150 €/mes/os tak, ako je dnes nastavené životné minimum, ktoré však nemusí byť objektívne. Základná filozofia nepodmieneného základného príjmu vychádza práve zo zámeru, poskytnúť životné minimum bez akýchkoľvek podmienok každému občanovi, bez skúmania jeho sociálneho statusu. V čase reálneho zavedenia základného príjmu, určite pôjde o iné čísla.

2. Odvody nezostanú. Zrušia sa všetky druhy daní a odvodov, ktorých je cez 30. Áno 1% bude stačiť nie mne, ale celej spoločnosti. To 1% je z iného základu, čo som aj uviedol (3,7 bilióna €/rok), tých 19+20 % má úplne iné základy. V novej jedinej dani budú zdanené aj pohyby dnes nezdanených peňazí - šedá ekonomika, čierna práca, obchodovanie na finančných trhoch, prevody ziskov do zahraničia a pod.. Spoločnosti, či podnikatelia, ak míňajú v zahraničí, tak pri prevode peňazí do zahraničia budú automaticky zdanené. Tak isto, cudzinec, ak bude míňať u nás, tak tie peniaze budú zdanené taktiež. Bude totiž úplne jedno komu peniaze patria, od koho ku komu putujú, či na aký účel slúžia. Nezdaňujú sa osoby, ani subjekty, ale pohybujúce sa peniaze. Jedinou úlohou finančnej správy, či finančnej polície, bude ukontrolovať plnenie zákonnej povinnosti podnikateľov, všetky transakcie vykonávať prostredníctvom peňažnej inštitúcie, napríklad banky. Toto vôbec nevyžaduje "ohradiť sa ostnatým drátom". Bude výhodné, ak sa na Slovensku bude pohybovať čo najviac peňazí.

3. Máme registrovaných 70 strán, v zmysle zákona o politických stranách. Všetky sú súčasťou nášho politického systému a všetky sú si v právach rovné. Iné je to s ľuďmi, ktorí sa prostredníctvom volieb dostali do parlamentu - tí sú za svoju prácu platení zo štátnych peňazí a to je v poriadku. Neplatia ich politické strany, teda ani im neprináleží čerpať ďalšie peniaze zo štátnej kasy - aj ústava hovorí, že politické strany sú oddelené od štátu. Poznáme fungujúce demokracie aj spolitickými stranami, kde strany nie sú financované štátom (Švajčiarsko, Taliansko, ....), alebo napríklad poslanci švajčiarskeho parlamentu nedostávajú plat a mandát vykonávajú popri svojej práci.....

Ďakujem za záujem, ale toto nie je miesto na obšírne vysvetľovanie ..... príďte medzi nás, na naše diskusie a prezentácie.


Hosť

#13 Re: Re: Re: Re: Občan

2015-08-07 17:16

#12: - Re: Re: Re: Občan 

Ďakujem za pozvanie, ale s pánom Beňom by som v jednej miesnosti nevydržal. Naviac dobré veci sú jednoduché, takže by nemalo byť ťažké ich vysvetliť tak, aby každý tomu porozumel. Iba, ak by to nebolo celkom košér...

Dovoľte mi ešte jednu otázku. Predpokladajme, že oslovíte ľudí so svojim základným príjmom a 1% danou z obratu a dostanete sa do parlamentu. S dvociferným číslom % asi nemusíme rátať. Potom čo?


Hosť

#14 Re: Re: Re: Re: Re: Občan

2015-08-29 11:37

#13: - Re: Re: Re: Re: Občan 

 ak chceš zmenu tak sa o nu pričin,lebo takto to dalej neide ...


Hosť

#15 Re: Re: Re: Re: Re: Občan

2015-08-29 13:18

#13: - Re: Re: Re: Re: Občan 

 Tu ide o obsah, nie o pána Beňa