PETÍCIA za ZRUŠENIE vyhlášky Ministerstva spravodlivosti č. 207/2016 Z.z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti výkonu rozhodnutia vo veciach maloletých

Kontaktujte autora petície

!!! SURNE !!! PODPORTE do PIATKU TUTO HROMADNÚ PRIPOMIENKU v MPK

2022-12-13 14:11:02

PODPORTE HROMADNÚ PRIPOMIENKU v MPK ku ZMENE ZÁKONA o RODINE

IDE o PREDNOSTNÉ ZVERENIE DETÍ BIOLOGICKÝM RODIČOM

TU: https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/SK/LP/2022/745/hromadne-pripomienky/779be81c-9166-4e96-b07c-dab25f2c7f8f

 

- - - - - -

ÚDAJE PRIPOMIENKY

Pripomienka k:

Návrh uznesenia vlády Slovenskej republiky sa v súlade so stanoviskom Kancelárie Národnej rady SR

Typ pripomienky:

Hromadná pripomienka verejnosti

Povaha pripomienky:

Obyčajná

Dátum vytvorenia:

11.12.2022

Počet podporovateľov:

14

Text pripomienky:

Návrh uznesenia vlády Slovenskej republiky sa v súlade so stanoviskom Kancelárie Národnej rady SR, Odboru legislatívy a aproximácie práva, číslo: CRD-2139/2022 zo dňa 15.11.2022 a vzhľadom na to, že navrhovateľka vo svojej pôsobnosti nezmenila svoj návrh a nevyriešila upozornenie K NR SR, OLAP, vznesené pripomienky členov ÚPV, poslancov NR SR v pléne a zástupcov vymazávaných otcov, vymazávaných matiek a ich vymazávaných detí, mení takto: NÁVRH UZNESENIE VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY č. ... z ... Návrh poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Kataríny Hatrákovej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1230) Číslo materiálu: Predkladateľ: Vláda A. (iné) nesúhlasí A. 1. s návrhom poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Kataríny Hatrákovej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1230) B. poveruje predsedu vlády Slovenskej republiky B. 1. oznámiť stanovisko vlády predsedovi Narodenej rady Slovenskej republiky. Vykonajú: predseda vlády Slovenskej republiky Na vedomie: predseda Národnej rady Slovenskej republiky Odôvodnenie: Účelom predloženého návrhu je, podľa dôvodovej správy, rozšíriť okruh osôb, ktorým môže súd zveriť dieťa do náhradnej osobnej starostlivosti. Upozorňujeme, že navrhované ustanovenie, ktoré sa má doplniť do zákona o rodine, je možné považovať za nadbytočné, nakoľko už doterajšia právna úprava umožňuje zveriť dieťa do náhradnej osobnej starostlivosti osobám zamýšľaným navrhovateľkou. Súd vždy musí mať na zreteli záujem dieťaťa pri rozhodovaní, ktorej osobe zverí dieťa do náhradnej osobnej starostlivosti, ako prvoradé kritérium, ktoré je zakotvené v čl. 5 zákona o rodine ako jedna z hlavných zásad, ktoré musia súdy použiť pri aplikácii zákona o rodine. Účinná právna úprava nijako neobmedzuje sudcu pri výbere osoby, ak spĺňa zákonné predpoklady uvedené v § 45 ods. 1 a 2 zákona o rodine, nakoľko formuláciu „uprednostní súd predovšetkým príbuzného maloletého dieťaťa“ použitú v § 45 ods. 2 zákona rodine nemožno vykladať reštriktívne, ako sa uvádza v dôvodovej správe, a to ani pri striktnej aplikácii gramatického výkladu zákona s ohľadom na použitý pojem „predovšetkým“, ktorý sám implikuje možnosť alternatívy výberu. Na margo výkladu zákonov sa vyjadril aj Ústavný súd Slovenskej republiky, podľa ktorého „K výkladu právnych predpisov a ich inštitútov nemožno pristupovať len z hľadiska textu zákona, a to ani v prípade, keď sa text môže javiť ako jednoznačný a určitý, ale predovšetkým podľa zmyslu a účelu zákona“ (IV. ÚS 71/2013-36). Vzhľadom na charakter uvedenej pripomienky, návrh na jej prípadné riešenie patrí do pôsobnosti navrhovateľky.

