koniec utrpeniu v Martinskom útulku

Kontaktujte autora petície

OZ TÚLAVÉ ŠŤASTIE

2014-07-01 12:29:55

Váž. zúčastnení petície koniec utrpeniu v Martinkom útulku,

naša snaha o prevzatie Martinského útulku pod vedenie OZ bola zatiaľ neúspešná. Vedenie mesta a väčšina poslancov sú spokojní s fungovaním útulku aj napriek skutočnostiam ktoré im boli predložené. p.primátor nám stihol odovzdať odkaz od svojho psa že sa do útulku vždy teší, keď jeho pán ide na dovolenku...

Naše ďalšie aktivity môžete sledovať na FB.

https://www.facebook.com/groups/tulavestastie/


Róbert Šimčisko, Barbora Jamrišková

Návrh na zriadenie a prevádzku karantény a útulku v meste Martin

2014-04-01 15:03:13

Vážení zúčatnený petície "Koniec utrpeniu v Martinskom útulku",

napriek naším snahám o nápravu stavu v Martinskom útulku sa situácia nezmenila avšak založili sme Občianske združenie Túlavé Šťastie. Dňa 31.03.2014 sme prednesieli tento návrh na mestskom zastupiteľstve kde bol odhlasovaný a posunutý na ďalšie jednanie (najbližšie zasadnutie t.j. 29.04.2014) O ďalších postupoch Vás budeme informovať.

S pozdravom Róbert Šimčisko, Barbora Jamrišková

 

OBČIANSKE ZDRUŽENIE „TÚLAVÉ ŠŤASTIE“




NÁVRH NA ZRIADENIE A PREVÁDZKU KARANTÉNY A ÚTULKU V MESTE MARTIN

2014                                                      Róbert Šimčisko

OBSAH

  1. PREDSLOV
  2. ANALÝZA PROBLÉMU
  3. SPOSOB RIEŠENIA PROBLÉMU
  4. NÁVRH OBČIANSKEHO ZDRUŽENIA

4.1.        PREČO OBČIANSKE ZDRUŽENIE

4.2.        VÝBER POZEMKU A FORMA VLASTNÍCTVA

4.3.        ZÚČASTNENÝ NA PROJEKTE

4.4.        SPÔSOB FINANCOVANIA

4.5.        PREVÁDZKA ZARIADENIA

  1. O NAVRHOVATEĽOVI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. 1. PREDSLOV

 

Návrh na zriadenie a prevádzkovanie karantény a útulku pre opustené a túlavé zvieratá je vypracovaný v zmysle platnej legislatívy Slovenskej republiky a v súlade s európskymi právnymi normami v oblasti ochrany zvierat.

(Vyhláška č.123/2008 Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 5. novembra 2007 o podrobnostiach o ochrane spoločenských zvierat a o požiadavkách na karanténne stanice a útulky pre zvieratá)

 

Predkladaný návrh nepočíta s utrácaním zdravých a životaschopných zvierat okrem iných dôvodov aj z dôvodu platnej ústavy SR, kde sa zviera označuje ako vec  a na vrátenie stratenej veci má jej majiteľ nárok jeden rok od straty.

 

Návrh naopak predpokladá humánne zaobchádzanie so zvieratami, umiestnenie do karantény po dobu kým sa môžu prejaviť prenosné ochorenia aj v inkubačnom štádiu infekcie, potom umiestnenie zvierat v útulku (na dobu neurčitú), alebo dočasnej starostlivosti a následne adoptovanie do najvhodnejšieho prostredia.

 

Minimálne požiadavky na voľnú plochu koterca pre psa

 

Počet psov

Primeraná hmotnosť psa - Voľná plocha koterca (m2)

 

 

do 5kg

5-10kg

10-20kg

20-30kg

30-50kg

50kg +

1

3,5

4

4,5

5

6

7

2

3,5

4,5

5

6

8

9

3

4

5

5,5

7

10

11

4

4,5

5

6,5

9

12

13

5

4,5

6

7,5

11

14

15

6

5

7

9

13

16

17

každý ďalší

0,5+

1+

1,5+

2+

2+

2,5+

Príloha č. 1 k vyhláške č. 123/2008 Z. z.

