Petícia za zrušenie tvrdého y

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Petícia za zrušenie tvrdého y.

Ipsilon

#1 Našiel som už prebiehajúcu petíciu..

2015-05-19 16:05

haha

#2 decko

2015-05-27 06:35

co sa mu nechce ucit ma 15 peticiu bude robit. 

Viki

#3

2015-06-02 16:57

Poprosím autora petície o upresnenie, ako potom mieni rozlišovať slová, ktoré sa líšia iba tým i-y, no ktorých význam je pritom diametrálne odlišný a vzájomne nezameniteľný - viď. napr. víly (ezoterické bytosti) - vili (vence) - vyli (zavýjali) - vily (luxusné domy), popr. biť (trestať) - byť (existovať) a veľké množstvo ďalších.

Petíciu nemienim podpísať, nakoľko je zrejmé, že takéto niečo môže podpísať iba niekto, kto nebol schopný a ochotný naučiť sa ani len tých pár vybraných slov...

Ipsilon

#4 Re:

2015-06-03 08:25

#3: Viki -  

 Prosím pána chitrého abi mi visvetlil ako sa rozlišujú slová koruna! (A ťiež ostatné hononimá bez "i". Odporúčam kúpu hononimického slovňíka a naštudovaňie si koľko slov je tam bez "i"!)

Konkrétňe: koruna Slovenská, koruna Česká, koruna Fínska, koruna stromu, koruna ako historické označeňie územia...

Takže bi sme mali aj vo všetkích hononimách presňe veďieť o akí víznam slova iďe?!?! To buďeme ako používať obrázkové písmo??? Veď víznam slova je vždi v kontexte! A ak to náhodou ňie je jasné! Tak treba pridať na kontexťe! (Si predstav že víznam zákona bi záležal LEN na hrubke, ktorú tam ňiekto schvalňr dal!!!)

Ďalej ako viem čo je podstatné meno vo veťe "Posťeľ posťeľ." vo vízname "Usťeľ posteľ." a rovnako vo vízname "Posťeľ uposťeľ." (Ten víznam buďem samozrejme zatĺkať! A vždi poviem že si si vibral ňespravňe!)

Ďalej ako mi pán akademik, aj keď po Slovenski je to vlastňe "akaĎemik"! Preto že je predsa nutné dodtžiavať ĎeŤeŇeĽe ĎiŤiŇiĽi, ale to to má ňeskutočňe veľa víňimiek, že sa samozrejme začňeš oháňať takzvaním "citom pre Slovenčinu"!

Prosím naštuduj si láskavo pojmi "Fonéma" a "Graféma" ! Inteligentnému človekovi buďe hňeď jasné prečo a načo to je a akí to má hlavňe spolu súvis! Žiaľ hlupáci si ňeuvedomujú že je rozďiel medzi slovami "na ďeďine" a "na dedine", ale skús to napísať! .. Z toho viplíva, že vlastňe aktuálni "pravopis" vlastňe pohrdá našimi predkami! pretože ňedokáže zachiťiť ich víslovnosť! A že z kŕasne ľubozvučnej Slovenčini sa stáva celoplošňe rozhlasom a televíziou rozširované Braťislavské nárečie! Pozri si ňejakí povojnoví filmoví tížďeňík a uviďíš a hlavňe budeš počut krásne slová ako "aĽe", "aĽebo", "Ľes", Ľesňíci"...

 Už len také iritujúce slovo Ďiktát, ktoré ma mama učila, a teda je to moja maťerínske slovo! Keď náhodou napíšem schválňe s "tvrdím i" (tvrdé je asi preto že je nadržané...). Tak mi každí povie: "Ako môžeš napísať 'Dÿktát', veď je to cudzie slovo!". A to "tvrdé i" dôrazňe zvírazňi = preto píšem "ÿ". No a ja sa potom vždi opítam: "Ako ti môžeš napísať slová 'sÿkorka, bÿk, kobÿla...', veď je to predsa iné písmeno, a preto to musí inak zňieť!" Jeďíní problém je Slovenčina žiadne "ÿ" ňepozná!

Takže vlastňe takzvaní "Jaziko VEDCI" zoberú cudzie slovo. Tomuto ako základ ňechajú cudzí pravopis! Ale skloňovaňie a časovaňie je už "po Slovenski"!

Pretože "Otázka biť či ňebiť?" má jednoduchú odpoveď "Samozrejme biť! Ale koho? To je dôležiťejšia otázka!"

Napadá ma ešte že na konci 1968-ho roku sa upravil pravopis. Na konci slovies v minulom čase sa dovtedi písalo "tvrdé i" alebo "mekké y" podľa rodu, alebo čisla. Toto sa vtedi zrušilo! A chíba ťi to snáď?

Takže vlastňe Ťi to visvetlím na teórií relativiti, ktorá umožňuje jednu ďieru upchať dvoma ďierami! Prakticki sa to robí tak že tvoj nos s dvoma ďierami, vopcháme do mojej riťi, teda jednej ďieri! A kďe je tá relativita? no jednoducho buďeme na tom rovnako! Aj ja buďem mať nos v riťi! Aj ti buďeš mať nos v riťi! Ale ja na tom buďem relatívne lepšie!

