Vráťte nám šport - chceme trénovať a súťažiť!

Kontaktujte autora petície

Michael Mikloško: "Šport je fenomén.."

2022-10-26 08:20:14

ŠPORT JE ZDRAVÝ, BUDUJE IMUNITU

Jeto už niekoľko mesiacov, kedy boli uvoľnené prísne pandemické opatrenia v školstve a športe. Vážime si, že môžeme konečne nerušene trénovať a pravidelne sa hýbať. Nebola to samozrejmosť a aj vďaka našej iniciatíve a Vašim podpisom sa veci pohli správnym smerom.

No aj v súčasnosti politika športu nepraje. Nečaká nás ľahká doba. Bude plná výziev a ústupkov. No pri každom novom rozhodnutí je treba pomyslieť na našu mládež. Aby deti nestrácali svoje športové vzory. Aby mohli nerušene a bez výčitiek robiť ďalej to, čo ich baví. Aby z nich vyrástli zdraví ľudia, ktorí vytvoria novú hrdú generáciu občanov.

S blížiacimi sa termínom komunálnych volieb prichádza na rad aj rozhodnutie, ktoré je vo Vašich rukách. Vyberajte si za politikov kandidátov, ktorí nedovolia, aby sa našej komunite stávali neprávosti.

Už je to nejaký čas, kedy som ako občan a fanúšik prešovského športu vytvoril iniciatívu, ktorá bojuje za prešovský šport. Jej založenie bolo výsledkom (ne)konania mesta ohľadom zanedbanej športovej infraštruktúry v meste, v ktorom mladí nemajú kde športovať a podpora ich športových aktivít je na nedostatočnej úrovni. Ani za dobu 4 rokov sa situácia v športe v Prešove nezmenila k lepšiemu.

NIEČO O MNE

Môj život je spätý so športom už od detstva. Účasť na oslavách storočnice najstaršieho slovenského futbalového klubu Tatrana Prešov v roku 1998 ma priviedla ku futbalovým začiatkom. Navštevoval som športovú triedu na ZŠ Bernolákovej so zameraním na bedminton. Po skončení vysokoškolského štúdia na TUKE som začal vykonávať aj funkciu futbalového rozhodcu.

S veľkou nevôľou som sledoval kroky kompetentných vo vedení mesta Prešov, pre ktorých nebol šport roky témou. Nezáujem a arogancia spôsobili v roku 2018 znefunkčnenie futbalového štadióna, dôsledky čoho pociťujeme dodnes. Zdĺhavá rekonštrukcia zimného štadióna zasa to, že korčuliari museli 2 roky dochádzať na štadióny mimo mesto Prešov. Aj z týchto dôvodov som v roku 2019 založil iniciatívu „Za šport v Prešove“ a začal aktívne poukazovať na problémy prešovského športu a navrhovať ich riešenie.

S manželkou Martinou vychovávame dve dcéry, ktorým plánujeme športovú budúcnosť. Ale nie len ony, no všetky prešovské dievčatá či chlapci si zaslúžia mať v krajskom meste Prešov infraštruktúru a podmienky pre vykonávanie akéhokoľvek športu či inej hobby aktivity - tak ako to funguje v iných európskych mestách a v minulosti fungovalo aj v Československu.

Rád by som sa svojou priamou účasťou v komunálnej politike pričinil k tomu, aby sa prešovčanom žilo lepšie. Aby mali rodiny viac príležitostí stretávať sa a efektívne využívať svoj voľný čas. Aby sídlisko Sekčov využívalo maximum svojho potenciálu a bolo tým najlepším domovom. A aby sa mesto Prešov opäť hŕdilo pomenovaním „bašta športu“.

Michael Mikloško,

#zasportvpresove #sidliskosekcov

michael1.png

Michael Mikloško, Za šport v meste Prešov

Žiadame kompetentných o vyjadrenie - prečo sa športovci musia testovať!

2021-06-03 10:38:48

5bvp1t1.jpg

Vážený doktor Mikas, minister školstva Grohling, tajomník športu Husár, splnomocnenec vlády pre šport Kučera a ostatní so športom spätí poslankyne a poslanci Tabak, Krošlák, Nemec...

V pondelok bol medzinárodný deň detí. A tie naše na Slovensku, majú aj napriek klesajúcemu trendu pandémie stále obmedzované súťaženie v športe. Sme radi, že sa konečne dostali všetci žiaci do škôl, väčšina aj do telocviční a krúžkov a tí čo na šport ani po pol roku obmedzení nezanevreli sa dostali aj na tréningy do klubov. No pri 2% pozitivite pcr testov, 0,5% pozitivite AG testov, keď už sa nedá hovoriť o pandémii vy stále nechávate v platnosti vyhlášku, ktorá ruinuje amatérsky šport a núti deti do nezmyselného testovania. Navyše netrestáte bez relevantných dát len športovcov, ale podmieňujete negatívnym testom aj ich účasť v letných táboroch. A to už je vrchol. Zatiaľ čo mesiace ako Iniciatíva bojujeme za logické a zrozumiteľné pravidlá, vy schvaľujete len nezmyselné a život komplikujúce. Pýtame sa každého z vás, čo ste urobili posledné týždne pre to, aby sa testovanie športovcov a detí zrušilo? Tento email andresujeme všetkým hore menovaným. A žiadame písomne stanoviská kompetentných. Pretože ak nebudeme počuť odpovede, budete počuť vy nás - už o týždeň pred úradom vlády SR.