 

  1. 2. ANALÝZA PROBLÉMU

V meste Martin, ako aj v celom okrese je výrazný problém s premnožením spoločenských zvierat, najmä psov a mačiek.

Veľa psov sa iba zabehne a pri absencii ich dostatočného označenia a zberného zariadenia strácajú šancu na návrat k svojmu majiteľovi.

 

V rámci predkladaného projektu navrhujeme okrem kastrácie a sterilizácie zvierat tiež nezameniteľné a trvalé označenie všetkých psov v útulku čipom. Toto označenie je akceptované v rámci celej EÚ a okrem možnosti vrátiť stratené zviera majiteľovi pomáha tiež predchádzať vyhodeniu nechcených zvierat na ulicu, keďže majiteľa zvieraťa možno ľahko identifikovať.

 

Ďalším problémom je stále viac psov, ktorí sú plachí a nepriblížia sa k človeku. Prináša to viaceré riziká, psov nie je možné dôkladne veterinárne kontrolovať a tak sa medzi nimi môžu šíriť infekčné ochorenia. Zvyšuje sa tiež riziko napadnutia človeka ak sa plachý pes cíti ohrozený.

 

V meste a okrese Martin existuje zariadenie, ktoré by mohlo riešiť daný problém. Avšak útulok  podľa podložených skutočností nespĺňa kritéria na prevádzku takéhoto zariadenia a prístup k živím zvieratám je neakceptovateľný v súlade so zákonom. Aj napriek snahe zmedializovania sa nepodarilo zastaviť jeho neľudské praktiky a prístup k živým zvieratám.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. 3. SPÔSOB RIEŠENIA PROBLÉMU

Navrhovaný projekt sa opiera v plnej miere o platnú legislatívu, v rámci ktorej jedinou možnosťou je zriadenie útulku pre opustené a stratené zvieratá.

 

V rámci navrhovaného projektu ponúkame:

 

a) možnosť vyriešiť problém s túlavými psami a mačkami humánnou a zákonnou cestou

(Vyhláška č. 123/2008 Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej

republiky z 5. novembra 2007 o podrobnostiach o ochrane

spoločenských zvierat a o požiadavkách na karanténne stanice

a útulky pre zvieratá)

 

b) možnosť pre majiteľov nájsť v zariadení stratené zviera, v prípade identifikácie je majiteľ automaticky kontaktovaný                          (§ 10, odst.10 Vyhlášky 123/2008 Z.z. – útulok pre zvieratá využije všetky dostupné prostriedky na vyhľadanie vlastníka odchyteného túlavého zvieraťa)

c) sterilizačný projekt psov a mačiek v spolupráci s    – v meste sa zredukuje počet nechcených spoločenských zvierat, a tým aj riziko prenosu infekčných ochorení.

(§ 23a, ods.1, zákona 99/2008 ktorým sa mení a dopĺňa zákon č.

442/2004 Z. z. o súkromných veterinárnych lekároch, o Komore

veterinárnych lekárov Slovenskej republiky a o zmene a doplnení

zákona č. 488/2002 Z. z. o veterinárnej starostlivosti a o zmene

niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a o zmene zákona

č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti) – Odborné veterinárne

činnosti môže vykonávať veterinárny lekár, ktorý skončil

vysokoškolské štúdium druhého stupňa v odbore všeobecné

veterinárne lekárstvo, alebo v odbore hygiena potravín Univerzity

veterinárneho lekárstva v Slovenskej republike, ktorého obsah je

v súlade s prílohou č. 1a.

 

 

 

 

d) karantenizáciu zvierat v zmysle platného veterinárneho zákona

(Vyhláška 123/2008 Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 5. novembra 2007 o podrobnostiach a ochrane spoločenských zvierat a o požiadavkách na karanténne stanice a útulky pre zvieratá)

 

e) zníženie financovania mesta Martin na tieto účely

 

f) spustenie a prevádzkovanie webovej stránky útulku za účelom rýchlejšieho nájdenia pôvodného majiteľa alebo adopcie

 

g) umožnenie dobrovoľníckej činnosti

 

h) zavádzanie environmentálnej výchovy do výchovno ­ vzdelávacieho procesu pre základné a stredné školy, aktivity súvisiace s ochranou prírody a krajiny, aktivity súvisiace so zvyšovaním povedomia širokej a odbornej       verejnosti v oblasti kynologickej výchovy