Mňe osobňe trvalo tri mesiace kím som sa naučil ňepoužívať (to asi nadržané) "tvrdé i"! Ale potreboval som ďalšieho polroka kím som sa naučil po sebe čítať!

 PS: keď ťi to "tvrdé i" pomáha rozlišovať víznam! Ako rozlíšiš víznam veti: "Mať nos v riťi!" Pretože to bi ma naozaj hrozňe zaujímalo!

Kďe je vlastňe problém? Vzňikňe noví pravopis. Po dobu 50 rokov sa budú používať oba pravopisi! (Rovnako ako oba víri zmizli!) Keď ňebudeš veďieť ako sa čo píše tak to len preto, lebo ňevieš ako sa to vislovuje! A teda, keďže buďeme fonetcki písať, tak ťi čítaňie umožní presňe veďieť ako sa to vislovuje a teda aj píše!

 

Viki

#5 Re: Re:

2015-06-03 20:57

#4: Ipsilon - Re:  

 "Vo vzduchu bol vír."  Čo to teda podľa teba vlastne bolo vo vzduchu? Sova alebo krútňava?

Neviem, v koho anále máš svoju hlavu, no musí to byť veľmi agresívne prostredie, keď ti pri tom tak mäkne a mizne mozog. Napriek tomu oceňujem, že si to otvorene priznal - tí, čo sa ešte stále rozhodujú a nevedia zaujať jednoznačný postoj, to po týchto tvojich komentároch určite rýchle pochopia...

Ipsilon

#6 Re: Re: Re:

2015-06-04 08:34

#5: Viki - Re: Re:  

 Písmo je najvíznamňejším vinálezom ľudstva! Úlohou písma sú LEN tieto dve veci: 1. Záznam a 2. Reprodukcia informácii!!!

A funguje to rovnako ako magnetofón!

Číňaňia veďia podla úrovňe ňejakích 30 000 až 60 000 tisíc znakov = slov. čo zaberá dosť veľkú časť kapaciti mozgu, a je to podľa mňa na zabiťie času flákačov čo ňeveďia čo od nudi.... ale zase má to víhodu, síce majú veľa dialektov s rozďielnou víslovnosťou! Ale písmo majú rovnaké a teda sa momocou písma veďia efektívňe dorozumieť.... obrázkové písmo mi príďe ako keď chceš napísať 5, tak napíšeše 5 čiarok.. keď 10 tak 10 čiarok...

Potom sú tu takí angličaňia... ktorí majú síce písmená, ale ich víslovnošt ako hlások je pomerňe ňejednoznačná! Čo je hlavním dôvodom toho, že majú pomerňe rozďielnu víslovnosť. Konkrétňe Anglickú, Americkú, Austrálsku, Indickú či Ňemeckú... Osobňe mám najradšej Ňemeckú! Pretože je veľmi zrozumiťeľná! .. teda aspoň mňe...

Aktuálňe prebieha na veľa základních školách experiment. Prváci sa učia písať písmom "Comenia Script". Finta je v tom že sa vlastňe učia písať písmom ktoré sa veľmi podobá na tlačené písmo! A teda sa vlastňe musia naučiť v podstaťe LEN polovicu znakov! A učia sa to oveľa ríchlejše!

Ako to funguje je jasné! Slová sú rozďelené na "Fonémi" to v praxi znamená kúsok zvuku! Tieto fonémi majú príslušné "Grafémi" to v praxi znamená príslušní obrázok ktorí vieme napísať!

 Takže keď poviem "Kňiha" tak aj napíšem "Kňiha"! Informácia je bezpečňe uložená! Potom aj prečítam "Kňiha"! Informácia je kompletňe zreprodukovaná!

Ale keď poviem ňespisovňe "Kniha", tak aj napíšem "Kniha" a následňe aj prečítam "Kniha".. jáj pardón.. s aktuálnim pravopisom prečítam "Kňiha".. veď to predsa aktuálňe ňejde.. aktuálňe je potrební takzvaní cit pre slovenčinu pomocou ktorého tipuje kďe treba a kďe ňetreba mekčeňe...

Ale zato také slová ko "gramatika", alebo "matematika" sa veselo ignorujú! LEBO to sú predsa cudzie slová.. ňiekďe to plaťí a ňiekďe ňie... Akože po slovenski ňie je matematika, ale počti. Ale ja som sa s mamou učil matematiku! A ňie počti. Matematika je moje maťerinské slovo! A počti sú akurát tak počti volov alebo iného dobitka!

Takže keď napíšem, že "Vo vzduchu bol vír." tak tam asi VODA ňemávala kvapkami.. alebo ňeviem aké IQ bi som potreboval na to abi som si vo vzduchu predstavoval VODU!

Ale keď poviem, že "Vo voďe bol vír.". Kďe si dovoľuješ brať istotu že to bola krútňava!!!! Čo keď sa tam topila SOVA!!!