 
 

 

https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/SK/LP/2022/745/hromadne-pripomienky/779be81c-9166-4e96-b07c-dab25f2c7f8f

📌"VYMAZANÝ" RODIČ môže byť aj Vašim známym a ani o tom neviete!! 📌
Toto je skutočný problém 21. storočia, ktorý na Slovensku dennodenne na vlastnej koži pociťujú 10-tisíce rodičov a ich rodinných príslušníkov, bolesť, ktorú prežívajú je naozaj skutočná, pretože sa jedná o ich vlastných biologických potomkov. Lenže, my sa tu tvárime, že najväčším problémom Slovenska je to, že nie je umožnené párom rovnakého pohlavia adoptovať si deti. A prečo by aj malo byť, keď u nás nie je samozrejmosťou, že zdravý, slušný, zodpovedný a milujúci rodič sa nedokáže dostáť k vlastnému dieťaťu, pretože hold sa nejakému pánovi sudcovi alebo pani sudkyni nezdá dostatočne vhodným alebo pozorným voči jeho/jej “peňaženke”. Pripájam stanovisko jedného občianskeho združenia a podotýkam, že táto situácia “vymazaných” sa netýka len otcov, ale v mnohých prípadoch aj matiek, no bohužiaľ ich partner má navrch svojim postavením či finančným zázemím. Žijeme smutnú dobu, ale verím, že toto sa začne krok za krojom riešiť, ak nie touto vládou, tak novou určite. Ja zo svojej pozície urobím všetko, čo je v mojich silách, aby sa tento negatívny stav zvrátil a aby sa „vymazaní“ rodičia znova stali "iba" rodičmi.

https://www.facebook.com/vorobelova/videos/546575570227269/

 

 


Platforma - Právo dieťaťa byť počuté -

Justícia - pretrhnutie korupčných väzieb v justícii - podpora súdnej mapy

2021-02-15 14:57:59

PODPORTE pretrhnutie korupčných väzieb v justícii - podpora súdnej mapy 

https://www.peticie.com/podpora_sudnej_mapy

Podpísaní občania súhlasíme s návrhom novej súdnej mapy predloženým ministerkou spravodlivosti SR. Sme presvedčení, že navrhovaná zmena zabezpečí všetky deklarované ciele a rešpektuje závery a odporúčania CEPEJ, pričom zastávame názor, že nadväzuje aj na výsledky pracovných skupín z roku 2018. Justícia sa nachádza v ťažkých časoch, a preto vítame sekundárny efekt novej súdnej mapy, ktorým je pretrhnutie korupčných väzieb.

 

Platforma - Právo dieťaťa byť počuté -

Petícia proti diskriminácii otcov - určite PODPORTE !

2017-11-26 20:26:43

 

Petícia proti diskriminácii otcov

https://www.peticie.com/peticia_proti_diskriminacii_otcov

Súrne podporte, ak ste presvedčený o existencii tejto diskriminácii otcov, avšak aj detí (bez otcov)...

 

Podľa moderných vedeckých poznatkov je pre zdravý vývoj dieťaťa potrebná starostlivosť oboch rodičov. Deti lepšie prospievajú, ak sa o ne stará aj otec, aj matka.

Otcovia milujú svoje deti a chcú im poskytovať starostlivosť po všetkých stránkach. Chcú byť pre svoje deti vzorom, rovnako ako matky.

Podpísaním tejto petície upozorňujeme na situáciu, ktorá ubližuje nielen otcom, ale aj deťom a spoločnosti ako takej.

Petíciou upozorňujeme na skutočnosť, že v dnešnej modernej spoločnosti, ktorá hlása rovnosť vo všetkých smeroch a zakazuje akúkoľvek diskrimináciu, nie je pristupované rovnocenným spôsobom k otcom a k matkám.