Ďakujeme za pochopenie

#zanavratsportu

Michael Mikloško

Robert Šuník

Igor Závodný

Zdenko Kamas

Celonárodný deň športu - sobota 1.maj 2021

2021-04-29 17:45:47

plagat.png

Vážení športovci

naša iniciatíva Za návrat športu už niekoľko mesiacov bojuje za uvoľnenie opatrení v športe. Zároveň chceme aby tieto pravidlá mali logiku a boli predvídateľné. Stále je na Slovensku zatvorených až 80% športovísk a aj napriek priaznivej pandemickej situácii je zamedzené ľuďom športovať. Vláda teda naďalej ignoruje podstatnú časť populácie našej krajiny, ktorej záleží na budovaní si imunity a prevencii pred zdravotnými rizikami. Nechceme, aby tento nezáujem o šport spôsobil ďalšie vlny epidémií v podobe obezity, plochých nôh, cukrovky, rôznych socializačných porúch či ďalších zdravotných problémov.

Preto na sobotu 1. mája 2021 od 10:00 organizujeme protest v názvom „Celonárodný deň športu“. Ak Vám záleží na Vašom zdraví a na draví vašich detí, pridajte sa k nám a týmto spôsobom poukážme na to, že šport je dôležitým centrom hospodárstva.

Zašportujte si ako každý deň na najbližšom otvorenom (alebo zatvorenom) športovisku, odfoťte sa s plagátom ZA NÁVRAT ŠPORTU alebo so svojim vlastným sloganom a zašlite to na náš FB www.facebook.com/zanavratsportu alebo email zasportvpresove@gmail.com. Z fotografií následne spravíme koláž, ktorú pri ďalšom proteste nalepíme na bránu Úradu vlády SR. Najkrajší záber od Vás získa športové tričko a knihu.

Imunitu nezískame sedením doma!

Vráťte nám športu !

Michael Mikloško, Za šport v meste Prešov

Prekladáme prvé požiadavky - vráťte nám šport!

2021-03-27 12:30:21

addtext_com_MTcyNTE0MzU2Njg.jpg

PREDKLADÁME PRVÉ POŽIADAVKY - VRÁŤTE NÁM ŠPORT!

Našu iniciatívu Za návrat športu dnes zastupuje vyše 10 500 ľudí, ktorí podpísali túto petíciu. Pridáva sa k nám cez 15-tisíc členov športových zväzov, združení, klubov a organizácií.

Podrobnejší prehľad, stále aktuálny obsah plný noviniek o našej iniciatíve, ktorej cieľom je návrat na športoviská sa dozviete na našej stránke:

Štátne kompetentné autority žiadame o riešenie športovej problematiky spolu s množstvom športovcov a športových osobností a to rôznymi formami. Žiadame, aby sa s plnou vážnosťou a neodkladne začali zaoberať situáciou v športe, ktorá vznikla na základe prijatých, často zmätočných opatrení.

Preto vážené štátne autority vás aj touto cestou vyzývame k dialógu, ktorý veríme, bude viesť k skorému návratu športovcov na športoviská za jasne daných, jednoduchých a splniteľných podmienok.

V oblasti návratu športu požadujeme:

1. Aby Covid automat pre šport nevychádzal z kritérií celonárodného Covid automatu. Je nezmysel, ak jeden okres na severe Slovenska spôsobí, že nebude možné športovať nikde.

2. Aby sa šport detí a mládeže (tréningový proces) neriadil Covid automatom pre šport, ale pravidlom: Kde sa môže chodiť do školy, tam sa môže aj športovať. Samozrejme za jasne špecifikovaných a jednoduchých pravidiel.

3. Aby sa kritéria v Covid automate pre všetky športy upravili a zjemnili, nakoľko ide jarné obdobie a aj odborníci na Covid-19 tvrdia, že vitamín D je v prevencii pred ochorením na Covid-19 jedným z najdôležitejších. A získava sa pohybom na slnku.

4. Upraviť stupne rizikovosti (znížiť ich počet), nakoľko je ich veľa a často nedávajú logiku. Ako príklad uvádzame silové športy. Vzpieranie, kulturistika a fitnes sú nízkorizikové, ale posilňovne, kde majú trénovať sú v podstate až do II. stupňa varovania zavreté, vzhľadom na uvedené podmienky pre fungovanie. Tiež nemá logiku, aby malý futbal bol v kategórii nízke riziko a veľký futbal stredné riziko. Načo je v Covid automate skupina Vysoké riziko II, keď v skupine Vysoké riziko I je rovnako skupina kontaktných športov. A dokonca, tanečný šport, ktorý je kontaktný sa nachádza v strednom riziku. Takýchto anomálií je viac...

5. Zmeniť podmienku 5+1 minimálne na 6+1, nakoľko v kolektívnom športe sa v podstate v nepárnom počte nedá trénovať.

6. Pri športoch s nízkym rizikom exteriér od II. stupňa varovania upraviť (znížiť) metre štvorcové na osobu, nakoľko vonku je prenos minimálny v porovnaní s obchodmi, kde sú pravidlá podstate jemnejšie.

7. Pri stupni ostražitosť zrušiť pravidlo o metroch štvorcových.

8. Zamyslieť sa nad jednoduchou a jasnou podporou plaveckých bazénov, aby sme umožnili trénerom učiť deti plávať. Treba si uvedomiť, že podľa dostupných štatistík je po dopravných nehodách utopenie hneď druhou príčinou úmrtia detí. A my dnes v podstate vychovávame už druhú generáciu detí neplavcov.

Ďakujeme za pochopenie

Petičný výbor: Michael Mikloško predseda a členovia Robert Šunik, Zdenko Kamas, Igor Závodný.

Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

• Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.