VI TAKZVANÍ PSEUDO INTELEKTUÁLI MÁŤE OBSESÍVNU POTREBU KÓDOVAŤ KONTEXT VETI DO JETNOTLIVÉHO SLOVA, KTORÉ JE PRÁVE V TOM KONTEXŤE!!! A TO ZAKÓDOVAŇIE KONTEXTU DO TOHOTO SLOVA JE ÚPLNE ŇEZMISELŇE ZBITOČNÉ!!! PRETOŽE TO SLOVO JE PRÁVE V TOM KONTEXŤE!!!!! Načo je to dobré??? Keď poviem "mi". Aké mi som mislel?? Mi všetci, alebo podaj mi ňiečo? Veď je to úplňe zbitočné!!! ňiečo kódovať! A keď to ňie je jasné, tak treba pridať kontextu!

Píšeš že ako buďeš rozlišovať slová vír a vír a ňeviem čo.. No predsa rovnako ako keď Ťi to poviem! Podľa kontextu! Prečo bi malo biť ňiekoľko vibraních slov privilegovaních LEN preto že obsahuje ňejaké "i" alebo ňejaké iné "i"! Tak potom zabespečme abi sa dali rozlišovať úplňe všetki hononimá! Veď to celé rozlišovaňie víznamu slov z akého kontextu pochádzajú je celé zle! Veď tie slová bez kontextu ňemajú žiadnu relevantnú informáciu!!!

Najlepšie na tejto fraške je že takí prvák ešťe v podstaťe aňi ňevie hláskovať! Ale už musí poznať vibrané slová..

Čo je vlastňe zlého na striktňe fonetickom písaňí?

Argumenti, veď na to sa ňedá pozerať riba s "mekím y".. ako bi to vipadalo - NORMÁLŇE! Za rok bi si si aňi ňespomenul!

A koľko bi to strašňe veľa stálo! Veď predsa máme milóni kňíh.. a tie bi sa museli všetki hňeď a zaraz preložiť! Veď to sa aňi nedá zrealizovať! - ŇIČ ŇETREBA HŇEĎ PREKLADAŤ! stačí poňechať prechodné obdobie v platnosťi oba pravopisi! Napríklad takích 50 rokov... Môj názor je že sa buď môžem stať súčasťo histórie KEĎ SA TEN ŇEZMISEL ZRUŠIL! Alebo keď sa budú moji potomkovia učiť v ďejepise o tomto ňezmisle! Biť hlúpou ovcou KEĎ SA TEN ŇEZMISEL POUŽÍVAL!

Ak bi si veďel počitať bolo bi ťi jasné koľko ňezmiselňe vihoďeních prostriedkov sa na tento ňezmisel plitvá!

Radšej bi sa mali na škole učiť rétoriku, viac matematiku, alebo baleňie partnerov! Už dávno ňežijeme v dobe kďe sa má v krčmách baviť plebs o literatúre...

V tejto petícii iďe o to, že keď ňiekoho baví matematika ale ňevie pravopis tak sa aktuálňe nemôže stať učiťeľom! Ako koľvek dobre bi tú matematiku veďel visvetliť! Pretože bez pravopisu je jednoducho odpísaní! A existuje veľa lúďí, ktorím pravopis zňechucuje školu, robí ich meňej cenními... Kľudňe bi som mohol biť Ainštain, ale na Slovensku bi som bol LEN spoďinou" Lebo ako môžeš bnapísať "dyktát" a vislovia "dÿktát"! Na SLOVENSKU ŇEMÁME "ÿ" ! Ako ti môžeš napísať "diktát"! Veď sa to vislovuje "Ďiktát"!!! Veď sú to predsda DVE rôzne FONÉMI! "Ď" má inú vislovnosť ňež "D" !!! Veď podľa praviďiel treba dodržiavať ĎIŤIŇIĽI !!!

Aktuálni Slovenskí pravopis je rovnakí ako rímske číslice! Schválňe skús vipočítať:

MCMXCVIII ďeleno IX

Zrušeňie "tvrdého i" priňesie pokrok ako v matematike zmena z "MCMXCVIII ďeleno IX" na "1998 deleno 9"

... lenže sťe ako inkvizícia zubami ňechtami sa držiaca rímskich čisel! Lebo nula je predsa Ďiablov vinález! A preto treba všetkích viznavačov Arabskích (predtím indickích) číslic upáliť!

TAKZVANÍ JAZIKOVEDCI BI SA MALI ZOBUĎIŤ! POUČIŤ SA Z HISTÓRIE, a zefektívňiť nás pravopis na maximálňe fonetickí!

Čim bi sa aj zlepšili známki na školách.. A hrdo bi som si mohol robiť ňespisovné poznámki do kroniki pre mojich potomkov, ktorí bi mohli lepšie spoznať nárečie mojich otcov...

Viki

#7

2015-06-04 11:07

Sorry, no potom si ešte väčší podvodník, ako sa zdá. Lebo potom je zrušenie "y" pre teba iba akási skrytá zásterka pre zavedenie fonetického pravopisu, známeho doteraz skôr pod spojením "píš, ako počuješ"...