Dlhodobo je starostlivosť matky o deti uznávaná ako dôležitejšia v porovnaní so starostlivosťou otca o deti. Správanie k otcom nie je rovnocenné so správaním k matkám. Toto platí prakticky pre všetky štátne orgány, verejné inštitúcie, ako aj súkromné organizácie. Otcovia sa s diskrimináciou stretávajú na súdoch, na úradoch, v školách a škôlkach, u lekárov a v zdravotníckych zariadeniach, na polícii a podobne. Preferovaná je výlučná starostlivosť matiek v prípadoch rozchodu rodičov. Deti sú vnímané ako majetok matiek, ktoré môžu dovoliť alebo nemusia dovoliť otcom zahrať sa s nimi. K porušovaniu práv otcov nie je pristupované rovnako ako k porušovaniu práv matiek. Menšia pozornosť a pomoc je poskytovaná v oblastiach, v ktorých sú častejšími obeťami otcovia, v porovnaní s oblasťami, v ktorých sú častejšími obeťami matky.

Výsledky prieskumov potvrdzujú, že otcovia sa chcú viac zapájať do starostlivosti o svoje deti. Často im v tom bráni nedôvera matiek a rôznych inštitúcií v rodičovské schopnosti otcov.

Žiadame o ukončenie diskriminácie otcov. Žiadame o rovnosť medzi otcami a matkami. Žiadame o rovnocenný prístup na všetkých úrovniach a vo všetkých oblastiach. Žiadame všetky orgány a inštitúcie o rovnakú podporu pre otcov, akej sa dostáva matkám a to ako na legislatívnej úrovni, vo všetkých predpisoch a normách, tak aj v praxi. Žiadame o rešpekt a úctu voči otcom, ktorí si chcú v prospech detí a v prospech spoločnosti zodpovedne plniť svoje rodičovské úlohy. Žiadame o dôveru v rodičovské schopnosti otcov.

Uvedomujeme si potrebu matiek v živote dieťaťa a podporujeme ju. Avšak otcovstvo je tiež nevyhnutnou a nezameniteľnou spoločenskou rolou a preto žiadame o podporu nemenej potrebnej úlohy otca. Budú z toho profitovať nielen otcovia, ale najmä deti, následne matky a celá spoločnosť.


Bohuslav Lenghardt    Kontaktujte autora petície

 

 


Platforma - proti diskriminácii detí a otcov -

!!! OZNAM: DADDY'S PRIDE POCHOD - Bratislava 24.09.2017 !!!

2017-09-16 22:03:47

OZNAM: DADDY'S PRIDE POCHOD - Bratislava 24.09.2017

S radosťou Vám oznamujeme, že tohtoročný "Daddy's pride"
(pochod za práva detí na otcov, resp. oboch rodičov)
sa bude konať v nedeľu, 24.09.2017 v Bratislave.

Ľudia z celého sveta sa stretnú na Hviezdoslavovom námestí
(pred SND) dňa 24.09.2017 v nedeľu o 09:00 hod. ráno a budú pochodovať
za práva svojich detí a svoje práva.

Viac informácii sa dozviete na

- emaile: conference2017@pravadeti.sk
- webe: http://www.akcuj.sk/udalost/32412/daddy-s-pride-a-bratislava-capitale-della-slovacchia-ed-xvii príp.
- telefóne: +421949860732

Váš, Giorgio Ceccarelli
- - - - - - - - - - - - - - -


24.09.2017 - POCHOD za PRÁVA DETÍ na oboch RODIČOV - Platforma právo dieťaťa byť počuté

Petícia na podporu hromadnej pripomienky k LP/2016/428 - návrhu vyhlášky MS SR

2016-06-30 16:35:59

Oznamujeme všetkým podporovateľom Petície, že dňa 24.06.2016 sa uskutočnilo rozporové konanie na pôde Ministerstva spravodlivosti SR. Ako je už dobrým zvykom na tomto štátnom orgáne, tak výsledkom tohto rozporového konania je to, že pripomienky verejnosti neboli akceptované.