 

i) vybudovanie chránenej dielne za účelom pomoci ZŤP občanom

(Ústava Slovenskej rebubliky presne definuje v Zákone č.139/2008 Z.Z. práva a povinnosti zamestnávateľov a chránených dielní v kontexte so zamestnanosťou občanov so zdravotným postihnutím. Zákon je postavený tak, aby podporoval zamestnanie občanov so zdravotným postihnutím, alebo ich samostatnú zárobkovú činnosť. Pre zamestnávateľov z tohto zákona vyplývajú povinnosti plnenia povinného podielu zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím. Je však evidentné, že nie v každej oblasti výroby, produkcie alebo služieb je tento zákon splniteľný - a preto je tu možnosť náhradného plnenia.)

 

 

 

 

 

  1. 4. NÁVRH OBČIANSKEHO ZDRUŽENIA TÚLAVÉ ŠŤASTIE

4.1. PREČO OBČIANSKE ZDRUŽENIE

Naše občianske združenie, ponúka odborné riešenie problému.

Spolupracujeme s občianskymi združeniami zaoberajúcimi sa touto problematikou. Občianske združenie s odchytenými zvieratami zaobchádza humánne, čím sa mesto vyhne ostrej kritike zo strany ochranárov a médií v prípade, že by túlavé zvieratá boli utrácané.

4.2. VÝBER POZEMKU A FORMA VLASTNÍCTVA

Občianske združenie nevlastní žiaden pozemok vhodný na výstavbu zariadenia a preto predkladáme mestu Martin tento návrh o prevádzkovanie mestského útulku.

4.3. ZÚČASTNENÝ NA PROJEKTE

  1. Mesto Martin
  2. Občianske združenie

 

4.4. SPÔSOB FINANCOVANIA

Finančná spoluúčasť mesta bude výsledkom ďalších rokovaní a dohôd. Občianske združenie pokryje veľkú časť nákladov na prevádzku a akcie pre verejnosť z vlastných zdrojov – 2% z príjmu fyzických a právnických osôb, sponzorské finančné dary, verejné zbierky, fondy, dotácie, vlastné príjmy. V rámci materiálu a prác osloví občianske združenie firmy, podniky, živnostníkov v ktorom má kontakty. Na základe nášho predpokladu sa tým výrazne znížia celkové náklady na prevádzku zariadenia.

 

 

 

4.5. PREVÁDZKA ZARIADENIA

Prevádzku zariadenia bude riadiť občianske združenie tak, aby zodpovedala hygienickým a bezpečnostným požiadavkám a podmienkam a platnej legislatíve SR. Odchyt psov v meste Martin zabezpečí mestská polícia.

 

  1. 5. O NAVRHOVATEĽOVI

Občianske združenie, ktoré predkladá návrh, je združenie, ktoré vzniklo ako reakcia občanov na konkrétny problém a potrebu založenia útulku pre zvieratá v Martine. Naše združenie má pred sebou veľa cieľov, ktoré sú bližšie špecifikované v bode 3 – spôsob riešenia problémov.

O plánoch, akciách a aktivitách informujeme svojich sympatizantov a verejnosť prostredníctvom internetu, najmä sociálnych sietí.

 







 

 


Róbert Šimčisko, Barbora Jamrišková

Vyjadrenie mesta Martin

2013-04-26 15:22:12

Vec: Oznámenie o vybavení petície

Na základe Vašej petície za odvolanie Vladimíra Hataru z postu správcu Martinského útulku, ktorá bola mestu Martin doručená dňa 15.3.2013, Vám oznamujeme:

Vašou petíciou sme sa podrobne zaoberali, pričom musíme konštatovať, že odvolanie správcu útulku nie je možné, nakoľko sa nejedná o volenú funkciu. Správca útlku je zamestnancom mesta a do dnešného dňa neboli zistené žiadne zákonné dôvody na skončenie pracovného pomeru s týmto zamestnancom.

S pozdravom                                      Mgr. Iveta Šugárová

vedúca Majetkovoprávneho odboru


Róbert Šimčisko, Marcela Hofrejová

Odpoveď mesta

2013-04-25 11:51:39


Róbert Šimčisko, Marcela Hofrejová



Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

  • Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.