Potom ale by si mal ale čím skôr absolvovať návštevu ORL oddelenia a foniatra, lebo človek s normálnym sluchom, ešte nezničeným nadmerne hlasitou hudbou a diskotékami, popr. prácou pri buchare, ten rozdiel medzi výslovnosťou biť a byť alebo viť a vyť aj počuje. Kým ty si v tomto očividne poriadne mimo...

 

Ipsilon

#8 Re:

2015-06-04 11:56

#7: Viki -  

 Je zaujimavé že počuješ rozďiel medzi "biť" a "byť" .. pretože ja tam žiaden rozďiel ňepočujem !!! A ak ho teda počuješt ti, tak ťi gratulujem!

Vlastňe tvrďíš že som ňechoďil na slovenčinu, ale na hudobnú.. zaujímavé...  A ti si akože kompletní? lebo sa zdá že dosť koktáš citujem: "Potom ale by si mal ale čím skôr absolvovať návštevu.."

Mimochodom pred "ale" sa píše čiarka! Ale napriek tomu! Ak je to LEN o počuťí! Tak prečo je toľko ňezmiselních praviďiel okolo toho ňezmislu?? A k tomu ešťe viac víňimiek? A ďaľej toľko cudzích slov! Ktoré sa píšu v záklaďe cudzím pravopisom! Prečo sa slovenčina keď je taká jednoduchá ui toľko rokov! Prečo mi automatická oprava vo worde v tom tvojom slove biť neopraví hrubku??? Prečo to potrebuješ mať také komplikované???? Prečo máme pravopisi ktorí zaznamenáva odlišnú informáciu od hovoreného slova?!! Pretože keď poviem "mi", tak ho ňemuožem napísať pretože hovorená informácia je bez kontextu, kďežto napísaná informácia je už s kontextom! Aké máš objektívne dôvodi písať dve! pretože ja žiaden rozďiel medzi "mekím y" a "tvrdím i" ŇEPOČUJEM! Ak je to len o počutí! Prečo sa to ňeučí na hudobnej víchove???? Tvoj pomílení názor že možnosť rozoznávať víznam slova podľa toho či tam je "tvrdé i" alebo "mekké y" je úplňe úchilní! Pretože potom slová, ktoré žiadne "i" ňeobsahujú budú a sú DISKRIMINOVANÉ!  Prečo bi sa mali slová ktoré obsahujú alebo ňeobsahujú ňejaké písmeno písať špeciálňe INAK? Si snáď zo špeciálnej školi? Čomu stále ňechápeš? Vo veďe je vždi najjednoduchšie riešeňie to najsprávňejšie!!! Preto považujem Slovenskú jazikovedu za Astrológiu! Pretože s vedou ňemá vôbec ňič spoločného!

PS: Počujem veľmi dobre! Ak sa ľuďia musia učiť ňeké, akékoľvek pravidlá pretože ten tozďiel ťiež ňepočujú! Tak to počuješ LEN ti! A ak ti počuješ ňiečo čo večšina ňepočuje, tak navrhujem abi si ťiež dal višetriť! Najlepišie psichiatra.. alebo aspoň ňejakého veterinára..

PS: Moja úcta. Ja počujem akurát tak rozďiel medzi "BIŤ" a "BIT"!

Viki

#9

2015-06-04 12:58

Tak ty chodíš psychiatrovi a veterinárovi? Úžasné!!!

Neverím však, že tvoja snaha bude úspešná. A to z jednoduchého dôvodu - kým napr. v Trnavskom regióne sa zásadne hovorí veľmi tvrdo, v okolí Zvolena zasa veľmi mäkko. Kým tým prvým by si spôsobil neskutočné problémy, tí druhí by ťa chceli zmäkčiť ešte viacej. A o východniaroch už ani nehovorím...

Ipsilon

#10 Re:

2015-06-04 14:13

#9: Viki -  

 Áaaa.. pánkovi koňečňe došlóoo :D

ÁNO! Toto je hlavná víhoda "FONETICKÉHO" pravopisu!

Keď teraz aktuálňe ňiekto robí takí ňezmisel abi sa čítaňím kňíh naučil písať "tvrdé i" tak mu to aj tak ňepomôže!

ALE ak bi boli kňihi napísané "FONETICKI" tak bi to každému pomohlo rozprávať LEPŠIE spisovňe!

(Už len tá Blavanská "žaba né", bi sa musela písať spisovňe "žaba ňie".)

Ďalej to krásňe umožňí zachiťiť reč našich predkov! V ich rodnom nárečí!

Rovnako bi našu krásnu reč mohli z kňíh študovať aj všetci cudzinci, ktorím sa páčí naše krásne SLOVENSKO!

Doteraz je to všaďe žiaľ tak, že kamkoľvek prídu slováci, tak sa vždi naučia cudziu reč a sú prosťe ĽAHKO ASIMILOVAŤEĽNÍ!

A to je veľká škoda! Lebo pre všetkích cudzincov je naša reč ťažká, a ešťe aj ten ňevisvetliťelní pravopis!