Dôsledkom takéhoto konania zamestnancov Ministerstva spravodlivosti SR je to, že od 01.07.2016 bude v platnosti vyhláška v takom znení, ako bola predložená na verejné pripomienkovanie

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2016/207/20160701

 

Táto vyhláška zásadným spôsobom vnáša do právnej neistoty na Slovensku ďalší prvok - nevymožiteľnosť práva, ako základný štandard. Je nám ľúto, že pre ministerských úradníkov sú občania Slovenska dobrí akurát tak na to, aby platili dane.

 

Autori petície


Platforma - Právo dieťaťa byť počuté – CRC/C/GC/12 – 6-2016

Informácia o ďalšom vývoji vo veci: Petícia na podporu hromadnej pripomienky ku LP/2016/428 - návrhu vyhlášky Ministerstva spravodlivost

2016-06-22 16:29:08

Ďakujeme každému/každej podporovateľovi/podporovateľke, kto ste sa pripojili k snaženiu autorov Petície na podporu hromadnej pripomienky ku LP/2016/428 - návrhu vyhlášky Ministerstva spravodlivosti SR

Svojou podporou ste dali verejne najavo, že princípy a postoje autorov Petície vo veci navrhovanej vyhlášky pokladáte za dôležité a že žiadate zamestnancov Ministerstva spravodlivosti SR, aby sa veľmi vážne zaoberali spoločným názorom podporovateľov a autorov Petície: že novela vyhlášky o výkone rozhodnutia vo veci maloletých detí v podobe, ako ju predložilo MS SR na pripomienkovanie, je zle pripravený vládny dokument, a že ho treba prerobiť, a že treba súčasne zmeniť aj ďalšie slovenské zákony, ktoré veľmi tesne súvisia s výkonom súdneho rozhodnutia vo veci maloletých detí.

Úprimne ďakujeme za podporu v tejto našej spoločnej snahe.

Potešujúcou správou je to, že vďaka spoločnej podpore Petície (doteraz už 800 občanov podporilo Petíciu), organizuje MS SR v piatok 24.06.2016 rozporové konanie vo veci pripravovanej vyhlášky o výkone súdneho rozhodnutia vo veci maloletých detí. To je dobrá správa :-). Máme však veľmi zlú skúsenosť s rozporovými konaniami na MS SR, preto sme opatrní v očakávaniach výstupov z piatkového rozporového konania.

V mene detí ďakujeme za podporu.

 

Autori petície

 


Platforma - Právo dieťaťa byť počuté – CRC/C/GC/12 – 6-2016

SÚRNA VÝZVA K MOBILIZÁCII - oslovte členov vaších rodín a okolie - urgentná podpora petície

2016-06-10 09:54:42

SÚRNA VÝZVA K MOBILIZÁCII - oslovte členov vích rodín a okolie - urgentná podpora petície

 

Vážený podporovatelia petície!

Srdečne Vám ďakujeme za Vašu podporu petície! Z dôvodu žial doposial celkovo nepostačujúceho počtu podporovateľov petície, ktorá má zastaviť v legislatívnom procese postúpenie tejto absurdnej vyhlášky v navrhovanom znení

(Vyhláška Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú podrobnosti výkonu rozhodnutia vo veciach maloletých)

sa na Vás súrne obraciame s prosbou, aby ste oslovili členov vích rodín a okolia a získali ich priazeň ku podpore petície.

Potrebujeme spolu viac ako 500 podporovateľov, aby sme iniciovali takzvané rozporové konanie na Ministerstve spravodlivosti a to do nedele 12.06.2016. V opačnom prípade vyhláška bude v rámci legislatívneho procesu postúpená do NR SR, kde ju poslanci vládnej koalície odsúhlasia!

Ďakujeme za Vašu podporu a pochopenie, srdečný pozdrav,

PLATFORMA - Právo dieťaťa byť počuté – CRC/C/GC/12 – 6-2016

trefný článok ku tematike:

https://dennikn.sk/blog/zitnanska-zdokonaluje-system-syndromu-zavrhnuteho-rodica/

- - -

 


Platforma - Právo dieťaťa byť počuté – CRC/C/GC/12 – 6-2016



Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

  • Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Platená reklama

Túto petíciu budeme propagovať pred 3000 ľuďmi.

Dozvedieť sa viac...