No veď skús cudzincovi visvetliť ĎEŤEŇEĽE ĎIŤIŇIĽI !!! A následňe mu visvetli, že slovo "MATEMATIKA" sa napriek tomu číta a vislovuje "MATEMATIKA" a ňie "MAŤEMAŤIKA"! Veď si buďe hňeď klopať na čelo, že či si kompletní! A ak to následňe zaklincuješ hláškou, že "ale veď to je cudzie slovo!".... Tak to už je kompletní absurdistan! Lebo veď je to po slovenski, ale je to cudzie slovo....

Je veľmi potrebné abi aj slováci asimilovali ňejakích cudzincov.. lebo inak.. prosím poslední zhasňite...

 

Mekčeňe sa majú písať tam kďe sú! Alebo sa za ňe hambíme?? Hambíme sa za to že sme Slováci???

Ja osobňe som hrdím Slovákom !!! Ale za náš pravopis sa ňeskutočňe hambím !!!

Aradan

#11 Re: Re:

2015-06-14 10:37

#4: Ipsilon - Re:  

 Decko hlúpe. Povedz mame aby ti namiesto kúpy Xboxu a iných ohlupujúcich zbytočností zrezala zadok remeňom a prinútila ťa naučiť sa tých pár pravidiel slovenského pravopisu. Namiesto vypisovania "petícií" pre hlúpe decká sa venuj učeniu. Keby si bol mojim synom tak by som ti ukázal...

Aradan

#12 Re: Re: Re: Re:

2015-06-14 10:58

#6: Ipsilon - Re: Re: Re:  

 Známky v školách zlepšia žiaci schopní naučiť sa aspoň základy. Len hlupáci potrebujú stále čosi zjednodušovať a uľahčovať. Mimochodom k tomu aby si vedel kam písať mäkčeň a kam ho nepísať nie je vôbec potrebný "takzvaný cit pre slovenčinu" - je to zas len pár jednoduchých pravidiel. Hmmm, to by si sa ale musel učiť. Slovenčinu sa ale nenaučíš na "sociálnych" sieťach a ani písaním SMS.  

Ipsilon
Hosť

#13 Re: Re: Re: Re: Re:

2015-06-14 20:28

#12: Aradan - Re: Re: Re: Re:  

 <sarkazm> Jáj, to preto sa číta "maŤemaŤika", "Ďiktát", "akaĎemik", "Ďekan", "aĽe", "aĽebo", "Ľes", "bŸk", "mŸdlo", "kobŸla"....</sarkazm>

Písmo samotné je LEN kamenní alebo ňeskôr papieroví predchodca "MAGNETOFÓNU" a ňeskôr iních záznamovích zariaďeňí!

Samotné písmo je LEN na zachiťeňie a následné zreprodukovaňie informácií! Presňe tak ako boli vislovené! Ňie je na to potrebná vobec žiadna inteligencia! Tá to už spomínaná inteligencia je ale potrebná až následňe na pochopeňie víznamu! A to zásadňe celého zreprodukovaného obsahu! Vitrhávaňie jednotlivích slov z kontextu, a následné vešťeňie v akom kontexťe sa nachádali sa volá "ASTROLÓGIA" ! Celá slovenská tak zvaná "Jazikoveda" je hodná akurát tak označeňia "ASTROLÓCIA" ! Pretože to žiadna veda ŇIE JE! Je to iba oblbovaňie "PLEBSU"! A najväčším problémom je hodnoťeňie človeka podľa "HRUBIEK" ! Človek bi mohol vimislieť aj pepetum mobile! Ale ak bi robil hrubki, aj tak bi to bol vlastňe meňejcenní človek! <sarkazm>Pretože na čom inom vlastňe okrem hrubiek záleží???</sarkazm> Predsa na tuposťi národa! Pretože hlúpim sa ľahko vládňe! A táto hra s hrubkami je veľmi populárna! .. Veď ňebodaj potom bi sa človek musel zhodnoťiť podľa ňiečoho smerodatného.. ňiečoho tak strašňe zložitého... <sarkazm>veď to bi sme potom museli zamestnať strašné množstvo "ASTROLÓGOV".. a oňi nám potom tú inteligenciu draho vešťili...</sarkazm>

Ak si si ňevšimol! Celí svet sa ňeustále zmenšuje, zjednodušuje, zefektívňuje a zríchľuje!

Učiť sa ďesaťročie ňezmisli okolo <sarkazm>"tvrdého i"</sarkazm> je maximálna hlúposť! Veď máme z tíchto ASTROLOGICKÍCH jazikovích praviďiel toľko víňimiek... A cudzie slová = víňimki pribúdajú stále ríchlejšie! To už rovno môžeme používať obrázkové písmo!

Mňa najviac uďivuje koľko visokoškolákov na Slovensku s titulom INŽIŇIER(!), ňedokáže vipočítať z koncovej ceni základ daňe!

Žiaľ ale to ľudí ktorích jeďiním celoživotním problémo je "tvrdé i", ktorého sa zubami ňechtami musia držať, ŇEZAUJÍMA! ...  a to je doplaču... SLOVENSKO potrebuje sistémovú zmenu! Hlavňe v tom ako sa posudzuje kto je a kto ňie je inteligentní! Pretože pravopis s inteligenciou ňemá ňic spločného!

Aktuálni stav je takí! Že ja síce ňieči diktujem! Ale zapisovaťeľ musí premíšlať čo som vlastňe chcel povedať! Zapisuje ňie to čo som diktoval! Ale to čo si mislí že som chcel povedať! Následňe čitajúci musí znovu premíšlať, abi sa dozveďel čo zapisujúci zapísal! A je celkom možné, že ak zapisujúci ňerozumel obsahu! Tak mohol zapísať ňiečo iné! A tím ňeúmiselňe zavádzať čítajúceho! (A ja som k tomu takí prevít že mu toho víra ňeupresňím! A nadiktujem mu ďesiatki strán žvástov o tom ako som ho viďel objavovať sa a miznúť,.. naháňať sa s vetrom o preťeki..)

Ja len tvrďím že pokiaľ ňiečo ňiekomu diktujem, a tento to zapisuje. Tak bi jednoducho mal zapísať presňe to čo bolo nadiktované! A rovnako aj čitajúci človek si má prečitať, len to čo bolo nadiktované!

Jednoducho je potrebné presunúť premíšľaňie, ktoré je potrebné pičas písaňia! Na placia diktujúceho samotného! Ňechať čitaťeľa premíšlať nad obsahom a ňie nad formou! (Žiaľ, len pseudoInteligencia stále premíšla nad formou! ... a to je veľmi smutné!)

Ondrej

#14 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2015-07-09 02:58

#13: Ipsilon - Re: Re: Re: Re: Re:  

 S odstupom času keď tak pozerám a čítam ako zúrivo sa snažíš písať tak ako hovoríš, prečo nejdeš do krajiny kde tak robia? Hmmm, ale kam? Anglofónne krajiny? Alebo frankofónne? Alebo niektorá krajina kde dorozumievacím jazykom je nemčina, španielčina a či portugalčina? Ani v jednom jazyku sa nepíše tak ako sa vyslovuje.  Hľadaj, možno najdeš....


Hosť

#15 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2015-07-09 08:45

#14: Ondrej - Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 Slováci na rozďiel od ostatních "ARTIKULUJÚ". To znamená, že vislovujú jednotlivé fonémi veľmi zreťeľne! Áno máme aj spodobovaňie na ktoré existuje pár jednoduchích praviďiel. Ale určiťe ňemáme zemiak v ústach... napríklad: pre mňa je najzrozumiťelňejšia angličťina od ňemca! To preto že ňemec sa snaží slová vislovovať čo najviac tak ako sa píšu = abi mu bolo rozumieť. Ale originál angličan, čím viac má zemiakov v hrdle, tím je viac anglickí. Ti sa stále staráš len o to ako to čo si napísal vipadá, teda o formu, ale v podstaťe ťi je obsah ukradnutí. Čo je smutné! Ja sa snažím dať vačší dôraz na obsah! Najviac smutné je, že čítať sa naučíš už v prvej trieďe základnej školi! Ale písať sa učíš štvrť storočie... Je to smutné! Takto plitvať zdrojmi na ňezmisli bez ktorích sa dá žiť! A na miesto ňich bi sme sa mohli naučiť ňiečo iné... Život je príliš krátki na takéto hlúposťi! Ako je "tvrdé i"! Už len tá irónia keď napíšem "tvrdé i" bez tvrdého i aj bez ipsilonu!
Poukazovať neustále na iné národi ako oňi píšu.. aké majú pravidlá... to je ako kebi som pravopis prirovnal k zdravoveďe...
Ak bi som plošňe navrhol a požadoval viac higieni pre slovákov. Tak hňeď bi sa všetci ozívali: "Pozri sa na cigánov v akej špiňe žijú a akí sú zdraví." Darmo bi som argumentovalm, že zvíšeňím higieni klesňe chorobnosť.. napríklad žltačka... Rovnako ako argumentujem pri pravopise, že bi sa zjednodušíl, klesli bi nákladi na školstvo, ušetril bi sa čas na dôkladnejšie štúdium podstatňejších vecí...
Ľudia sa prosťe boja zmien! Na kohokoľvek ukážem, a poviem mu poď sadňeme si do raketi a navšťívime mesiac, tak sa buďe báť! A ňikam ňepuojďe! Ale kebi sa bežňe cestovalo do iních galaxí tak bi s tím ňemal problém! Ba naopak, každí bi chodil na dovolenku na mesiac, alebo na mars.. veď bi to bolo samozrejmé! A kebi som mu to chcel zakázať! Tak bi si zase mislel že som blázon... Rovnako ako kebi sa ňikdi tvrdé i ňepísalo, a teraz bi som ho chcel zaviesť...
Lebo veď ako bi to vipadalo?!?!? Riba s "mekím y"....
Čím viac sa v danom jaziku píše tak ako sa vislovuje, tím je jednodušší!
Prečo máš stále potrebu ňiečo komplikovať?
Už si skúšal používať rímske čislice na všetko? Veď keď nečhceš zmenu tak sa vráť k tomu čo bolo kedisi.. Skús potom s tím rímskimi čislicami aj poćítať! Veď oňi aňi len ďeliť ňeveďeli! Potrebovali na to tabuľki!
Dám obe Ladvini za ňejakú víhodu ktorú prináša "tvrdé i"!
Ale rozlišovaňie víznamu slov na záklaďe tohto písmena ňeberiem! Pretože je to diskriminácia slov, ktoré žiadne i ňeobsahujú! Ak na tejto víhoďe trváš, tak požadujem o zmenu v pravopise tak, abi sa rozlišovali všetki slová! Aj tie ktoré žiadne i ňeobsahujú!
...Smutno mi je na duši.... Dá sa žiť bez tvrdého i.. Dá.. Tak prečo chceš mrhať mladím životom na trápeňie sa s pravidlami, ktoré vlastňe ňikto nepotrebuje! Dokonca veľmi dobre chápeš o čom tu píšem! Napriek tomu že žiadne i ňepoužívam! Ňebolo bi efektívnejšie načiť sa v škole viac o živoťe ako takom, ňež maturovať nad rodnou rečou?!? Naučiť sa viac o technológiach dňeška... No áno problém je v tom, že hlúpim sa ľahko vládňe! Tak radšej ňech da naše vlastné ďecká učia čo najmeňej... Veď väčšina slovákov si aj tak mislí, že hajskúl je visoká škola... Tam sa chceme dostať? Abi hajskúl bola len pre privilegovaních? Veď podľa teba som sa ja ňenaučil napriek tomu, že mám maturitu aňi len písať.... A to len preto, že z písaňia musíme robiť VEDU! A pritom je to len ASTROLÓGIA.. Cucaňie si vibraních slov z prsta... Prehlasovaňie slov, ktoré ma mama naučila za cudzie, len preto abi to astrológom (jazikoPaVedcom) vihovovalo do praviďiel pravopisu...
Ako bi asi vizerala matamatika, kebi sme sa rovnako dlho ako sa učíme tvrdé i, učili zapisovať konkrétni počet, teda hodnotu na číslo!?! Veď bi sme sa vlastňe aňi ňič iného ňenaučili...
Ako sa vôbec slovenskí jazikoVeďec môže nazívať vedcom?!? Veď veda sa snaží všetko visvetliť, zjednodušiť, nájsť teóriu všetkého.. Len títo PaVedci všetko komplikujú! zozložiťujú! Volám, kričím: "Zjednodušme pravopis!
Študuj vedu, ňie astrológiu! Písmo je brána k vedomosťiam! Písmo ňie je veda! Písmo je nástroj na záznam informácií z našich slov a mišlienok, a následňe je toto písmo zdrojom slov a mišlienok.. Písmo je to sluha čo nás má urobiť lepšími! Písmo ňie je to otrokár, ktorí nás má zotročovať svojimi pravidlami!"

Tento príspevok bol odstránený jeho autorom (Show details)

2015-07-22 15:13


rozum

#19 za

2015-08-22 20:08

som ZA zrusenie napriek tomu, ze je moja gramatika bezchybna. Miesto gramatiky, vybranych slov a podobne sa ziaci zakladnych a strednych skol mozu radsej ucit uzitocnejsie veci napr. ucit ich ich kritickemu mysleniu, aby sa nenechali cely zivot manipulovat mediami a americkou propagandou.

Slobodoslav

#20 Re: Re: Re:

2015-11-02 21:59

#5: Viki - Re: Re:  

Bratja veď nemusíme sa hneď čertiť a urážať, len preto, že máme iné nazori, ako správne písať... ;-) Veď možno v mnohom inom bi sme sa zhodli.

Veta "Vo vzduchu bol vír." je víborný príklad. Prečo? Pretože sa na nej dajú dá ukázať víhodi aj spisosovnej slovenčini, aj štúrovčini. 

Víhodou spisovnej slovenčini je, že sa z danej napísanej veti dá jasne vedieť, že sa jednalo o vzdušní vír, a nie o sovu vír, ktorá by sa v spisovnej slovenčine napísala s ipsilónom: výr. 

No ale víhodou štúrovčini je zas to, že človek môže napísať danú vetu, alebo slovo bez toho, že bi vedel, či sa jedná o vzdušní vír, alebo sovu. Proste napíše čo počuje. A z kontextu napísaného to skôr, alebo neskôr buď bude jasné, alebo nie, rovnako, ako z povedaného to môže a nemusí biť jasné skôr, či neskôr. Každopádne píšuci môže aspoň vždi zapísať to, čo počuje.

Naproti ten kto bi túto vetu počul a chcel ju napísať v spisovnej slovenčine, tak ju jednoducho spisovne napísať nevie, ani keď ju počuje. Potreboval bi nielen počuť, čo daní človek hovorí, ale aj vedieť čo si mislí, abi vedel správne napísať danú vetu. Nie je to zvláštni paradox slovenčini, keď človek niekedi ani keď perfekne ovláda pravopis a všetki pravidlá a vibrané slová a ostatné vínimki ani tak nemôže zapísať, čo iní vravia bez toho, aby ešte vedel aj čítať jeho mišlienki (alebo sa ho opítal čo má vlastne na misli)?

Štúrovčina si nerobí problémi, kde žiadne nie su. Verne zachitáva hovorenú reč, nič do nej nepridáva, ani z nej neuberá, na rozdiel od spisovnej slovenčini, ktorá na jednej strane napr. povedanému slovu vír pridáva jeden, alebo druhý význam, a na druhej strane slovám ako Martin, matematika, diktát... uberá to, ako vlastne boli povedané. Lebo na západe sa povie "Martyn" a na strednom Slovensku "Marťin", ale slovenčina pozná iba Martin a punktum. Takže ak niekto napíše na Strednom Slovensku Marťin, spisovne sa to napíše Martin a na západe to prečítajú ako Martyn, čím došlo nesprávnim písaním k skresleniu toho, čo bolo pôvodne povedané.  V štúrovčine by sa raz napísalo Martin, raz Marťin a hneď bi bolo jasné či to vraví západoslovák, alebo stredoslovák a k žiadnemu skresleňju bi ňeprišlo ;-)

Slobodoslav

#21 Osloboďme sa štúrovčinou

2015-11-02 22:26

Písmo v slovenčine má veľmi blízko k čistému fonémovému zápisu. Bohužiaľ pár jazykovedcov sa na ňom vyzúrilo a fonémové písmo nám pokazilo a veľa divných pravidiel, výnimiek, vybraných slov vymyslelo... Nebolo by krásne, keby deti v prvej triede naučili abecedu a potom im povedali to známe štúrovské píš, ako počuješ?

Žiadne ďetské traumi z písanja by ňeboľi. Ľuďia by raďi písaľi od maľička. Bolo bi teda oveľa viac spisovaťeľov. Ľuďia bi sami vimíšľaľi nové tvari a nové slová a jazik by sa mohol oveľa lepšie rozvíjať a dnes bi už bol oveľa bohatší.

Ňetrebalo by toľko slov preberať z angličťini. Maľi bi sme vlastních slov neúrekom ktoré bi ani Angličaňia ňeveďeľi preložiť ;-) Všetci bi veďeľi napísať všetko, čo čujú a všetci bi všetko prečítaľi hravo. Každé nárečie a každé cudzje slovo bi sa do štúrovčini krásne vpratalo. Nebola by len jedna "spisovná slovenčina", ktorá nás vlastne obrala o všetky nárečja slovenskuo... Jedna "spisovná slovenčina" ktorou vedia naozaj písať asi len ľudia z vízkumného ústavu... Lebo kto naozaj vie, ako sa všetko spisovne píše? Včera tak, dnes tak, zajtra inak, ako povedia v ústave? Posilovňa, posilňovňa, posilňujovňa...? Prečo nie posilka? Všetci vravia idem do posilky, ale väčšina dnes píše posilňovne... Prečo? Abi sa na ústave ňeposraľi?

S ipsilónom, vibraními slovami a všetkími víňimkami a pravidlami a povinňe písaními slovami je spisovná slovenčina ako kazajka pre blázna. Idiota. Štúr bol ňepochopení a ňedocenení génius, ktorí predbehol svoju dobu a mi ostatní, ako sa mi javí drahí bratja, sme len banda bláznov, z ktorích mnohí tú kazajku ešte aj dňes potrebujú... A keď ju už všetci chceme a potrebujeme, tak sa vždi nájde ňiekto z ústavu, kto nám ju rád dá...

Či? Preto možno tak málo podpisov pod túto petíciu.


Hosť

#22

2015-11-19 00:04

LEBO! učil som sa a študoval som spolu dohromady 19 rokov (!!!)
a dnes ktoré vedomosti sú pre môj život potrebné? Okrem čítania, písania a počítania ŽIADNE INÉ! A nesúhlasím s tým, že ešte aj moji vnuci budú musieť absolvovať tieto nezmyselné tortúry, to len preto - že "aby boli vzdelaní" (!). Žiaľ - takúto hovädinu neodstráni žiadna SAV - či už bude verejná alebo "neverejná" - je mi z tohto stavu na zvracanie!

Hosť

#23 Re:

2016-08-08 08:45

#22: -  

A načo si si vybral školu, ktorú nepotrebuješ? Aby si mal dilpom? Tak sa potom nečuduj. Ja som vyštudoval odbor, ktorý som chcel a v ktorom celý život pracujem. A využívam takmer všetko, čo som sa naučil.

Vzdelanie ešte nezaručuje múdrosť. Možna z toho to sklamanie...

Miroslav Mravec

#24

2019-03-16 05:55

Akurát dnes ráno som rozmýšľal nad tým ako by som zrušil tvrdé y . Pravopis by sa mal vyvíjať s dobou. To máme stále písať klinovym písmom. Nastal čas na zmenu !!!! Ulahcime si zivot, alebo je pre nás lepšie keď sa budeme učiť výnimky len preto lebo sú to výnimky. Veď ideme sami proti sebe. Slovenske ovecky zobuďte sa !!!!